Hlavní navigace

Čím je to způsobeno

1. 1. 2008

Sdílet

Prvním důvodem je nepřipravenost na masovou výrobu. NVidia totiž vydání G92 značně uspěchala. Hlavním důvodem sp...


Prvním důvodem je nepřipravenost na masovou výrobu. NVidia totiž vydání G92 značně uspěchala. Hlavním důvodem spěchu byl strach z konkurenčního čipu ATI RV670, který se nakonec neukázal jako taková hrozba, jenže karta již byla na světě. GeForce 8800GT (alias G92) měla totiž vyjít až v lednu nebo únoru 2008 (odhad na zlepšení této situace je situován přesně do té doby, že by náhoda?). Do té doby by měla nVidia dostatek času vyladit výrobu a karty dodávat v dostatečném množství.
Jenže nVidia měla z RV670 takový strach, že GeForce 8800GT vydala co možná nejdříve. Vydala tak sice výborný a vyladěný čip, jenže s výrobou ve velkém měla zkušenosti nulové. Za provozu se tedy musely řešit relativně banální problémy, které sice není problém vyřešit, ale zabere to nějaký čas, a tak se dodávky stále více opožďují. Mluví se o tom, že je problém s napájecími komponenty pro G92, respektive s jeho dodávkami ze strany jednoho subdodavatele nVidie.
Druhou možností je to, že nVidia možná dodávky GeForce 8800GT paradoxně brzdí sama a úmyslně. Zdá se to nesmyslné, ale logiku to má. V době vydání GeForce 8800GT byly totiž ještě plné sklady GeForce 8800GTS, GTX a Ultra a mnoho zákazníků si tyto karty snadno splete. Prostě jen uvidí GeForce 8800 a ihned si vzpomene na onu 8800GT. S vydáním GeForce 8800GT nVidia odeslala všechny své ostatní karty „8800“ na smetiště dějin, protože v poměru cena/výkon novému GTčku jednoduše nemohou konkurovat (nVidia zastavila jejích výrobu, nadále bude vyrábět pouze 8800 Ultra jako nejvýkonnější kartu a jako jedinou kartu vhodnou do chystaného Tripple-SLI).
Dalším faktorem, proč je o GeForce 8800GT takový zájem, je její nízká cena a vhodnost do SLI systémů. S GeForce 8800GT v SLI totiž získáte vyšší výkon než jedna 8800Ultra za poloviční cenu. Výsledný výkon je tedy vyšší než jakákoliv jedna samostatná karta. Tento fakt je pro mnoho lidí takovým lákadlem, že místo jedné GeForce 8800GT kupují rovnou dvě.
No a posledním faktem je to, že zájemců je podstatně méně než objednávek. Spousta lidí shání, kde může, a řeší to tak, že dá objednávku do více obchodů a čeká, odkud jim karta přijde jako první. Jakmile jim 1 kus dorazí, ostatní objednávky stornují. Výjimkou nejsou ani borci, kteří mají i 10 a více takovýchto předobjednávek.
Pokud chcete za každou cenu GeForce 8800GT a nevadí vám, že si pořádně připlatíte, pak máte několik možností. První a nejlepší je mít kartu již předobjednanou, nejlépe u více obchodů a více různých značek a doufat, že alespoň jedna karta vám do Vánoc dojde. Druhou možností je poohlédnout se po internetových fórech a bazarech. Vyskytují se zde totiž lidé, kteří tuto kartu dokáží sehnat, například z velkoobchodů. I zde však narazíte na vyšší ceny a někdy také na problémovou záruku, třetí variantou je nákup v zahraničí.
Každopádně celá tato situace zavání dobami reálného socialismu, nedostatkem zboží, pořadníky, nadáváním zákazníků.