Hlavní navigace

Chytráci v akci

1. 9. 2008

Sdílet

Pokud toužíte v případě kapesního asistenta po skutečně velkém displeji, možnosti instalovat další software, po...


Pokud toužíte v případě kapesního asistenta po skutečně velkém displeji, možnosti instalovat další software, po dokonalých organizačních nástrojích nebo plnohodnotné klávesnici, je smartphone zpravidla jediný, který dokáže tyto nároky uspokojit.



Smartphony neboli také chytré telefony začínaly zejména jako nástroje pro manažery, kteří měli vždy vysoké nároky na funkce a výbavu.
Díky manažerským kořenům nabízí tato zařízení zpravidla velmi kvalitní telefonní seznamy a hlavně nástroje pro organizaci času, což je pro řadu lidí, nejen manažerů, velmi zásadní vlastnost. S tím je také spojena synchronizace s počítačem, zejména s MS Outlookem, kterou nabízejí smartphony (zejména ty na Windows Mobile) funkční a detailní. Snadno tak můžete mít přehled o všech schůzkách, úkolech a také e-mailech. Smartphony dnes samozřejmě disponují e-mailovým klientem, zpravidla velmi kvalitním. Větší displej nebo dokonce klávesnice, ať již hardwarová či softwarová, pak umožňuje podstatně snazší práci s poštovním účtem.

Chytrá multimédia

Chytré telefony většinou vynikají i v možnostech práce s multimédii. Základem je možnost použití paměťové karty (v testu ji nemělo pouze jedno zařízení), díky které nejen snadno rozšíříte standardní paměť, ale také nahrajete další aplikace (například GPS mapy) či doplníte hudbu. Samozřejmě nechybí ani přehrávač hudby, Nokia N78 dokonce disponovala dedikovaným tlačítkem pro MP3 přehrávač a 3,5mm jackem. Ten se bohužel standardem nestává, a tak bohužel většinou uživatel narazí na proprietární 2,5mm jacky nebo ještě lépe pouze USB sluchátka.
Díky použití výkonných CPU, jejichž frekvence v případě použití pro platformy Windows Mobile dosahují v nejlepším případě hodnot lehce přes 500 MHz, je také možné pouštět filmy, včetně těch ripovaných do formátu DivX (zde je nutné instalování speciálního přehrávače).
Standardem v oblasti chytrých telefonů se stal samozřejmě i fotoaparát. Příjemný je fakt, že v současné době se jedná již o skutečně použitelné nástroje na fotografování. Většina zařízení v testu byla vybavena 3Mpx čipem (kromě Palmu – 1,9 Mpx) a až na několik výjimek jste vždy mohli využít služeb autofocusu. Pro fotografování tedy slušný základ. Pokud navíc pořizujete snímky venku, za dostatku světla, jsou fotografie skutečně použitelné i pro tisk větších fotografií (myšleno více než 10 × 15 cm). Nokia 6220 Classic disponovala 5Mpx fotáčkem (optika Carl Zeiss), který pořizoval opravdu výborné snímky.

Chytrá připojení

Potěšujícím zjištěním je fakt, že prakticky všechny produkty (viz tabulku) jsou vesměs datovými specialisty. Technologie jako EDGE (až na Palm Treo 500) je samozřejmostí. Jeho zastoupení je u operátorů Vodafone a T-Mobile velmi slušné. Pro potřeby skutečné práce s daty nechybí zařízením zpravidla podpora UMTS (až 384 Kb/s) a co více, většinou se nevyhýbají ani HSDPA. Uživatel tak může využít download rychlostí až 7,1 Mb/s! Samozřejmě s několika háčky. Tím prvním je dostupnost – pokud chcete na mobilním telefonu využívat UMTS, respektive použít HSDPA, musíte pracovat v síti O2, která zatím jako jediná v Česku tyto technologie podporuje. V případě T-Mobile a jeho pseudo-3G sítě je potřeba speciální modem. U Vodafonu pak nezbývá než se spolehnout na GPRS a EDGE.
Jelikož je tak uživatel nepřímo vystaven nutnosti být připojen často mizernými rychlostmi, je velmi praktická integrace Wi-Fi. Chybí pouze u smartphonů z produkce společnosti Mio, Nokia a Palm. Dlužno říci, že v případě telefonů Nokia a Mio je to vynahrazeno podporou ostatních technolgií umožňujících rychlý přenos dat.

Neztratíte se

Dalším příjemnou novinkou je v případě smartphonů již prakticky standardní integrace GPS modulu. Jedná se o velmi praktickou funkci, která vám umožní rozšířit využití zařízení za další hranici (a to doslova). Bohužel jednou ze zásadních nevýhod je energetická náročnost této technologie. Aktivní GPS a telefon bez připojení k síti vyčerpá baterii za méně než den, častěji do 4 hodin. Mapy většinou výrobci k zařízením nebalí, nicméně pro platformu Windows Mobile je takového softwaru k dispozici celá řada: například TomTom Navigator 7, jehož cena mírně překračuje 1 500?Kč.

Dej mi sílu

Celkové hodnocení výdrže jednotlivých zařízení je prakticky nemožné provést úplně objektivně, proto jsme jej do celkového hodnocení zohlednili pouze nepatrně. Výbava produktů v testu je často v podstatě stejná, hodně tak závisí na jejich aktuálním použití. Uživateli lze doporučit vypínat bezdrátové technologie, které nebudou bezprostředně skutečně využívány. Aktivní GPS, Bluetooth či Wi-Fi, ač jen v pasivním režimu, výrazně zkracují výdrž na baterii. Žádný z telefonů nebyl větší problém „utahat“ za jediný den. Mile překvapil HP iPaq 914c dodávaný s baterií dosahující bezmála 2 000 mAh. Toto zařízení se drželo v chodu nejdéle ze všech. Obecně lze říci, že nejdelší provoz na baterie nabízejí zařízení postavená na operačním systému Symbian a Palm OS, která nejsou tak náročná na CPU a procesory jsou tak osazovány méně výkonné a tedy s menší spotřebou.

Chytrý operační systém

V tomto testu se můžeme setkat se třemi typy OS: s nejnovějším Windows Mobile 6.1 (i s verzí 5.0), Symbianem řady 9.x a s Palm OS. Ač se zodpovězení otázky, které řešení je vhodnější, může zdát triviální, není tomu tak. Každý OS má své výhody a nevýhody. S trochou nadsázky lze říci, že Symbian by měli preferovat uživatelé, kteří dávají přednost hlavně zařízení chovajícímu se jako mobil a chtějí více funkcí počítače. Palm OS je zajímavou směsicí elektronického „bločku“, počítače a telefonu. Systém je propracovaný a rychlý a řadou uživatelů velmi oblíbený. Windows Mobile ve verzi 6.0 a zejména pak 6.1 představují proti předchozí verzi výrazný pokrok, velmi dobrá je zejména integrace mobilních funkcí. Přesto se stále jedná více o PDA se systémem Windows a přidanými funkcemi mobilu. Což není nikterak špatně, jde jen o trochu jiný přístup k řešení. Windows Mobile 6.1 má ovšem bezesporu nad zbylými jednu velkou výhodu, a tou je podobné ovládání a rozhraní s desktopovými Windows. Uživatel tak pracuje s povědomým prostředím, kdy řada funkcí a nastavení vychází z logiky Windows. Koneckonců narazíte i na „mobilní“ verze Wordu, Excelu či Outlooku a zde je ovládání s „velkými“ verzemi prakticky totožné.
Dalším OS v zařízeních v testu je Symbian (telefony Nokia), v případě Sony Ericssonu G700 pak jde o speciální verzi UIQ, která disponuje řadou odlišností, např. podporuje dotykový displej.

Chytré displeje

U testované kategorie zařízení se dnes většinou používá TFT displej s 65 000 barvami (stačí i pro sledování filmů či náročnější grafiky fotografií). Některá zařízení nabízejí ovšem také 262 000 barev (Sony Ericsson G700) nebo dokonce i 16 milionů (telefony Nokia). Vyjma telefonů Nokia a Palm Treo 500 mají všechna zařízení dotykový displej (bez dopadu na ovladatelnost), což většinou představuje základ smartphonu, poskytující snadné ovládání. V tomto směru zaslouží pochvalu HTC Diamond, HP iPaq 914 nebo Sony Ericsson G700, kde je ovládání prakticky zcela „handsfree“. Zajímavostí je v tomto směru HTC Diamond Touch, u něhož společnost HTC vsadila na vlastní nadstavbu ovládání Windows se jménem TouchFLO. Jednoduše řečeno jde o „derivát“ ovládání známého z Apple iPhone a dlužno říci, že poměrně povedený. Nabízí intuitivnější zobrazení aplikací, vše lze ovládat skutečně jen prstem a stylus je zde jen pro případ potřeby.
Nicméně cení se i možnost ovládání zařízení bez nutnosti využití dotykové obrazovky – tedy pokud např. nemáte volnou druhou ruku. To většina zařízení zvládá, například prostřednictvím na boku umístěného tlačítka/kolečka JogDial. 8 0473/ZAJ o

Touch Pro s klávesnicí

K nejočekávanějším novinkám tohoto léta lze počítat zařízení HTC Touch Pro, které vychází z nyní populárního (a námi oceněného) modelu Touch Diamond. Na rozdíl od něj je kromě skvělého VGA displeje vybaveno výsuvnou pětiřadou QWERTY klávesnicí. Touch Pro dále využívá WM 6, širokopásmové HSDPA (7,2 Mb/s) a HSUPA, nabízí GPS funkcionalitu a Wi-Fi. Nechybí ani 3D rozhraní nazvané TouchFLO 3D, které poskytuje snadný přístup k běžným funkcím, jako jsou SMS zprávy, schůzky v kalendáři nebo volání pomocí jediného dotyku. Díky němu se intuitivním pohybem prstu dostanete i k hudbě, fotografiím, kontaktům a můžete surfovat po internetu. Rozměry telefonu jsou 102 × 51 × 18 mm, hmotnost pak 165 g. Předpokládaná cena by se měla pohybovat kolem 14 500 Kč včetně DPH.

Asus P750

Zajímavý a dobře vybavený i ovladatelný smartphone.

11 290?Kč

www.asus.cz
Už na první pohled je jasné, že Asus P750 si nese geny některého mobilního telefonu a možná byste si ho s ním i spletli. Při bližším pohledu ale zjistíte, že zařízení je opravdu něčím více. Srdcem P750 je 520MHz procesor živící operační systém Windows Mobile 6.0 Professional. Z pohledu designu nabízí zařízení konzervativní, přesto ale oku lahodící provedení. Uživatel tak musí překonat „pouze“ větší rozměry a hmotnost, nicméně Asus není o mnoho větší než například Nokia N7x. Velkou pochvalu zaslouží alfanumerická klávesnice, jež svou kvalitou předčila nejeden mobilní telefon. Nechybí ani praktické tlačítko Start, OK nebo např. klávesa pro přepínání běžících aplikací (alternativa Alt+Tab z PC). Pro snadné „handsfree“ ovládání bez stylusu přijde vhod také kolečko JogDial umístěné na boku přístroje, nebo praktický posuvný jezdec, jenž snadno zařízení uzamkne nebo aktivuje. K ovládání lze samozřejmě využít i klasickou pětisměrnou klávesu. Ohledně výbavy bylo u P750 učiněno jen málo kompromisů. Uživatel tak může počítat s GPS, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a nechybí ani Wi-Fi. Ať již budete kdekoli, s P750 byste se měli připojit. Celkově nás práce s P750 velmi bavila. Systém je díky procesoru svižný, provedení telefonu je také výborné, stejně jako jeho výbava.

E-Ten Glofiish M750

Komunikátor na 500 MHz, GPS a QWERTY kláv.

9 200?Kč

www.difo.cz
E-Ten Glofiish M750 představuje další ze zajímavých zpracování zařízení postaveného na systému Windows Mobile 6. Hlavním benefitem komunikátoru, na kterém bezesporu staví, je výsuvná QWERTY klávesnice. Díky tomu nabízí malé rozměry, a to ruku v ruce s pohodlnou možností psaní textu. Pokud je pro vás psaní delších textů zásadní, je M750 určitě jedním z optimálních řešení a jen obtížně hledá konkurenci. Širokou obec příznivců jistě potěší fakt, že je systém rychlý, za což vděčí rychlému 500MHz procesoru. Dalším bodem k dobru je skutečnost, že většina plochy šasi M750 je vyrobena z kovu. Tudíž konstrukce je pevná, nikde nic nepracuje, nevrže a mobil je odolný, a to i v případě vysunuté klávesnice. Kovová konstrukce se samozřejmě podepisuje na hmotnosti, která mezi testovanými zařízeními patřila k druhé nejvyšší. Záleží na uživateli, jestli radši „nepřežije“ pár gramů navíc jako daň za kvalitní zpracování a QWERTY klávesnici. Co se nám u M750 líbilo nejvíce, to je cena přístroje, která na zařízení s klávesnicí není vysoká. V komunikační výbavě nechybí Wi-Fi, Bluetooth a GPS modul. z hlediska vyspělých datových služeb bohužel E-Ten postrádá podporu sítí 3G, uživatel tak musí vystačit s GPRS a EDGE, nebo zvolit vybavenější model E-Ten. Nicméně pro základní vyřizování pošty Glofiish M750 plně dostačuje.

HP iPaq 614c Business Navigator

Výkonný pracovní nástroj směřující k firemnímu nasazení.

9 999?Kč

www.sunnysoft.cz
Smartphone HP iPaq 614c, který zapůjčila společnost Sunnysoft, je určený zejména pro firemní klientelu a výbava i provedení tomu odpovídá. Pokud prahnete hlavně po funkčnosti a účelnosti, je tento smartphone optimálním řešením. Zařízení je sice poměrně velké a těžké, nicméně se velmi dobře drží v ruce, a to při práci i volání (zvolený povrchový materiál je „gumový“ a tedy protiskluzový). Větší rozměry umožnily vývojářům osadit iPaq 614 rozměrným displejem a integrovat bohatou výbavu. Přístroji nechybí ani kvalitní alfanumerická klávesnice, na které se píše pohodlně. Vadily nám pouze úplně spodní boční klávesy, které slouží pro zapnutí a převrácení obrazu. Jsou příliš malé, prst se při jejich stisku musí značně vykrucovat. Jinak ovšem iPaqu není co vytknout. Odezvy systému byly velmi dobré a práce byla svižná. Pochvalu zaslouží série funkčních tlačítek pro spuštění diktafonu a fotoaparátu, potvrzení výběru nebo okamžité ztišení všech zvuků (velmi praktické). Ač zařízení míří hlavně do firemní sféry, disponuje 3,2Mpx foťáčkem s autofocusem. Nechybí ani přisvětlovací dioda s velmi dobrým výkonem. Celkově foťoaparát kvality fotomobilů nedosahuje, ale na příležitostné fotografování za dostatku světla stačí bohatě.

HP iPaq 914c Business Messenger

Zejména pracovní nástroj s kvalitní klávesnici a bohatou výbavou.

9 999?Kč

www.hp.cz
Stejně jako model 614c, míří také HP iPaq 914c zejména do firemní sféry. Nicméně jeho hlavní výhoda – QWERTY klávesnice – si zřejmě získá více sympatizantů. Tento smartphone patří mezi velmi úzkou skupinu zařízení, u kterých je QWERTY klávesnice skutečně použitelná. Byli jsme schopni zadávat delší texty již při prvním použití, což rozhodně není běžné. Klávesnice je podsvícená a disponuje řadou funkčních kláves pro aktivaci nabídky Start, OK nebo rychlé spuštění kalendáře a menu zpráv. Vhod přijde i navigační kolečko/tlačítko JogDial. Celkově nabízí ovládací prvky dostatek možností, aby se uživatel obešel bez použití slylusu. Dotykový displej o velikosti 2,4 “ (horizontálně) nabízí klasické rozlišení 320 × 240 bodů. Další vlastnost, která nás na HP 914c potěšila, byla celková rychlost zařízení, která byla oproti konkurenci skutečně nadstandardní. Zařízení v 90 procentech případů reagovalo velmi svižně, a to uživatel bezesporu uvítá. iPaq 914c potěší také instalovanou baterií s vyšší kapacitou 1 940 mAh, která zajistila zařízení nejdelší výdrž v testu. HP iPaq 914c je všestranným zařízením se skvělou výdrží na baterie, výbavou poskytující GPS funkcionalitu, možnost rychlých přenosů a komfortní klávesnici, zkrátka vše, co byste pro svou práci mohli potřebovat.

HTC Touch Diamond

Tenký a stylový smartphone s excelentním displejem.

11 899?Kč

www.htc.cz
Společnost HTC modelem Touch Diamond jasně vymítila mýtus, že zařízení Windows Mobile nemohou být stylová. Diamond je nejen výrazný, ale navíc také nejtenčí a třetí nejlehčí v celém testu. Telefon si tak řadu uživatelů jistě získá už jen svým vzhledem. HTC ale nezaostává ani co do výbavy. Uživatel tak může počítat se všemi moderními komunikačními prostředky, jakými jsou Wi-Fi, Bluetooth, EDGE, UMTS, HSDPA (až 7.1 Mb/s) nebo HSUPA, ale také s GPS modulem. Diamond je tak ve své třídě jakýmsi nekorunovaným datovým králem. K plné uživatelově spokojenosti je vyřešeno ovládání nazvané TouchFLO 3D, které z Diamondu v maximální míře (jak to jen WM 6.1 dovolí) učiní iPhone, alespoň co se týče ovládání: většinu akcí tak vyřešíte dotykem prstu. A to včetně psaní na sofwarové klávesnici, kterých je v přístroji k dispozici několik – QWERTY, compact QWERTY, „alfanumerická“ a nechybí ani klasická pro systém Windows Mobile. Rychlost zařízení se díky grafickým prvkům občas trochu zpomalí, nicméně po aplikaci posledního firmwaru se situace k naší plné spokojenosti výrazně zlepšila. Z pohledu systému lze vytknout někdy menší přehlednost na displeji při zadávání znaků. Displej jinak díky VGA rozlišení nabízí špičkové a jemné zobrazení. Ač je Diamond vybaven baterií s nejmenší kapacitou v testu (viz tabulku), výdrž v porovnání s ostatními zařízeními byla srovnatelná.

HTC Touch Cruise

Smartphone s klasickou PDA konstrukcí vybavený po všech stránkách.

10 555?Kč

www.htc.cz
Další zařízení z produkce HTC v našem testu nabízí rovněž velmi přitažlivý design, ač již v běžnějším "MDA" provedení. Tělo je ovšem kompaktní, s oblými tvary a trochu silnější. Cruise se tak drží velmi dobře v ruce. Zásluhu na tom má i speciálně pogumovaná zadní část přístroje. Z pohledu systému pracuje Touch Cruise s Windows Mobile 6.0, doplněnými o speciální rozhraní HTC TouchFLO, které bylo rovněž na modelu Touch Diamond. Zde se však jedná o méně vyspělou variantu, ale přesto velmi účelnou a praktickou. Řadu aplikací a informací o Cruise či o vašich schůzkách získáte snadno několika ťuknutími prstem na displej, a to je hlavní. Jako sekundární ovládací prvek pak slouží speciální rolovací klávesa, kterou můžete procházet menu a zvolit vybranou položku bez nutnosti kontaktovat displej. Z pohledu konektivity nabízí HTC Touch Cruise nadstandard zastoupený GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a dokonce i Wi-Fi. Pokud se budete potřebovat připojit, bezesporu najdete cestu jak. Samozřejmostí je také podpora GPS a nechybí ani 3Mpx foťáček. Hledáte běžné MDA se stylovým provedením a maximální výbavou? HTC Touch Cruise by mohl být tím správným řešením. Potěší také kvalitní displej s praktickým rozhraním, optimalizovaným pro ovládání prstem.

HTC TyTN II

TyTN II s vysouvací klávesnicí a slušnou nabídku datových služeb.

13 680?Kč

www.htc.cz
Poslední z testovaných zařízení HTC nabízí vysouvací QWERTY klávesnici. To z něj bezesporu dělá favorita pro každého, kdo plánuje zadávat delší texty, ať již v případě SMS zpráv či e-mailů. HTC TyTN II má ovšem oproti například jinde testovanému E-Tenu, který měl v testu také vysouvací QWERTY klávesnici, jednu podstatnou výhodu. Tou je fakt, že netrpí datovou „demencí“, a tak se s TyTN II snadno připojíte prostřednictvím EDGE, UMTS i HSPDA. Smartphone se tak stává poměrně mocným nástrojem pro podnikatelskou sféru. Samotná klávesnice zaslouží pochvalu a není jí co vytknout. Nechybí samozřejmě ani podsvícení a řada funkčních tlačítek, které lze využít pro aktivaci nabídky Start, spuštění/vypnutí Wi-Fi či otevření složky dokumentů. O stisku funkční klávesy Fn nebo CapsLock vás navíc informují stavové diody. V režimu telefonu je možné zařízení ovládat pomocí otočného kolečka a není tedy třeba použít stylus. Navíc lze displej telefonu vyklopit tak, že zařízení vypadá jako notebook a stejně se na něm i pracuje, což je praktické při psaní. K dispozici je i základní verze ovládání TouchFLO. HTC TyTN II lze vytknout pouze méně zajímavý design, větší rozměry a hmotnost, což je důsledek integrace QWERTY klávesnice, která je jinak samozřejmě velkou výhodou zařízení. Potěší i možnost snadné výměny SIM karty, kdy je slot dostupný po vysunutí klávesnice.

Mio A501 GPS

Smartphone netradiční konstrukce s dobrou výbavou za nízkou cenu.

5 790?Kč

www.mio.cz
Netradičně pojaté zařízení společnosti Mio s označením A501 (vychází z klasických GPS autonavigací) přináší poměrně zajímavou výbavu za slušnou cenu, a to při malých rozměrech. Přístroj pracuje se starším OS Windows Mobile 5, výrobce ho bude nabízet s verzí 6. Malé a kompaktní tělo zařízení je vybaveno velkým počtem ovládacích prvků, takže se případně obejdete zcela bez stylusu. Navíc lze vše ovládat opravdu jen jednou rukou, za což uživatel z velké části vděčí navigační klávese na boku zařízení. K dispozici je speciální Mio menu pro rychlý přístup k řadě funkcí, pochvalu zaslouží slot pro karty typu SD i MMC. Praktické je i fotografování, které probíhá jako u klasického fotoaparátu (tedy v horizontální poloze), což přispívá k intuitivnímu ovládání a jsou tomu přizpůsobeny také ovládací prvky. Fotoaparát je 2Mpx s autofocusem a nabídne poměrně slušnou kvalitu snímků. Celkově zamrzí absence Wi-Fi a vyspělých datových technologií. Uživatel si tak musí vystačit s EDGE/GPRS. Nicméně funkce, provedení zařízení a zejména cena je velmi příznivá a A501 by si mohl najít řadu spokojených majitelů. Reakce systému mohly být svižnější, za což může osazení 200MHz procesoru. Naproti tomu řada zařízení v testu nebyla o mnoho rychlejší, přestože disponovala výkonnějším CPU s o více jak 300 MHz vyšší frekvencí. Praktickou vlastností A501 je bezesporu konektor pro připojení externí GPS antény, což na cestách přijde vhod.

Mio A702 GPS

Klasické MDA s alfanumerickou klávesnici a slušnou nabídkou.nkcí.

8 990?Kč

www.mio.cz
Mio A702 je zástupcem chytrých zařízení, které svým provedením a vzhledem vycházejí z klasických PDA. V dolní části zařízení je ovšem umístěna poměrně minimalisticky řešená alfanumerická klávesnice, jejíž krajní zelené a červené ikonky tlačítek prozrazují, že si s přístrojem také zavoláte. Na první pohled na nás umístění a velikost klávesnice působila nešťastně, ale praxe ukázala, že je vše vymyšleno účelně. Jednoduše vytáčíte hovor nebo píšete SMS zprávu. V malé klávesničce najdete další klíčové funkční klávesy – Start, OK, Zpět a dvě funkční/sofwarové. Pro pohyb v menu lze využít také praktické kolečko JogDial umístěné na boku přístroje. Vše tak lze vyřídit rychle, efektivně a případně i bez stylusu. Nicméně k dokonalosti chybí snad jen směrová navigační klávesa. Na hlavní obrazovce nechybí speciální Mio menu, které usnadňuje přístup k aplikacím či například zjištění stavu baterie. Z dalších praktických věcí zařízení nechybí GPS navigace ani Wi-Fi. Paměť lze snadno rozšířit díky slotu MicroSD, zasazeného do boku telefonu. Zařízení lze vytknout absenci sítě 3G a s tím spojených rychlejších datových přenosů. Uživatel tak má k dispozici GPRS/EDGE a Wi-Fi. Jinak jde v celkovém pohledu o praktické zařízení, kterému nelze vytknout nic, vyjma podpory vyspělých datových technologií. Potenciální zákazníky Mio A702 bezesporu může zaujmout také zajímavě nastavenou cenou.

Nokia 6220 Classic

Smartphone s malými rozměry, se Symbian OS a velmi dobrou výbavou.

10 000?Kč

www.nokia.cz
Nokia s označením 6220 Classic nabízí sílu operačního systému Symbian v malém těle mobilního telefonu s klasickou konstrukcí. Uživatel bezesporu ocení minimálně rozměry a hmotnost, která směle konkuruje drtivé většině běžných telefonů. Samozřejmě nejen tímto, ale zejména výbavou, která zahrnuje prakticky vše s jedinou výjimkou: bezdrátovou Wi-Fi technologii. Jinak Nokii nechybí GPRS, EDGE, UMTS ani HSPDA či GPS modul. K telefonu je zdarma dodávána aplikace Mapy, kterou lze bez problémů použít k navigaci. Navíc lze za poplatek rozšířit její funkcionalitu (např. o dopravní informace). O aktivním GPS informuje stavová dioda na boku telefonu. Není tak možné omylem nechat zbytečně běžet energeticky náročné GPS spojení. Rozlišení 240 × 320 bodů na malém displeji má za následek velmi pěkné zobrazení bez patrného rastru. Navíc displej umí zobrazit až 16 mil. barev a je velmi dobře čitelný i na přímém slunci. Velkým benefitem pro uživatele bude také 5Mpx fotoaparátek s autofocusem, který patří k tomu nejlepšímu, co jsme viděli. Navíc je podpořen xenonovým bleskem, fotografování ani za zhoršených světelných podmínek není problém: „čočka“ a optika Carl Zeiss je skryta aktivní krytkou, jejímž otevřením se kamerka aktivuje. Celkově nás Nokia 6220 Classic velmi potěšila. Pokud preferujete chytrá zařízení v podobě mobilního telefonu a oželíte absenci Wi-Fi, stává se z telefonu optimální volba do práce i pro volný čas.

Nokia N78

Zajímavý smartphone se Symbianem a s klasickou konstrukcí mobilu.

10 300?Kč

www.nokia.cz.
Nokia N72 představuje jeden ze tří smartphonů v testu s klasickou konstrukcí. Uživatel tak má k dispozici běžnou alfanumerickou klávesnici a ovládací prvky, což je praktické. Naproti tomu v případě zadávání delších textů můžete právě QWERTY klávesnici, alespoň tu softwarovou, postrádat. Práce s telefonem je velmi příjemná. Netradičně designově řešená klávesnice na první pohled trochu děsí, nicméně její funkčnost tím není narušena. Klávesy pro přijetí a ukončení hovoru jsou přímo na těle telefonu, což je zajímavé, nicméně mačká se přímo plast telefonu, a to má za následek vrzání. Osazením výkonného procesoru s frekvencí 396 MHz (u Symbianu většinou narazíme na CPU do 200 MHz) zajistilo telefonu velmi rychlé reakce. V menu telefonu byla použita řada grafických efektů, ale ani ty nemají dopad na výkon. Z pohledu výbavy potěší integrace snad všech myslitelných komunikačních technologií, Wi-Fi počínaje přes HSPDA a GPS konče. Velkou pochvalu zaslouží displej se zobrazením až 16 milionů barev, zobrazená grafika je opravdu pěkná. Další kladné body Nokia sbírá za dedikované tlačítko pro spuštění přehrávače hudby a zejména za implementaci 3,5mm jacku, což činí poslech snadno dostupným. Celkově Nokia potěšila, a pokud hledáte malý, ale bohatě vybavený smartphone, N78 je určitě zajímavá alternativa.
Co nového u mobilních Windows: verze 6.1Systém Windows Mobile 6.1 jakožto poslední verze „malých“ Windows přináší řadu novinek. A jelikož většina chytrých účastníků našeho testu jím byla vybavena, je určitě dobré si říci, co nového nabízejí. Adam Nosek

Byl pro vás článek přínosný?