Hlavní navigace

Co takhle vlastní formuláře ve Wordu? - 7.díl

28. 6. 2019

Sdílet

 Autor: © Jakub Krechowicz - Fotolia.com
Díky ovládacím prvkům obsahu a makrům je vytváření formulářů a práce s nimi velmi jednoduchá.

Předcházející díl

 

Vytváření vlastních formulářů ve Wordu je daleko jednodušší, než byste si kdy mysleli, a samozřejmě je daleko snazší než před lety. Microsoft umístil na záložku Vývojář devět ovládacích prvků obsahu, 12 ovládacích prvků ActiveX, tři ovládací prvky a tři funkce pro starší typ formulářů.

V programu Microsoft Word jsou k dispozici ovládací prvky, což jsou v tomto případě předem naprogramované nástroje, které umožňují do vašich dokumentů, formulářů, šablon a internetových stránek dodat interaktivní obsah. V tomto článku se budeme zabývat celkem šesti ovládacími prvky obsahu: zaškrtávacím políčkem (Check Box), polem se seznamem (Combo Box), rozevíracím seznamem (Drop-Down List Box), ovládacím prvkem obsahu pro text ve formátu RTF, ovládacím prvkem obsahu pro prostý text a ovládacím prvkem obsahu pro výběr data.

G. Omezení úprav

Pokud chcete ostatním uživatelům zakázat úpravu či formátování vámi vytvořeného formuláře a nezadali jste tento požadavek konkrétně u každého ovládacího prvku zvlášť, pak můžete použít příkazy pro omezení úprav, které se nachází na záložce Vývojář.

1. Otevřete formulář.

2. Klepněte do nabídky Domů > Úpravy > Vybrat vše (další možnost spočívá v použití klávesové zkratky Ctrl + A).

3. Klepněte na nabídku Vývojář > sekce Zámek > Omezit úpravy a následně vpravo na panelu Omezit úpravy vyberte vámi požadovaná omezení pro úpravy.

4. Po výběru vámi požadovaných omezení klepněte na panelu Omezit úpravy na tlačítko Použít zámek, které se nachází pod bodem číslo 3. Použití zámku.

Omezení úprav u formulářů

H. Otestování výsledku vaší práce

Nyní znovu otevřete formulář, vyplňte jej a uložte jeho kopii do nového umístění. Pokud nějaký prvek obsahu nebude fungovat tak, jak má, pak jej odstraňte a vložte jej znovu v souladu s pokyny ke konfiguraci tohoto prvku, které byly uvedeny v příslušném bodu tohoto článku. Pokud by ani poté ovládací prvek nefungoval tak, jak má, pak si pomozte tím, že si stáhnete náš ukázkový formulář. Přejeme Vám mnoho štěstí a zábavy!

I. Někdy příště

V nejbližší době se můžete těšit na pokračování tohoto článku, kde přidáme návod na vytvoření a následné používání Ovládacích prvků obsahu galerie stavebních bloků. Dále se můžete těšit na podrobný návod pro používání Ovládacích prvků ActiveX.

Ovládací prvky obsahu a Ovládací prvky ActiveX totiž nejsou to samé! Ovládací prvky ActiveX byly původně určeny pro internetové stránky, nicméně lze je používat i v jiných dokumentech. Aby správně fungovaly, vyžadují makra a je třeba je používat s rozvahou. Ovládací prvky obsahu naproti tomu žádnou ochranu pro formuláře nepotřebují a pro svůj běh ani nepotřebují žádná makra, i když je pravdou, že makra zvyšují jejich výkon.

Vyplněný dotazník

Byl pro vás článek přínosný?