Hlavní navigace

Co je dobré vědět, když stahujete videa z YouTube - 4.díl

11. 10. 2017

Sdílet

 Autor: © Cybrain - Fotolia.com
Záhy zjistíte, že tato problematika není až tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Předcházející díl

 

Ano, je to tak. Stahování videí ze služby YouTube je velmi snadné, ale legální stahování z tohoto portálu, to je trochu jiné kafe. Vzhledem k tomu, že žádný zákon, který by přesně říkal, že nesmíte bez poplatku z YouTube stahovat žádná videa, neexistuje, nezbývá, než se řídit samotnými pravidly portálu YouTube. A dodejme, že tato pravidla jsou velmi jasná.

Ještě předtím, než se tedy pustíte do stahování videí z portálu YouTube, přečtěte si následující čtyři pravidla, o nichž byste měli v každém případě vědět.

Před použitím nástroje třetí strany pro stahování videa věnujte pozornost i textu psanému tím nejdrobnějším písmem

To, kolik existuje webů a aplikací pro stahování videí z portálu YouTube, nijak neospravedlňuje fakt, že je jejich používání v souladu se zákonem.

Podmínky používání takových služeb, jako je například služba TubeNinja pro stahování videí z YouTube, často obsahují formulaci v tom smyslu, že stahování videí chráněných autorským právem z YouTube je zcela na vaši zodpovědnost

Vezměme si například takovou službu TubeNinja, web pro stahování videí z portálu YouTube. Tento web stále funguje i přesto, že loni v létě obdržel od služby YouTube dopis s výzvou týkající se trvalého zanechání svých nelegálních aktivit. Web TubeNinja nabízí nástroj, který umožňuje napojení na adresu URL videa z různých streamovacích služeb včetně YouTube a uložení těchto videí na pevný disk vašeho počítače.

Na druhou stranu podmínky použití webu TubeNinja hovoří v tomto smyslu naprosto jasně – vy, jen vy sami odpovídáte za to, jakým způsobem používáte nástroj pro stahování videí, který v podstatě zobrazuje odkaz, který váš internetový prohlížeč použije pro streaming a dočasné uložení videoklipu streamovaného do vašeho počítače.

Podobně je tomu i v podmínkách použití populární aplikace TubeMate YouTube Downloader pro stahování videí z portálu YouTube určené pro operační systém Android. Pravděpodobně vás nepřekvapí, že v oficiálním obchodu Google Play žádné aplikace pro stahování videí z portálu YouTube nenajdete. Pokud po nějaké takové aplikaci toužíte, musíte zajít do obchodu s aplikacemi provozovaného třetí stranou, což zase přináší další rizika.

Jinými slovy řečeno – jestliže používáte nějaké služby pro stahování videí z portálu YouTube, jako je například TubeNinja nebo TubeMate, pak je to jen na vás, pokud během jejich používání porušíte nějaké zákony.

 

Byl pro vás článek přínosný?