Hlavní navigace

Cisco: Hlavní překážkou pro zaměstnávání na dálku je bezpečnost

18. 9. 2008

Sdílet

Největší překážku pro zaměstnávání pracovníků na dálku představuje pro firmy IT bezpečnost. Alespoň to tvrdí studie firmy Telework Report, na níž se odvolává společnost Cisco...

Největší překážku pro zaměstnávání pracovníků na dálku představuje pro firmy IT bezpečnost. Alespoň to tvrdí studie firmy Telework Report, na níž se odvolává společnost Cisco. Její reakcí je řešení Virtual Office, které podle dodavatele při vysoké úrovni zabezpečení umožňuje firmám rozšířit počet vzdálených pracovníků, zvýšit jejich produktivitu o několik hodin týdně a přitom snižovat celkové firemní náklady na energie.
Vzdálení pracovníci by v rámci tohoto řešení neměli mít k dispozici jen odlehčené klienty, ale přístup ke stejným aplikacím jako lidé v kancelářích firmy.

Virtual Office je dle dodavatele centrálně spravované síťové řešení, které zahrnuje routing, switching, bezpečnost, bezdrátové připojení, IP telefonii a vzdálenou správu. Poskytuje vysoce zabezpečené video, hlasové, datové a bezdrátové služby. Jeho výhodou má být automatická instalace, která za zaměstnance, z nichž většina není k implementaci síťových systémů dostatečně kvalifikována, přebírá veškerou zodpovědnost. Automatické nastavení umožňuje řešení rychle rozšířit mezi stovky i tisíce lidí pracujících na různých vzdálených místech, a to s minimem chyb a bez nutnosti široké IT podpory.

Součásti Cisco Virtual Office

Vzdálené pracoviště
• Automatický nastavovaný router Cisco 881w Series Internet Services Router (ISR) a IP telefon s barevným displejem Cisco 7970G. Ve chvíli, kdy se router připojí k internetu, spojí se s centrálou a automaticky stáhne předdefinovanou konfiguraci pro synchronizaci. Od té chvíle mohou zaměstnanci využívat všech potřebných firemních aplikací a služeb. Jednou z možností je i připojení k bezdrátové LAN síti a využívání služby inteligentního mobilního roamingu.

Centrála
• Router Cisco 7200 Series slouží jako konvergovaná platforma pro virtuální privátní síť a nabízí jednoduchou správu bezpečnosti a šifrování. Router využívá řešení DMVPN (Cisco Dynamic Multipoint Virtual Private Networking), které zabezpečuje výměnu dat mezi dvěma vzdálenými místy bez nutnosti jejich posílání přes centrálu. Snižuje tak zátěž sítě i objem datových přenosů. Tato infrastruktura také podporuje SSL a L2TP přes IPsec VPN a slouží jako jednotný konvergenční bod například i pro mobilní uživatele s notebooky a PDA zařízeními.
• Servery pro správu přístupových práv, identit a konfigurací, jejichž součástí je Cisco Configuration Engine pro distribuci image do více než 10 tisíc routerů Cisco Integrated Services Routers; Cisco Security Manager pro řízení bezpečnostní politiky a Cisco Secure Access Control Server (ACS), který poskytuje kontrolu nad přístupovými právy z hlediska regulace a firemních pravidel.