Hlavní navigace

Co všechno bude umět Copilot od Microsoftu?

30. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Firemní zákazníci Microsoftu budou mít možnost od 1. listopadu zaplatit si M365 Copilota, asistenta využívající generativní umělou inteligence. Vyjde je to na 30 dolarů měsíčně. Co Copilot bude umět?

Microsoft poprvé představil plány na začlenění generativního AI asistenta do svých aplikací pro spolupráci a produktivitu M365 – včetně Outlooku, Teamsů, Excelu a PowerPointu – na začátku letošního roku. Copilot M365, vytvořený s využitím modelů generativní umělé inteligence vyvinutých ve spolupráci s OpenAI, dokáže podle firmy automatizovat úkoly a vytvářet obsah, čímž potenciálně šetří čas uživatelů a zvyšuje produktivitu.

Microsoft v posledních měsících před plným uvedením na trh nového asistenta testoval s několika stovkami velkých firemních zákazníků. Mezi nimi s firmami jako jsou například General Motors, KPMG a Visa.

Po listopadovém spuštění bude Copilot pro zákazníky cenových plánů E3, E5, Business Standard a Business Premium stát 30 dolarů za uživatele měsíčně. To je stejná cena jako u Googlu, který minulý měsíc oznámil dostupnost genAI funkcí Duet ve své sadě Workspace – konkurenta kancelářského softwaru od Microsoftu –, která zahrnuje Gmail, Dokumenty a Tabulky. Generativní AI do svých produktů zabudovávají i další dodavatelé softwaru pro spolupráci a produktivitu, například Slack a Zoom.

Zatím jen pro firmy

Malé a střední podniky také získají raný přístup k první verzi M365 Copilot, oznámil Microsoft v příspěvku na blogu. Zatím je pouze pro vybrané, „časem“ však hodlá Microsoft tyto „pozvánky“ rozšiřovat.

„Na (všeobecnou dostupnost) M365 Copilot se dlouho čekalo a naše společnost sleduje silnou poptávku ze strany těch, kteří se nemohli připojit k omezenému neveřejnému preview; skutečně je zde cítit ,obava z promeškání‘,“ uvedl Jason Wong, viceprezident a analytik společnosti Gartner. „Doporučujeme a očekáváme, že většina zákazníků ho bude zavádět postupně, aby zvládla případná rizika a posoudila jeho přínos. Vládní a vzdělávací organizace si však budou muset počkat o něco déle, protože pro tyto vertikály nebyl oznámen žádný časový plán.“

Patrick Moorhead, hlavní analytik společnosti Moor Insights and Strategy, označil nadcházející zavedení za „velkou událost“, od níž se očekávají velké přínosy pro produktivitu.

„Microsoft může hodně získat a hodně ztratit, pokud to nebude skutečný GA,“ řekl. „Nemusí být dokonalý, ale musí prokázat okamžitou hodnotu. Pokud dokáže úspěšně vytvářet prezentace z dokumentů… a pořizovat výstižné a kvalitní poznámky z porad s akčními body, je to vítěz.“

Ačkoli Microsoft vyzdvihl přínosy Copilotu pro produktivitu, jazykové modely, které jsou základem generativní umělé inteligence, mohou při použití v obchodním kontextu vytvářet určitá rizika. Jazykové modely mají například potenciál vytvářet nesprávný obsah porušující autorská práva a také představují potenciální rizika v oblasti bezpečnosti a ochrany dat. 

Microsoft nedávno oznámil, že bude bránit zákazníky M365 proti jakýmkoli právním nárokům souvisejícím s autorskými právy, které by mohly vzniknout v důsledku výstupů generovaných M365 Copilotem.

Byl pro vás článek přínosný?