Hlavní navigace

Chytrý walkman od Sony Ericssonu

1. 3. 2007

Sdílet

W950i kombinace MP3 přehrávače a chytrého telefonu Walkmanová řada mobilních telefonů značky Sony Ericsson si ...


W950i kombinace MP3 přehrávače a chytrého telefonu


Walkmanová řada mobilních telefonů značky Sony Ericsson si již vydobyla pevné místo na trhu mezi přístroji určenými především pro zábavu. Dosud však byly v této řadě k nalezení pouze konvenční mobily. Změnu přináší až model W950i, který kombinuje MP3 přehrávač s operačním systémem a rozšířenými funkcemi smartphonu. Hned v úvodu musíme poznamenat, že se jedná o kombinaci velmi podařenou, která potěší jak příznivce kvalitní reprodukce hudby, tak i technokraty, vyžívající se v nejmodernějších mobilních funkcích.
Pokud pozorněji sledujete nabídku modelů značky Sony Ericsson, určitě vám bude vzhled nového walkmanu W950i připadat povědomý. Konstrukce totiž do značné míry vychází ze smartphonu M600i, s nímž jsme vás podrobněji seznámili v lednovém vydání PC WORLDu. Designéři vzali jeho černou variantu a přidali jí "pomerančové" prvky tak, aby zapadl mezi oranžové kolegy. Do rukou se vám tak dostane středně těžký (112 g) přístroj s trochu netradičními (zejména šířkou) rozměry 106 x 54 mm a tloušťkou pouhých 15 mm. Kromě stylového designu vás jistě zaujme obrovský dotykový TFT displej s rozměry 39 x 52 mm a rozlišením 240 x 320 bodů při 262 tisících barvách. Stejně jako jeho téměř jednovaječné dvojče se může W950i pochlubit "ostrým obrazem", perfektním barevným podáním i dostatečným kontrastem. Jedinou výtkou je lesklý povrch, takže jinak vynikající čitelnost se na sluníčku rychle vytrácí.
Pod displejem však v tomto případě nenajdete netradiční kolébkovou klávesnici jako u modelu M600i. Vývojáři ji nahradili standardními "telefonními" tlačítky, která jsou zřejmě kvůli zdokonalení designu zapuštěna do přístroje a vytvářejí tak hladkou plochu. To však rozhodně není nejšťastnější řešení a psaní SMS nebo jiných textových poznámek prostřednictvím těchto tlačítek se stane pro člověka se silnějšími prsty opravdovým peklem. Častého stisknutí špatných kláves se vyvarujete snad jen psaním nehtem, což však není ani pohodlné, ani rychlé. Ještěže situaci zachraňuje alespoň stylus zasunutý do levého horního rohu, s jehož pomocí lze písmenka psát přímo na displej nebo vyťukávat na virtuální klávesnici. Mimo hlavní blok kláves najdete ještě tlačítka pro rychlé spuštění přehrávače a rušení volby, na levém boku se pak nachází "soňácké" kolečko jog dial a pod ním tlačítko pro návrat. Na pravém boku opět spustíte walkman nebo regulujete hlasitost.
Hlavní funkcí nového modelu W950i je pochopitelně kvalitní MP3 přehrávač. V tomto ohledu si přístroj zasluhuje absolutorium. A to především díky vysoce kvalitní hudební reprodukci, která se vyznačuje dostatečnými basy, prokreslenými středy i ostrými výškami. Hudbu lze navíc uhladit pomocí devítipásmového ekvalizéru s jedenácti přednastavenými hodnotami (rock, pop apod.), ovšem bez možnosti vlastní editace. Ovládání walkmanu a další vedlejší funkce za kvalitou zvuku nijak nezaostávají. MP3 soubory jsou řazeny podle různých kategorií (např. interpreti, alba či skladby), přičemž ke každému albu lze přiřadit obrázek bookletu, který se pak zobrazí v grafickém přehledu. Nechybí samozřejmě opakované přehrávání, vytváření playlistů, hodnocení skladeb, náhodné přehrávání, promítání obrazových nálad či vypnutí v daném časovém intervalu.
Pro vaše skladby se v telefonu nabízí úložný prostor o velikosti 4 GB, takže vás ani nemusí mrzet absence slotu pro paměťovou kartu. Kdyby vás snad vlastní hudba omrzela, naladíte si stanici na plnohodnotném rádiu. Můžete automaticky vyhledat všechny dostupné stanice, z informací RDS se pak dozvíte jejich názvy, případně dopravní či jiné zpravodajství. Jediná podmínka pro chod rádia jsou připojená sluchátka, resp. jejich část s dálkovým ovládáním a přípojkou na jack, která slouží jako anténa. Samotné "špunty" jsou mimochodem velmi kvalitní, perfektně sedí v uchu a vyluzují příjemné zvuky (při výběru vám příjemné hudby, pochopitelně).
Stejně jako u M600i přístroj řídí operační sytém Symbian 9.1 s uživatelským prostředím UIQ 3.0. Pomocí rozbalovacího kontextového menu se snadno dostanete k jakékoliv funkci, přičemž k rychlému multitaskingovému přepínání mezi spuštěnými aplikacemi poslouží šikovný správce úkolů. Bez stylusu se však při ovládání telefonu neobejdete. Pro volání máte k dispozici takřka neomezený adresář kontaktů, kde lze u každého z nich využít čtyř záložek s celkem 27 volitelnými údaji. Jako vyzvánění lze zvolit jakýkoliv polyfonní nebo MP3 zvuk, ovšem nastavování různých profilů zcela chybí telefon lze pouze uvést do tichého režimu. Pro psaní zpráv slouží kvalitní textový editor, který vytvoří textovku, multimediální zprávu nebo e-mail. Synchronizovaný e-mail umožňuje spravovat libovolný počet účtů připojených pomocí protokolů SMTP, POP3 a IMAP se zabezpečením TLS anebo SSL. V editoru lze využít služeb slovníku T9, jenž je sice chytrý a učenlivý, avšak píše s diakritikou a zkrátí každou zprávu na 70 znaků. V telefonu najdete i výborný kalendář s organizérem a internetový prohlížeč Opera. Oproti M600i chybí pouze kancelářský balík QuickOffice.
Nový walkman W950i patří mezi lifestylové telefony, od nichž očekáváte veškeré multimediální funkce. Možná vás tedy zarazí absence fotoaparátu a třeba také videohovorů. Výtečný přehrávač MP3 však tento nedostatek vyváží.7 0055/zaj o

Sony Ericsson W950i

4 GB vnitřní paměti
plnohodnotný MP3 přehrávač a rádio
kvalitní dotykový displej
nešikovná tlačítka
absence edge a Wi-Fi
cena
Cena včetně DPH: 16 800 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony Ericsson,
www.sonyericsson.cz

Autor článku