Hlavní navigace

Cílem hackerů mohou být i kardiostimulátory

14. 3. 2008

Sdílet

Skupina vědců z University of Washington publikovala postup, jak se lze nabourat do podpůrných stroječků, získávat citlivé informace, přeprogramovat zařízení nebo uživateli dokonce uštědřit elektrošok.

Vloupat se do zařízení, které monitorují srdeční činnost, může být v některých případech celkem snadné. Stačí k tomu osciloskop, zdarma dostupný software, PC a bezdrátový přijímač.
Skupina vědců z University of Washington publikovala postup, jak se tímto způsobem lze nabourat do podpůrných stroječků, získávat citlivé informace, přeprogramovat zařízení nebo uživateli dokonce uštědřit elektrošok.

Zdroj: Computerworld.com, kde najdete i odkaz na PDF soubor s celou studií vědců z University of Washington.

Poznámka:
Popisované zařízení se označuje jako „cardioverter defibrillator“. Nevím, zda se to používá i ČR, zřejmě nejde o klasický kardiostimulátor. Autor tohoto článku je bohužel v tomto oboru nevzdělán. Útok by se podle článku v americkém Computerworldu ale mohl týkat snad i jiných zařízení včetně klasických kardiostimulátorů (pacemaker), alespoň těch pokročilých, které nějak bezdrátově komunikují na dálku s dalšími systémy. Samozřejmě, že riziko je velmi malé, není známo, že by k podobnému útoku kdy došlo; podle všeho se touto možností dosud ani nikdo vážně nezabýval.
Pro posouzení míry rizika je samozřejmě klíčové, co lze provést ve vlastním zařízení. Možnost odposlouchávat přenášená data představuje z pohledu uživatele mnohem menší riziko a sama o sobě až zase tak překvapivá není.

Autor článku