Hlavní navigace

Co je nového ve Windows Vista SP2?

10. 12. 2008

Sdílet

V nedávné době byla vydána beta verze Windows Vista Service Packu 2 (SP2). Mnoho z dosavadních uživatelů OS Vista si jistě klade otázku: „Proč bych měl provést update na verzi SP2?“

Vysvětlení funkcí a doplňků nového Service Packu

V nedávné době byla vydána beta verze Windows Vista Service Packu 2 (SP2). Mnoho z dosavadních uživatelů OS Vista si jistě klade otázku: „Proč bych měl provést update na verzi SP2?“ Krok je to jistě docela významný, ovšem nutno podotknout, že není pro každého. V následujícím článku se pokusíme pomoci vám v nalezení odpovědi na výše uvedenou otázku. Jak již název napovídá, je SP2 beta produktem, který dosud není zcela vyvinut. Microsoft ho doporučuje hlavně „nadšencům do technologiíi, vývojářům a IT profesionálům“, kteří by si nové funkce operačního systému rádi otestovali. Běžnému uživateli se doporučuje počkat na finální vydání, které se odhaduje na první polovinu příštího roku. Neoficiální zprávy hovoří o dubnu.

Windows Vista SP2 obsahuje množství změn a novinek, zde je přehled těch nejdůležitějších:

1/ Umožní vypalovat data na BluRay disky

2/ Přidá do systému speciální Vista balíček pro bezdrátové připojení, což znamená podporu nejnovějšího standardu Bluetooth (verze 2.1), i W-Fi protokolu Windows Connect Now (WCN).

3/ Zlepšuje výkonnost Wi-Fi při přechodu z režimu spánku.

4/ Zrychluje a vylepšuje funkci panelu feedů RSS.

5/ Obsahuje nejnovější systémový vyhledávač, Windows Search 4.

6/ Snižuje hardwarovou náročnost různých doplňků a gadgetů v bočním panelu.

7/ Celkově vylaďuje a zrychluje systém.

8/ Přidává podporu pro nový 64-bitový CPU od VIA Technologies.

9/ Přidává podporu exFAT, tj. zvládá extrémně velké soubory.

10/ Přidává k souborům informace o časovém pásmu, takže je můžete synchronizovat v různých oblastech světa.

11/ Zvyšuje energetickou efektivnost počítače o celých 10 procent.

Navíc při vyvíjení update mysleli v Microsoftu i na kritizované nedostatky, jako problémy s pomalým vypínáním, či s různými zamrznutími systému.Jako většina servisních balíčků od Microsoftu nebude SP2 s vaším PC spolupracovat, pokud nemáte nainstalovaný SP1. Takže pokud uvažujete o instalaci druhého Service Packu, zkontrolujte, zda je váš systém upradovaný na SP1. Dlouhodobí uživatelé systémů od Microsoftu často mají zkušenosti s chybami způsobenými právě přechodem na nějaký novější Service Pack. Někdy takový SP potřebuje sám několik update, aby se podobných problémů zbavil. To je taky jeden z důvodů, proč by měl běžný uživatel na „plnou verzi“ balíčku raději počkat.

Microsoft ale přece jen dodal novému Service Packu oproti předchozím něco nového: je to první opravný balíček, který funguje jak na klientském PC (Vista), tak i serveru (Windows 2008). SP2 také obsahuje něco, co Microsoft nazývá 'Service Pack Clean-up Tool'. Tato utilita navždy smaže staré verze souborů, které SP2 nahrazuje, čímž redukuje nepořádek v systémové složce a pomáhá zbavit se zastaralých systémových souborů, které by jinak jen zabíraly místo.

- - Pavel Kreuziger, JR Raphael

Byl pro vás článek přínosný?