Hlavní navigace

Co dělat se starým počítačem? 2. díl

8. 4. 2011

Sdílet

V následujícím článku budeme pokračovat v tipech na využití počítače, který už zdánlivě nepotřebujete. K pěti tipům předchozím dnes přidáváme dalších šest.

Prvních 5 tipů naleznete zde: http://pcworld.cz/hardware/co-delat-se-starym-pocitacem-1-dil-19946

6. Vytvořte z něj herní server

Máte oblíbenou multiplayerovou hru? V případě, že ano, podívejte se, zda je to hra, u níž můžete na místním PC provozovat  server. Pokud to jde, využijte jako herní server právě váš nevyužitý počítač. Starší stroje jako servery určené pro hry často potřebují překvapivě málo systémových zdrojů.

7. Využijte jej pro staré hry

Pokud oblíbenou multiplayerovou hru nemáte a se slzou v oku nostalgicky vzpomínáte spíše na hry starší a klasické až kultovní, pořád máte možnost se k nim vrátit. Na starý počítač nainstalujte systém Windows 98, pod nímž spustíte i hry určené původně pro DOS a Windows 95 (a které jsou často nekompatibilní s novějšími operačními systémy).

 

V případě, že „osmadevadesátky“ nemáte zrovna k dispozici, nevěšte hlavu - jde to i bez nich. Online služby jako Steam či Impulse nabízejí starší hry, které byly přeprogramovány tak, aby pod běžely na dnes běžných systémech. Druhou možností je DOSBox, který vám umožní emulaci DOS prostředí i v těch nejnovějších počítačích.

Pravděpodobně nejkomplexnejší stránkou pro staré PC hry je Good Old Games (http://www.gog.com). GOG nabízí spoustu starších titulů, které vám budou zaručeně fungovat pod jakýmikoliv Windows. Pokud jste se vždycky chtěli vrátit k Prince of Persia, Jazz Jackrabbitovi nebo původním Simpsonům, budete si zde připadat jako v ráji.

Máte rádi arkádové hry? Opravdovou herní prehistorii vám nabídne emulační software MAME. Ten vám umožní zahrát si tituly pro (nej)starší herní konzole a umožní vám přístup do souborů ROM a dalších, které jsou nutné pro spuštění arkádových her. Varujeme vás však, že vám MAME zabere spoustu volného času!

8. Vytvořte z něj sekundární výpočetní server

Pokud tvoříte obsah v programech, jako je 3dsmax, Adobe After Effects či Sony Vegas, jistě oceníte sekundární počítač pro distribuované přepočty a překreslování přímo v rámci vaší domácnosti.

Každá z uvedených aplikací ale zvládá distribuované výpočty trochu jinak, takže budete muset hledat nápovědu v dokumentaci, nicméně běžná praxe je instalace osekané verze na druhý počítač, která bude ze systému primárního shromažďovat data a příkazy. Hlavní aplikace nainstalovaná na prvním počítači funguje jako správce dat zpracovaných v rámci sítě.

9. Přestěhujte ho do obýváku

Do obývacího pokoje se občas hodí druhý rodinný počítač pro rychlý přístup na web či pro zběžné zpracování domácích úkolů, které vaše ratolest dostala ve škole. „Obývákový“ počítač může být efektivní hlavně v případě, že máte nastavené domácí datové úložiště. Členové rodiny tak mohou ke svým datům přistupovat odkudkoliv.

Ovšem vzhledem k více uživatelům je vhodné na takový stroj preventivně nainstalovat nějaký "neprůstřelný" bezpečnostní balík.

10. Zachraňte ho

Pokud máte kutilské sklony a své počítače si skládáte sami, můžete snížit náklady na nový systém využitím dílů ze staršího. Mezi kandidáty na záchranu patří PC skříň, optická mechanika, zdroj a někdy i paměťové moduly.

Často se takovým způsobem stírá hranice mezi zcela novým a upgradovaným systémem - pokud vyměníte základní desku, procesor, paměť a hard disk, ale ponecháte si skříň, napájecí zdroj, grafickou kartu a DVD mechaniku, jedná se ještě o upgrade, nebo už o nový systém?

Ať už je odpověď jakákoliv, jisté je, že nám po takovém zásahu některé díly zákonitě zbydou. Což nás vede k poslední možnosti, kterou můžete zvážit, když hledáte uplatnění pro svůj starý počítač, nebo alespoň jeho jednotlivé díly.

11. Prodejte ho

Na některý z mnoha online aukčních či inzertních serverů se právě teď přihlásili uživatelé, kteří shánějí přesně takový stroj, kterého se potřebujete zbavit (samozřejmě za odpovídající cenu). Nabídněte jim ho!

Jak vidíte, pro starší PC se ještě dá najít uplatnění a každý stroj který má méně jak čtyři jádra a nejnovější grafiku rozhodně nepatří do starého železa. Pokud se na váš nepoužívaný počítač práší někde v garáži, vytáhněte ho a začněte používat. Kdo ví, třeba právě váš počítač pomůže vyléčit rakovinu či zachytí první důkaz existence mimozemských civilizací.

Titulní foto: © rudybaby - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?