Hlavní navigace

Co všechno dokáže Cloud Computing? - 2. díl

18. 10. 2010

Sdílet

V současnosti se stále více rozmáhají aplikace, jež se spouští online z internetu. Tento trend se obvykle označuje pojmem Cloud Computing. V tomto článku vám objasníme, co všechno se přesně pod tímto pojmem skrývá.

1. díl článku: http://pcworld.cz/internet/cloud-computing-i-11781

 

Příklad použití č.1: Panda Cloud Antivirus

Poskytovatel zdarma dostupného antivirového programu Panda Cloud Antivirus již sází nejen na centrální bezpečnostní laboratoř, ale i na komunitu uživatelů internetu. Při každém požadavku na zobrazení internetové stránky, kterou uživatel zadá, se nejprve na internetových serverech firmy Panda testuje, zda se nejedná o  podezřelou stránku. Navíc se okamžitě hlásí všechny nově nalezené viry. U klasických antivirových programů často trvá ochrana všech počítačů několik hodin nebo dokonce dnů.

Další přednost antivirové kontroly přes internet spočívá v daleko menším zatížení počítače, alespoň ve srovnání s klasickými bezpečnostními balíčky. Služba se tím stává vhodnou i pro netbooky. Na druhou stranu je program pro zabezpečení, který je naprosto závislý na připojení k internetu, bez připojení k této síti naprosto k ničemu. Navíc většinou nedokáže rozpoznat a ani odstranit škodlivé programy, jež se do počítače dostanou prostřednictvím vyměnitelného disku USB.

 

Na druhou stranu stejně většina klasických virů škodí až ve chvíli, kdy se počítač připojí k internetu. V tu chvíli je ale online program pro zabezpečení počítače aktivní. Při používání aplikace Panda Cloud Antivirus Free musí uživatel na počítač nainstalovat jeden soubor. Program je pro soukromé používání zdarma a je určen pro Windows XP, Vista a 7. Při instalaci vyberte položku Free Version. Verze Pro je placená - za cenu okolo 750 Kč a rok poskytuje lepší služby, jelikož dokáže provádět analýzu i spuštěných procesů. Více informací najdete na internetové stránce www.cloudantivirus.com.

Příklad použití č.2: Rozpoznávání řeči – aplikace Dragon

Rozpoznávání řeči patří mezi ty operace, které se na internetu dají provádět poměrně snadno. To platí především v případě, když se jedná o výkonově slabší smartphone. Specialista na rozpoznávání řeči, společnost Nuance, nabízí v App Store od Applu dva zdarma dostupné programy – Dragon Dictation a Dragon Search, jež jsou určeny pro iPhone. Tyto programy umožňují diktování a mají zjednodušovat vyhledávání na Googlu, Wikipedii, Youtube a iTunes. Každý program zapisuje příkazy vydané uživatelem a následně je přenáší na některý ze serverů ve výpočetních centrech Nuance ve Velké Británii nebo USA. Tam se doslova ve zlomku sekundy převedou na příkazy v textové podobě, pak se posílají zpět a vloží do příslušného vyhledávacího políčka. V USA a Velké Británii patří tyto obě aplikace k nejoblíbenějším, Je zajímavé, že i přes obrovské zatížení je reakční doba serveru Nuance skvělá.

CS24

V tomto případě se zde využívá naplno všech výhod Cloud Computingu. Onen obrovský výpočetní výkon, který je pro rozpoznání řeči potřeba, je na internetu plně k dispozici. Rozsáhlá jazyková databáze se nenachází v  pamětech koncových zařízení, ale na serverech. Množství automaticky přenášených dat se drží v rozumných mezích, neboť jsou data silně komprimována. Přitom se přednostně vybírají pro srozumitelnost rozhodující střední rozsahy frekvencí. Koneckonců kvalita zvuku je jen málokdy optimální.

O podobné mobilní aplikaci provozované Googlem za účelem rozšíření funkcionality jeho vyhledávače jsme vás informovali v tomto článku a tomto rozhovoru.

Příklad použití č.1: Panda Cloud Antivirus

Poskytovatel zdarma dostupného antivirového programu Panda Cloud Antivirus již sází nejen na centrální bezpečnostní laboratoř, ale i na komunitu uživatelů internetu. Při každém požadavku na zobrazení internetové stránky, kterou uživatel zadá, se nejprve na internetových serverech firmy Panda testuje, zda se nejedná o nějakou podezřelou stránku. Navíc se okamžitě hlásí všechny nově nalezené viry.

Všichni uživatelé antivirů musí v reálném čase přistupovat k neustále rostoucí databázi signatur. Jedná se o dokonalejší ochranu pro všechny, která má spočívat v tom, že firma do šesti minut připraví možnost obrany před potenciálním ohrožením, které uživatel nahlásí. U klasických antivirových programů trvá ochrana všech počítačů několik hodin či dokonce dnů.

Další předností antivirové kontroly přes internet spočívá v daleko menším zatížení počítače, alespoň e srovnání s těmi všemi bezpečnostními balíčky. Služba se tím stává vhodnou i pro netbooky.

Na druhou stranu je program pro zabezpečení, který je naprosto závislý na připojení k internetu, bez připojení k této síti naprosto k ničemu. Navíc většinou nedokáže rozpoznat a ani odstranit škodlivé programy, které se do počítače dostanou prostřednictvím vyměnitelného disku USB.

/*vložit obrázek cloud.jpg*/

/* komentář k cloud.jpg: Klepnutím na tuto ikonku můžete programem Panda Cloud Antivirus otestovat vaše pevné disky a libovolné složky na přítomnost škodlivých kódů. V tomto dialogovém okně pro nastavení programu pak můžete zadat typ připojení k internetu a zvolit, jak moc podrobná mají být příslušná hlášení a zprávy poskytované aplikací*/

Na druhou stranu stejně většina klasických virů škodí až ve chvíli, kdy se počítač připojí k internetu. V tu chvíli je ale online program pro zabezpečení počítače aktivní.

Při používání aplikace Panda Cloud Antivirus Free musí uživatel na počítač nainstalovat jeden soubor. Program je pro soukromé používání zdarma a je určen pro Windows XP, Vista a 7. Při instalaci vyberte položku Free Version. Verze Pro je placená a za cenu okolo 750 Kč a rok poskytuje lepší služby, jelikož dokáže provádět analýzu i spuštěných procesů. Více informací najdete na internetové stránce www.cloudantivirus.com.

Příklad použití č.2: Rozpoznávání řeči – aplikace Dragon

Rozpoznávání řeči patří mezi ty operace, které se na internetu dají provádět poměrně snadno. To platí především v případě, když se jedná o výkonově slabší smartphone. Specialista na rozpoznávání řeči – Nuance nabízí v App Store od Applu dva zdarma dostupné programy – Dragon Dictation a Dragon Search, jež jsou určeny pro iPhone. Tyto programy umožňují diktování a mají zjednodušovat vyhledávání na Googlu, Wikipedii, Youtube a iTunes. Každý program zapisuje příkazy vydané uživatelem a následně je přenáší na některý ze serverů ve výpočetních centrech Nuance ve Velké Británii nebo USA. Tam se doslova ve zlomku sekundy převedou na příkazy v textové podobě, pak se posílají zpět a vloží do příslušného vyhledávacího políčka. V USA a Velké Británii patří tyto obě aplikace k nejoblíbenějším, Je zajímavé, že i přes obrovské zatížení je reakční doba serveru Nuance skvělá.

V tomto případě se zde využívá naplno všech výhod Cloud Computingu. Onen obrovský výpočetní výkon, který je pro rozpoznání řeči potřeba, je na internetu plně k dispozici. Rozsáhlá jazyková databáze se nenachází v rychlých pamětech koncových zařízení, ale na serverech. Množství automaticky přenášených dat se drží v rozumných mezích, neboť jsou data silně komprimována. Přitom se přednostně vybírají pro srozumitelnost rozhodující střední rozsahy frekvencí. Koneckonců kvalita zvuku je jen málokdy optimální.

/*vložit obrázek google.jpg*/

/* komentář k obrázku google.jpg: Zde si vyberete, k čemu se má vyhledávání orientované na řeč Dragon Search vztahovat, například na Google, Wikipedii č iTunes. Stiskem tohoto tlačítka na displeji iPhonu spustíte nahrávání příkazů pro vyhledávání*/