Hlavní navigace

Co je to Google Glass?

25. 3. 2013

Sdílet

 Autor: pcadvisor.co.uk
O Google Glass jste už možná někdy slyšeli. O co ale ve skutečnosti jde? Shrňme si společně, co o tomto fenoménu dosud víme.

Project Glass" byl oficiálně ohlášen v roce 2012 jako koncept, o němž mnozí pochybovali, že někdy vůbec reálně spatří světlo světa. Zařízení tehdy získalo neoficiální název Google Goggles (svářečské brýle Google). Google nicméně pokračoval (a dosud pokračuje) ve vývoji, a je na dobré cestě k tomu, aby model Glass úspěšně představil veřejnosti

„Skupina ze společnosti Google začala s projektem Glass, aby přinesla ten typ technologie, který vám pomůže objevovat a sdílet svůj svět […],“ stojí v oficiálním vyjádření Googlu.

Co je to vlastně Google Glass?

Project Glass od Googlu je po chytrých hodinkách dalším krokem v oblasti „oblékatelné“ technologie. Prostě a jednoduše, jde o chytré brýle.

Tyto brýle nemají čočky, ale místo toho tzv. heads-up display (HUD) poháněný baterií, který je umístěn nad pravým okem uživatele. Stačí prostý pohled nahoru a už vidíte, co je na displeji zobrazeno. Je to, jako byste měli do brýlí integrovaný váš smartphone.

Google Glass

Kdy půjde Google Glass do prodeje?

Google zatím neuvedl přesné datum vydání Google Glass, ovšem řekl, že spotřebitelský verze bude k dispozici koncem roku 2013 – což znamená pravděpodobně ve čtvrtém čtvrtletí.

Kdo navštíví Spojené státy, může při troše štěstí potkat lidi používající Google Glass už dnes. Společnost totiž přinesla soutěž pro věrné uživatele. Vylosovaní mohou testovat Google Glass ve verzi Explorer, přesto však museli zaplatit 1 500 dolarů (asi 30 tisíc korun) za kus.

Jestliže vás Google Glass zajímá, můžete se přihlásit na následující stránce k odběru aktualit. (Aktuality vám budou chodit v angličtině.)

Kolik bude Google Glass stát?

Přestože Google účtuje vývojářům a testujícím za jedny brýle oněch 30 tisíc korun, bude spotřebitelský model pravděpodobně levnější – o kolik levnější, to ovšem zatím netušíme.

Co Google Glass umí?

Díky kombinaci HUD, fotoaparátu, mikrofonu a GPS umí Google Glass zvládat různé úkoly – podobně jako smartphone. Pro zobrazení seznamu možností stačí říct „ok glass“.

Google Glass GPS

I nadále můžete k ovládání Google Glass používat svůj hlas. Jestli někdy bude zařízení rozumět česky, to zatím nelze odhadnout. Pokud tedy například chcete, aby zařízení vyfotilo situaci před vámi, řeknete anglicky „take a picture“. Podobným způsobem lze také nadiktovat a odeslat zprávu. Google Glass umí také nahrávat video, přenášet na displej informace prostřednictvím vyhledávače Google, překládat hlasový vstup a provádět videohovory v režimu Google Hangout.

Navíc mohou Google Glass s Google Now poskytnout informaci ještě předtím, než ji hledáte. Například dokáže dodat detaily o vašem letu. Zařízení má spoustu potenciálu i pro další funkce, neboť pro něj vymýšlejí nové aplikace i externí vývojáři.

Podívejte se na následující video, které ukazuje, jaké jsou možnosti využití Google Glass.

 

Jaké jsou vlastnosti Google Glass?

Google zatím neoznámil detailní specifikace Google Glass. Ve chvíli, kdy budou známy, vás budeme informovat. Jak už jsme zmínili, bude zařízení vybaveno heads-up displejem, fotoaparátem, mikrofonem a GPS. Očekáváme, že poběží na upravené verzi Androidu, mezi další možnosti bude patřit Wi-Fi a Bluetooth.

Je Google Glass kompatibilní s běžnými brýlemi?

Edice Explorer Google Glass není s normálními brýlemi kompatibilní. Google nicméně potvrdil, že bude k dispozici verze Glass na lékařský předpis. Design zařízení je modulární, takže budete moci přidávat obroučky a čočky na základě vašich požadavků.

Google Glass

Bohužel nebude verze na lékařský předpis dostupná ve chvíli představení Google Glass Explorer.

Jaké barvy Google Glass budou k dispozici?

Google Glass by měl být v prodeji v pěti barvách: uhlově černé, jasně oranžové, jílovitě hnědé, bílé a modré.

Google Glass

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?