Hlavní navigace

Cloud computing může zachytávat i malware

11. 8. 2008

Sdílet

CloudAV kombinuje 10 antivirových enginů: Avast, AVG, BitDefender, ClamAV, F-Prot, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Symantec a Trend Micro, plus navíc ještě 2 speciální služby. Na PC nebo mobilním zařízení stačí nainstalovat jediného agenta.

Využití technologií cloud computingu v oblasti zabezpečení je možné několika způsoby: například stahování vzorků malwaru se lze vyhnout a ponechat tuto funkčnost na internetovém serveru.

Viz článek
Stahování a ukládání vzorků malwaru se lze vyhnout

S trochu podobným přístupem přišli výzkumníci z University of Michigan, kteří představili službu CloudAV. Vyšli z toho, že uživatelé bezpečnostních systémů si stěžují na problémy s výkonem počítače. Navíc může dojít k problémům s aktualizací o obecně žádné antivirové ani jiné bezpečnostní řešení nepracuje stoprocentně účinně. Co je tedy zkusit zkombinovat a spouštět paralelně na internetovém serveru? Tímto způsobem lze navíc chránit i systémy, na nichž bezpečnostní software funguje obtížně, třeba mobilní zařízení.
CloudAV kombinuje 10 antivirových enginů: Avast, AVG, BitDefender, ClamAV, F-Prot, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Symantec a Trend Micro, plus navíc ještě 2 speciální služby. Na PC nebo mobilním zařízení stačí nainstalovat jediného agenta (existuje zatím pro Windows, Linux a FreeBSD). Agent monitoruje nové soubory, respektive všechny akce, které se snaží o zápis na disk. Jednou již analyzované soubory má uloženy ve vyrovnávací paměti, což má omezit nutnost síťové komunikace. Co není ve vyrovnávací paměti, to se ale analyzuje.
Jak to vypadá s úspěšností? Každý z 10 antivirů samostatně měl proti testované databázi malwaru úspěšnost maximálně 83 %, CloudAV ale podle svých tvůrců odhalil až 98 % škodlivých kódů.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Uvolněna beta verze Norton AntiVirus 2009 - nemá zpomalovat počítač

Autor článku