Hlavní navigace

Co musíte vědět o jednotkách pro obnovení v desítkách - 1.díl

25. 12. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Přečtěte si, jak si takovou jednotku pro obnovení vytvoříte a co všechno s ní můžete dělat.

Nikdy nemůžete vědět, kdy budete takovou jednotku pro obnovení pro Windows potřebovat – jinými slovy je nejvyšší čas si takovou vytvořit. A není to vůbec nic obtížného.

Úvod

Jednotka pro obnovení je podobná disku DVD, který získáte při zakoupení počítače s předinstalovaným operačním systémem. Dříve jste při zakoupení počítače dostali disk CD nebo DVD, který obsahoval obraz operačního systému v podobě, v jaké opustil výrobní linku. Pokud se na vašem počítači něco stalo, pak jste si jednoduše počítač pomocí tohoto disku přeinstalovali do stavu, v jakém byl při zakoupení (a přitom jste samozřejmě ztratili všechna vámi vytvořená data a nainstalované aplikace). V současnosti obvykle výrobci ukládají obraz operačního systému ve stavu, v jakém byl po opuštění výrobní linky, na skrytý diskový oddíl hlavního pevného disku.

Jednotka pro obnovení Windows vychází přesně z výše popisované myšlenky. Kromě toho, že vám tato jednotka umožní přeinstalovat Windows, obsahuje navíc i několik nástrojů pro řešení problémů, což je neocenitelné zejména v případech, kdy se vám nepodaří operační systém vůbec spustit.

Některé z těchto diagnostických nástrojů bývaly standardní součástí operačního systému. Pokud se vašemu počítači nepodařilo zavést operační systém, zobrazila se vám nabídka, která vám umožnila pokusit se o zavedení operačního systému v nouzovém režimu, popřípadě použít „poslední známou funkční konfiguraci“. Ve Windows 10 však již žádnou takovou možnost nemáte. Nyní musíte mít diagnostické nástroje na samostatném spustitelném disku USB a každý uživatel používající počítač s operačním systémem Windows by měl mít svoji jednotku, kterou bude mít uloženu na bezpečném místě a bude mít na této jednotce nalepen štítek s nápisem „Použít v případě nouze“.

Jednotku pro obnovení Windows vytvoříte velmi snadno – stačí použít nástroj, který přímo integrován ve Windows 10

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?