Hlavní navigace

Co chybí iPadu k dokonalosti? Nejméně pět věcí...

2. 5. 2010

Sdílet

Ačkoliv z iPadu vyzařuje aura téměř absolutní dokonalosti, skutečnost již tak růžová není. Přístroj trpí mnoha nedostatky, jejichž vyřešením by přitom Apple zabil dvě mouchy jednou ranou.

Po oficiálním uvedení na trh slaví Apple se svým tabletem iPad velký úspěch. Kvůli obrovskému zájmu o tento přístroj na druhé straně Atlantiku dokonce došlo k odložení jeho evropské premiéry, dočkáme se prý až na konci května. A aby toho nebylo málo, na internetu se již nyní množí spekulace o připravované druhé verzi a konkurenční společnosti každou chvíli přicházejí s nápady na vlastní tablet.

Lze tedy předpokládat, že se tlak na Apple bude postupně zvyšovat. Ten by tak neměl usínat na vavřínech, ale raději se již plně soustředit na vývoj dalšího modelu. Aby to neměl tak těžké, připravili jsme seznam pěti věcí, na kterých by měl podle našeho názoru zapracovat.

1. Správa souborů
Je jedno, jestli si vyberete mezi 16, 32 nebo 64GB verzí. Úložný prostor iPadu je zkrátka velmi omezený a neexistuje způsob, jak tuto situaci zlepšit. Samotné skladování dat na pevném disku je navíc riskantní z toho důvodu, že přístroj můžete ztratit nebo vám jej někdo ukradne.

Jistě. iPad je mobilní cloud platforma a data je tak možné ukládat pomocí služeb Box.net, iWork či Google Docs. Nicméně přístup k těmto souborům není na iPadu tak jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Správa souborů je jednou z hlavních oblastí, na kterou by se měl Apple zaměřit.

2. USB
Absence USB portů přímo souvisí se špatnou správou souborů. Cloud je sice všudypřítomný, přesto se občas naskytne situace, kdy je „fyzické“ sdílení dat lepší variantou. Cloud computing přeci jen ještě není natolik rozšířenou technologií, že by bylo možné USB porty úplně vynechat. Zde udělal Apple velkou chybu, které se ihned chytili někteří konkurenční výrobci, slibující rychlou nápravu.

3. Kamera
V tomto případě jde pochopitelně o kameru jako takovou - pro většinu lidí by nebyl fotoaparát o velikosti časopisu asi příliš pohodlný. Velké zklamání totiž nastalo, když Steve Jobs představoval iPad, a po náznaku webkamery ani stopy. Možností jejího využití je přitom nepřeberné množství a to nejen pro firemní sféru.

4. Multitasking
Pro běžného uživatele poměrně možná nevýznamný nedostatek, pro náročnější zákazníky však velký problém. Řeč je o multitaskingu, tedy schopnosti operačního systému provádět několik procesů současně. V iPadu je sice možné opustit spuštěnou aplikaci a po práci v jiné oblasti se k ní opět vrátit, systém má však k dokonalosti daleko. Práce se tak zbytečně prodlužuje, zatímco spokojenost spotřebitele klesá.

5. Flash
Apple by měl nechat obchodní spory stranou a raději udělat vše pro spokojenost konečného zákazníka. Technologie Flash je zkrátka natolik rozšířená, že ignorovat ji nebyl zrovna ten nejlepší nápad. A ten, kdo tím utrpí nejvíce, nebude Adobe.