Hlavní navigace

Cisco testuje nové možnosti satelitního internetu

2. 1. 2011

Sdílet

Společnost Cisco zveřejnila výsledky testování technologie IRIS (Internet Routing in Space), během kterého proběhl vůbec první upgrade softwaru routeru u satelitu na oběžné dráze.

Společnost Cisco zveřejnila výsledky posledního testování technologie IRIS (Internet Routing in Space), během něhož  proběhl upgrade softwaru routeru u satelitu na oběžné dráze. Navíc Cisco uskutečnilo první VoIP hovor bez použití pozemní infrastruktury.

Hlavním přínosem technologie IRIS je schopnost přenášet video, hlas nebo data mezi uživateli pomocí IP sítě efektivněji a s mnohem menšími náklady, než tomu bylo doposud při využívání roztříštěné satelitní sítě. Navíc schopnost provádět upgrade softwaru satelitu ze základny na zemi přináší mnoho výhod, jako je zvýšení flexibility celého systému nebo možnost přizpůsobovat systém aktuálním potřebám, což prodlužuje dobu jeho praktické použitelnosti a přináší další úspory. To, co se jednou vyšle na oběžnou dráhu, se mění už jen stěží, a když už, tak jen za cenu vysokých výdajů. Pevné součásti satelitu ještě na dálku přenést nelze, ale díky nové technologii je teď možné udržovat jejich software  aktuální.

 



Díky IRIS se tak internet dostává i do odlehlých koutů planety nebo do vesmírného prostoru. Užitečným pomocníkem pak může být při živelných katastrofách, jako jsou záplavy, zemětřesní nebo hurikány. Ve chvíli, kdy dojde k výpadku pozemní komunikace a klasická mobilní síť bude nefunkční v důsledku poškození infrastruktury, mohou záchranné složky komunikovat prostřednictvím technologie IRIS a každý, kdo bude potřebovat jejich pomoc, může navázat VoIP hovor a dovolat se jim.

IRIS je součástí snahy společnosti Cisco o transformaci satelitních sítí a komunikace vůbec. Vlajkovou lodí tohoto programu je speciální Space router 18400, který je odolný proti záření a lze ho využít jak pro satelity, tak pro ostatní umělá vesmírná tělesa. První instalace tohoto routeru proběhla na geostacionární družici Intelsat 14, a to již na přelomu let 2009 a 2010, a nyní došlo k upgradu jeho IOS softwaru (Interwork Operating System). Nyní tak může družice využívat pokročilé řídící funkce, které jsou k dispozici u pozemních produktů Cisco, včetně Cisco Unified Communicatons Manager Express, IPv6, Mobile IP a SNMPv3 MIBs (Simple Network Management Protocol version 3 Management Information Bases). Tato vylepšení navíc také přináší další bezpečnostní prvky, včetně hardwarového šifrování.

 

CS24



Cisco rovněž nedávno spojilo své síly se společností Astrium ve snaze zjistit, jaké možnosti nabízí vesmírné routery. V říjnu 2010 pak obě společnosti úspěšně demonstrovaly některé schopnosti IRIS, jako je například multicasting, který umožňuje přenášet informace více počítačům najednou během jednoho přenosu.

Více se o projektu IRIS dozvíte zde: http://www.cisco.com/web/strategy/government/space-routing.html