Hlavní navigace

Čína zablokovala přístup k YouTube a Google News

18. 3. 2008

Sdílet

Na serveru YouTube se objevily v posledních dnech videa z protičínských demonstrací v Tibetu. Čínská vláda na to reagovala úplnou cenzurou populárního serveru, aby zabránila dalšímu šíření videí.

CS24

UPDATE článku + doplněné informace


Demonstrace, které aktuálně probíhají již na celém území Tibetu, začaly 10. března v buddhistickém centru Lhase při příležitosti připomenutí si 49. výročí největšího protičínského povstání v roce 1959, po kterém duchovní vůdce Dalajláma utekl do Indie.

Čínští představitelé obviňují Dalajlámu z podněcování demonstrací a zemřelé při střetech demonstrantů s policisty připisují na jeho účet. On to ale odmítá s tím, že nemá ze svého exilového postavení žádnou moc to zastavit. K tomu na svých webových stránkách dodává: „Ať čínská vláda říká cokoli, nastal zde velký problém. Tibetský národ, náš starodávný národ s ohromným kulturním dědictvím, právě umírá.“

Dvě aktuální videa vystavená na YouTube uživatelem Amdo2007 ukazují z počátku klidné demonstrace buddhistických mnichů pochodujících napříč městem. Další videa ale ukazují mrtvá těla demonstrantů na ulicích a Tibeťany házející kameny po čínských vojácích a policistech. Z tohoto důvodu provozovatelé YouTube zpřístupnili videa pouze starším 18 let.

Zahraničním médiím byl zakázán vstup do Tibetu, proto se některé stanice snaží získat fotky a videa od turistů a publikovat je ve svých zpravodajských relacích.

Je pravděpodobné, že až demonstrace skončí, tak bude přístup na YouTube opět obnoven.
Cenzura a věci s ní spojené však nejsou v Číně výjimkou. Z Číny se například nedostanete na drtivou většinu erotických stránek a stejně tak svobodná západní média či stránky hovořící o lidských právech a demokracii jsou v Číně tabu.

- - Adam Šoltys, Tomáš Šulc