Hlavní navigace

Cíl - protlačit 300 Mbps vzduchem

13. 7. 2007

Sdílet

Japonský mobilní operátor NTT DoCoMo zahájil měsíční experimenty se sítí Super 3G., během kterých se pokusí dosáhnout přenosové kapacity až 300 Mbps.

CS24

Laboratorní testy se zaměří předvším na přenosovou rychlost. NTT DoCoMo doufá, ře se jí podáří dosáhnout na downliku rychlosti 300 Mbps. První testy se provádějí s využitím jedné antény jak na vysílači, tak přijímači, jejich počet však bude zvyšován až na čtyři MIMO (multiple-input multiple-output) antény. Test se rovněž zaměří na přenosové rychlosti při předávání signálu z jedné stanice na druhou.


kliknutím zvětšíte

Super 3G, je záno také pod označením LTE (long-term evolution) používá stejné vlnové spektrum jako současné 3G sítě, ovšem s několika rozdíly. Super 3G dovoluje a počítá u kanálu s použitím rozdílných šířek pásma a používájí i jinou modulaci k přenosu dat. Teoretické hodnoty se kterými DoCoMo pracuje jsou 80 Mbps na uplink a 300 Mbps downlink.

DoCoMo vcelku agrresivně přistupuje k posouvání technických parametrů svých sítí a služeb. Již v prosinci 2006 dosáhla společnost při vývojí 4G sítě přenosové rychlosti 5Gbps kdy přijímač se pohyboval rychlostí 10 km/h.

- - Tomáš Jirásko