Hlavní navigace

Čipy v roce 2008: Intel kraloval, AMD vypadává z první desítky výrobců

13. 3. 2009

Sdílet

Podle informací společnosti iSuppli, která se zabývá výzkum trhu, si Intel i v loňském roce udržel pozici největšího výrobce čipů na světě, ovšem konkurenční AMD vypadlo z první desítky.

Ze studie iSuppli vyplývá, že jen několik výrobců čipů, kteří se pohybují v první pětadvacítce (dle obratu), dokázalo v loňském roce (v situaci klesající spotřebitelské poptávky) zvýšit meziročně své příjmy. Větší firmy si pak obecně v roce 2008 vedly hůře, než jejich menší rivalové, jak vyplývá ze zprávy iSuppli.

Největší podíl si udržel tradičně Intel, který měl 13,1% podíl na celosvětovém obratu s čipy a to i přes mírný meziroční pokles jeho obratu na 33,8 miliard dolarů. Samsung Electronics, který je považován za největšího konkurenta Intelu, pak obsadil druhé místo s podílem 6,5 %, a to i přes výrazný propad jeho hlavních produktů (DRAM, NAND flash čipy), který v loňském roce nastal. Výrazně si však pohoršila společnost AMD, která v žebříčku klesla až na 12. místo (v žebříčku za rok 2007 byla desátá) s obratem 5,46 miliardy dolarů za rok 2008. Jedná se o meziroční pokles 7,8 %.

Pokles zaznamenala také společnost Texas Instruments, která se posunula z loňského třetího místa na čtvrté a to hlavně díky silné konkurenci na trhu s čipy pro mobilní telefony. Na jeho místo pak nastoupila Toshiba, která skončila za Samsungem. Zástupci iSuppli to komentují tím, že japonští výrobci v loňském roce těžili ze silné japonské měny oproti americkému dolaru. Na poklesu podílu firmy Texas Instruments se podle iSuppli nejvíce podílel Qualcomm, který naopak v oblasti čipů pro mobilní telefony výrazně expandoval a poskočil na osmé místo z loňského třináctého. Obrat Quallcommu tak meziročně vzrostl o 15,3 % na 6,48 miliardy.

Poklesem zájmu o paměti DRAM byl narozdíl od Samsungu výrazněji postižen Hynix Semiconductor, který spadl z šestého místa na deváté a jeho obrat klesl téměř o třetinu. Řada výrobců pak podle iSuppli zaznamenala největší propad obratu hlavně ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, neboť za tento kvartál celý trh s polovodičovými čipy poklesl díky rozšiřující se globální ekonomické krizi o celých 21,5 %, zatímco ještě v listopadu analytici iSuppli předpovídali na poslední čtvrtletí pokles jen o 8,8 %. Celkově za loňský rok poklesl obrat v tomto segmentu trhu za rok 2008 o 5,2 % na 258,3 miliardy dolarů z předloňských 272,57 miliard. Vyhlídky pro letošní rok navíc nejsou příliš optimistické a oživení by mělo nastat až v roce 2010.

Byl pro vás článek přínosný?