Hlavní navigace

Čína navzdory omezením v čipových technologiích zaostává jen o tři roky

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Procesory z nového mobilu Huawei ukazují, že Čína pokračuje v pokroku s pomocí místních výrobců navzdory veškerým snahám USA o zdržení vývoje.

Čína je v některých svých čipových technologiích asi jen tři roky pozadu za špičkovým výrobcem čipů Taiwan Semiconductor Mfg. Co. (TSMC), a to i přes veškerou snahu USA zdržet pokrok prostřednictvím rozsáhlé strategie obchodních omezení.

Analýza provedená tokijskou společností TechanaLye zjistila, že procesor z nového chytrého telefonu Huawei, který byl uveden na trh v dubnu, konkuruje svými výpočetními schopnostmi čipům TSMC, jak uvádí zjištění zveřejněná v Nikkei Asia. Společnost TechanaLye se zabývá rozebíráním elektronických zařízení a analýzou technologie jejich součástí.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Generální ředitel společnosti TechanaLye Hiroharu Shimizu ukázal deníku schémata polovodičových obvodů dvou aplikačních procesorů pro smartphony Huawei; podle zprávy jeden pocházel z modelu Pura 70 Pro společnosti Huawei Technologies, který byl uveden na trh v dubnu, a druhý z top modelu smartphonu Huawei z roku 2021.

Dceřiná společnost Huawei HiSilicon navrhla čip Kirin 9010 z modelu Pura 70 Pro; sériově jej vyráběla společnost Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), významný čínský smluvní výrobce čipů. Druhým analyzovaným a prezentovaným návrhem čipu byl čip Kirin 9000, rovněž navržený společností HiSilicon, ale vyrobený společností TSMC.

Podle zprávy má 7nm sériově vyráběný čip společnosti SMIC rozměry 118,4 milimetrů čtverečních, zatímco 5nm čip společnosti TSMC má 107,8 milimetrů čtverečních. Obecně platí, že menší nanometrová velikost znamená vyšší výkon a menší čip. Společnost TechanaLye však zjistila, že čip Kirin 9000 od TSMC a čip Kirin 9010 od společnosti SMIC jsou z hlediska výkonu téměř srovnatelné, i když rozdíl v jejich výtěžnosti stále existuje.

Miroslav Hübner (PRE): Jak se řídí informační technologie ve firmě, která spadá pod kritickou infrastrukturu státu
Miroslav Hübner (PRE): Jak se řídí informační technologie ve firmě, která spadá pod kritickou infrastrukturu státu
0:00/

Selhávají obchodní omezení USA ve svém záměru?

Zjištění ukazují, že navzdory zákazu vývozu některých čipových technologií do Číny, který vydala Bidenova administrativa ve snaze zbrzdit tamní vývoj v obavě z rostoucí geopolitické síly země, Čína pokračuje ve vývoji svých procesorových technologií, k čemuž přispívá i nárůst aktivity domácích výrobců, poznamenal Shimizu.

„Americké předpisy zatím jen mírně zpozdily čínské inovace a zároveň podnítily snahy čínského čipového průmyslu o zvýšení domácí výroby,“ řekl podle zprávy Nikkei Asia.

Společnost HiSilicon, která navrhla asi 14 z 37 polovodičů v Pura 70 Pro, totiž podle Shimizua také vykazuje zlepšení, která svědčí o čínském pokroku. Ostatní čipy zařízení – například ty pro paměť, senzory, napájení, displej a další funkce – pocházely od jiných čínských a zahraničních výrobců, přičemž většina z nich, tedy 86 %, byla vyrobena v Číně.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

V říjnu loňského roku vydala Bidenova administrativa nové vývozní kontroly, které americkým společnostem brání v prodeji vyspělých polovodičů i zařízení používaných k jejich výrobě některým čínským výrobcům, pokud neobdrží zvláštní licenci.

V polovině prosince pak rozšířila tato omezení tak, aby se vztahovala na dalších 36 čínských výrobců čipů, kteří nemají přístup k americkým čipovým technologiím, včetně společnosti Yangtze Memory Technologies Corporation (YMTC), největšího smluvního výrobce čipů na světě. Účelem těchto nařízení je podle úředníků zamezit Číně přístup k vyspělým technologiím využívaných v armádě nebo při porušování lidských práv.

Výsledky analýzy společnosti TechanaLye podle Shimizua ukazují, že americká omezení se nakonec mohou dotknout pouze špičkových procesorů pro servery zaměřených na rozvoj technologií, jako je umělá inteligence, ale nijak nepoznamenají technologie jako jsou chytré telefony.

„Nejprivátnější VPN na světě“ je k dispozici v beta verzi. Zkusit ji můžete zadarmo Přečtěte si také:

„Nejprivátnější VPN na světě“ je k dispozici v beta verzi. Zkusit ji můžete zadarmo

„Dokud tyto čipy nepředstavují vojenskou hrozbu, USA pravděpodobně jejich vývoj povolí,“ uvedl pro Nikkei.

Další pokrok by způsobil vlnový efekt

I když je ještě příliš brzy na to, abychom věděli, zda a kdy Čína ve vývoji procesorů dožene TSMC a další špičkové výrobce, pokud se tak stane, bude to „znamenat významný posun v globálním prostředí polovodičů,“ poznamenal Akshat Vaid, partner společnosti Everest Group. To by pravděpodobně způsobilo vlnový efekt na globální konkurenci, geopolitiku, technologie a ekonomiku.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

„Takový vývoj by diverzifikoval dodavatelský řetězec polovodičů, snížil závislost na několika málo dodavatelích a zmírnil dopad regionálních narušení,“ řekl Computerworldu.

CS24

Čínský pokrok v této oblasti by také mohl zvrátit geopolitickou rovnováhu v oblasti technologií a obchodu a vytvořit ještě větší konkurenci a konflikt mezi Čínou a západními zeměmi, „vzhledem ke strategickému významu polovodičového průmyslu a jeho širším důsledkům pro ostatní odvětví,“ řekl Vaid.

To by v konečném důsledku mohlo podnítit převratné změny ve strategiích dodavatelského řetězce polovodičů a nové politiky na podporu domácího polovodičového průmyslu nebo regulaci transferu technologií, bezpečnostních a obchodních problémů, dodal.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.