Hlavní navigace

Computerworld 9/2024 je v prodeji. Co se v něm dočtete?

29. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Bojíte se, že vás podniková generativní umělá inteligence zahltí nesmysly? Máme pro vás návod, jak se tomu vyhnout. A nejen to najdete v novém Computerworldu.

Jak roste rozsah využívání generativní umělé inteligence (GenAI) veřejností i firemními uživateli, setkávají se lidé s chybami, s porušováním autorských práv a někdy i s naprostými halucinacemi, což podkopává důvěru v její přesnost. Jedna studie ze Stanfordské univerzity zjistila, že GenAI dělá chyby v 75 % případů, když odpovídá na právní otázky. Studie uvádí, že například v úkolu měření precedenčního vztahu mezi dvěma různými soudními případy většina velkých jazykových modelů – Large Language Model, LLM – neposkytuje lepší výsledky než v podstatě náhodné hádání. V článku Halucinace AI? Dva mozky jsou lepší než jeden nabízíme různé metody, jak AI halucinacím zabránit nebo alespoň je minimalizovat.

Pokud využíváte AI pro rozhodování, zkreslila už nějakou odpověď?

Věděli jste, že se AI už používá i předpovědím počasí? V textu Pohotová záchrana popisujeme, jak si umělá inteligence poradí s předvídáním přírodních katastrof a jestli to je ta správná cesta.

V článku Co způsobilo černý pátek IT? se vracíme k nešťastným událostem z 19. 7. 2024, který se zapíše do historie IT jako černý pátek. V tento den došlo ke dvěma pravděpodobně nesouvisejícím událostem, které ochromily fungování mnoha společností a jimi poskytovaných služeb. Ano, CrowdStrike průšvih.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Nástup éry GenAI se projevil nejen viditelně na počítačích se systémem Windows, ale také na pozadí, když nové procesory obsahují NPU pro hardwarovou akceleraci AI. V článku Počítače Copilot+ s novými procesory NPU se věnujeme právě jim.

S nastupující generací manažerů i zaměstnanců se zásadně mění styl práce stejně jako nástroje, které při plnění úkolů používáme. A to se týká samozřejmě i komunikace a výměny dat. V sekci Produkty a služby v tomto čísle přinášíme přehledový materiál E -mail je mrtvý, ať žije chat o nástrojích pro spolupráci.

Dnešní síťová prostředí jsou příliš složitá na to, aby se zvládla sledovat čistě manuálním způsobem. Díky technologii digitálního dvojčete mohou týmy IT vytvořit network digital twin – virtuální model produkční sítě a použít ho k ověření konfigurací, simulaci změn či zefektivnění správy. Podrobně problematiku popisuje pod titulkem Podnikové sítě:Vsaďte na digitální dvojče.

CS24

Tímto výčtem zajímavé texty v Computerworldu 4/24 nekončí. Přesvědčte se sami, magazín si můžete koupit zde.

Inspirativní čtení.