Hlavní navigace

Computex 2007

1. 7. 2007

Sdílet

Ve dnech 5. - 9. června 2007 proběhl tradiční tchajwanský veletrh IT technologií Computex. Oproti minulému roku byl o...


Ve dnech 5. - 9. června 2007 proběhl tradiční tchajwanský veletrh IT technologií Computex. Oproti minulému roku byl o něco větší jak počtem vystavujících firem (2 926 oproti zhruba 2 600 v minulém roce), tak návštěvníků (33 tisíc zahraničních/103 tisíc domácích oproti 30 tisícům/100 tisícům minulého roku). Nejzajímavějšími událostmi z našeho hlediska v průběhu veletrhu byly: odložení uvedení systémů s procesory Barcelona od AMD, představení PDA Acer Ferrari, uvedení miniaturní ITX desky od Via a ukázky ultrapřenosných notebooků Eee701 a Nanobook. Tyto zajímavosti jsme pro vás shrnuli do výběru, který naleznete na následujících stránkách.

Via ITX

Via Technologies má přes všechny své nedostatky a ne vždy šťastnou produktovou politiku jednu obrovskou přednost: značnou praxi ve výrobě základních desek malých nebo netypických formátů, jakou se nemůže pochlubit žádný jiný výrobce. Základní deska o rozměrech 7,5 x 4,5 cm nazvaná Mobile ITX obsahuje veškeré potřebné komponenty pro základní chod počítače. Na desce najdeme procesor Via C7, čipset s integrovanou grafikou a operační paměť.
S novou základní deskou, která by oficiálně měla být představena velmi brzy, bychom se měli setkat již na začátku příštího roku. Tato deska má rozšířit trh o malé, ale výkonné počítače i když to Via neříká, půjde o konkurenci pro UMPC a poskytne obrovský nárůst výkonu pro nová zařízení obecně označovaná jako supersmartphony.
Klíčový pro chod a úspěšnost desky bude procesor C7, se kterým Via zatím díru do světa neudělala. To by se ovšem při dobrém směrování tohoto nového form factoru desky mohlo zlepšit. Zatím nebylo zveřejněno, která verze C7 do desky půjde, ale podle vyjádření zástupců Via si procesor při běhu vezme 0,25 wattů nebo i méně. Čipset použitý na této desce by měl být z rodiny CX700. V této souvislosti není bez zajímavosti připomenout, že již v době, kdy se Intel a AMD zaměřili na taktování CPU jako na nástroj ke zvýšení výkonu, Via razila myšlenku měření výkonu na 1 watt, jako cestu k energeticky nenáročnému hardwaru. ATI rovněž přišla s formátem desky Mini-ITX (17 x 17 cm), která se stala neformálním standardem malých desek. Stejný rozměr nyní používájí i desky s čipsety Intelu a AMD.

Acer Ferrari

Po noteboocích a LCD displejích se příznivci maranellské Scuderia Ferrari mohou těšit i na červenočerné PDA se vzpínajícím se mustangem na krytu. Na PDA poběží operační systém Windows Mobile a oficiální název tohoto zařízení je skutečně marketingový: Ferrari Racing Personal Navigator. PDA by mělo mít podle specifikací zabudovaný GPS přijímač tento závodní model má vizuálně hodně blízko k PDA Acer c500.
I když ovšem tato dvojice vypadá podobně, používá každé PDA jiný hardware. Bohužel bližší informace zatím nebyly oficiálně uvolněny. V rámci tradice má Ferrari Racing Personal Navigator pozadí samozřejmě v barvách Ferrari, některé prvky by měly připomínat ovládací prvky z Ferrari a samozřejmě nechybějí ani typické zvuky startování motoru při spuštění zařízení apod. Ve vybavení PDA nalezneme alespoň podle základních informací navigační software ALK CoPilot v6, SD (Secure Digital) slot, Wi-Fi a Bluetooth. PDA bude nejdříve k dispozici v Evropě, a to ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Cena nebyla dosud stanovena.
Asus Eee 701Jedním z magnetů letošního Computexu, k jehož stánku mířila naprostá většina návštěvníků, byl dvěstědolarový notebook od Asusteku. Prototyp jsme měli dokonce na pár hodin v ruce. Eee PC 701 má rozměry 22,5 x 16,5 x 3,5 cm a váží 890 gramů. Displej má úhlopříčku 7 palců, integrovaná kamera rozlišení 0,3 Mpix a operační paměť velikost 512 MB. V notebooku samozřejmě nalezneme i Wi-Fi modul. Asustek plánuje i výrobu modelu Eee PC 1001, ten se bude lišit úhlopříčkou displeje o rozměru 10 palců. Asustek nezveřejnil, jaký je v tomto notebooku použit čipset, pouze sdělil, že "sedmsetjednička" je postavena na ultramobilní platformě Intel McCaslin to zahrnuje i procesory A100/A110 "Steeley".
Podobě jako v Palm Foleo, je i v 701 použit místo Windows jako operační systém Linux. Asustek zvolil Xandros, doplněný o balík Open Office a Firefox. Doba nabootování tohoto řešení je 15 sekund. Po praktickém šestihodinovém rutinním používání tohoto prototypu se notebooku nedá upřít jedno: i když je po této době na dotek teplý, nepřehřívá se. Asustek uvádí, že výdrž notebooku je okolo tří hodin zátěže. K dispozici by však měla být jako dokoupitelné příslušenství i vysokokapacitní baterie. Bohužel Asustek podmínil zapůjčení prototypu tím, že nebudeme pořizovat "makro" fotky a neuvedeme detailnější specifikace hardwaru, než byly prezentovány na tiskové konferenci.
Prototyp používá k navigaci záložky v tomto případě Internet, Work, Learn, Play, Settings a Favorites. Například pod záložkou Internet se skrývají ikony prohlížeče, Skype VOIP a přímého odkazu na Wikipedii. Klávesnice je samozřejmě díky rozměrům modelu 701 malá, vyhovující pro psaní e-mailu a brouzdání po internetu, nicméně na delší práci není úplně ideální. Při psaní deseti prsty v podstatě píšete pouze konečky prsků, takže daleko příjemnější a v tomto ohledu praktičtější je "datlování" pouze ukazováčky.
Cena 199 dolarů byla stanovena pro základní model osazený 4GB flash pamětí, nahrazující pevný disk. Asustek má v současné době v plánu na trh dodávat i modely s 8GB nebo 16GB flash pamětí. Nevylučuje ovšem, že se do doby ostrého uvedení tyto velikosti ještě změní.
Eee PC, na jehož vývoji se s Asustekem podílel i Intel, by měl na trh přijít ve třetím čtvrtletí tohoto roku jako nejpravděpodobnější termín se zatím jeví přelom srpna a září.

Via NanoBook

Via Technologies představila referenční design ultrapřenosného notebooku určeného pro evropský trh, kterým se bude snažit konkurovat platformě UMPC. Via NanoBook je postaven okolo firemního procesoru Via C-7M (1,2 GHz) a 7palcového LCD dotykového displeje. Ve vybavení nalezneme samozřejmě Wi-Fi, velikost osazovaných pevných disků je zatím plánována na 30 nebo 60 GB a operačním systémem budou Windows XP nebo Vista. Hmotnost notebooku je okolo 900 g, výdrž na baterie je udávána na 5 hodin.
NanoBook je cílen na stejný trh jako UMPC (Ultramobile PC) společný návrh Microsoftu a Intelu, ale s jinými specifikacemi. Kromě logicky jiného procesoru se u NanoBooku počítá s plnohodnotnou klávesnicí. Výrobcem prvních kusů NanoBooku se stane FIC (First International Computer). Tato zařízení vzniknou v rámci kontraktu se značkou Packard Bell BV, která tato zařízení začne dodávat na evropský trh již během třetího čtvrtletí tohoto roku.
U tohoto modelu Bellu však budou k dispozici ještě rozšiřující moduly, které Via pro NanoBook připravila, a které se budou umisťovat do slotu vedle displeje. Jde o moduly zahrnující světový čas, GPS přijímač, VOIP telefon, DVB tuner a mobilní 3G modul.

AMD Barcelona

Změna v harmonogramu uvedení nových čtyřjádrových procesorů znamená pro AMD další ztrátu ve snaze zmírnit zaostávaní za Intelem. Po radosti z kontraktu s Toshibou tak přichází vystřizlivění. Nechat vybuchnout granát při předvádění serverů od Supermicro Computer, Tyan Computer a Uniwide Technologies s čipy Barcelona uvnitř by bylo pro AMD jistě méně bolestivé než oznámení o odložení uvedení tohoto procesoru. Jak řekli lidé z AMD: "Přestali jsme počítat s letním uvedením a předpokládáme, že naši partneři zahájí dodávky svých řešení až ve třetím čtvrtletí." AMD obecně předpokládá uvedení v srpnu, nicméně partneři tak optimističtí nejsou a dodávku svých systému na Barceloně předpokládají až během října.
Příjmy Advanced Micro Devices plynoucí z prodeje serverových čipů jsou totiž značně vyšší než z desktopových nebo notebookových variant. Oznámení o odložení uvedení procesorů pod kódovým názvem Barcelona z července na říjen se zároveň negativně promítlo do odhadů hospodaření této společnosti v roce 2007. Analytici Citigroup z předpokládané ztráty 2,48 dolaru na akcii, "vylepšili" předpověď na 2,59 dolaru.
Barcelona je vnímána jako vynikající protiváha serverovým procesorům Intel a obecně se předpokládá, že se jí podaří zastavit propad AMD, jehož podíl na se nyní na serverovém trhu stále zmenšuje. Zdržení je nepříjemné právě z hlediska kapitálových trhů a příjmů samotného AMD. Již nyní se totiž možnost růstu marže pro AMD spojuje jenom s Barcelonou. Ukázala to květnová dohoda AMD s Toshibou o dodávkách procesorů pro zhruba 25 % notebooků, určených pro evropský a severoamerický trh. Ta nepřinesla tolik očekávané zlepšení pozice spíše byla přijata hodnocením "konečně něco udělali". Jak zareaguje trh a investoři na tuto negativní zprávu, bude ještě zajímavé.
Pro odložení si AMD vybralo nevhodnou dobu. Oznámení dostupnosti Barcelony koncem druhého pololetí zastavilo růst nedůvěry vůči AMD, kdy obrovské vykázané ztráty a především ztráta trhu začaly být noční můrou akcionářů. Očekávalo se, že AMD bude mít náskok přes jedno čtvrtletí, než Intel uvede svůj Xeon Clovertown, ohlášený na listopad. A stále máme v paměti odkladání nových Radeonů HD, nyní se objevuje odložení procesorů. Nejenom my si položíme otázku, zda AMD věřit, že dodrží řijnový termín, nebo bude následovat další odklad. AMD přiznává, že musí přejít na novější výrobní proces a červík pochyb, že se "něco" nepovedlo, se jistě objeví u řady akcionářů. Vánoce u AMD mohly být ještě smutnější, než se čekalo.

Konica Minolta bizhub

Tomáš Jirásko

Dvojici tiskových strojů systému bizhub představila Konica Minolta. Menší bizhub C550 je navržen jako centrální prvek kancelářského prostoru, kdy se díky 360? designu nesetkáte s nevzhlednou zadní stěnou, zařízení má z každé strany rovnoměrný plášť. Ovládací panel s barevným dotykovým displejem je možné naklánět a otáčet, to zajišťuje pohodlné ovládání a vynikající viditelnost z jakéhokoliv úhlu. Díky masivní konstrukci stroje je zajištěna velká stabilita. Vysokorychlostní barevný tisk rychlostí až 55 černobílých a 45 barevných stran za minutu je doplněn rychlým startem stroje, za dobu kratší než sedm sekund máte v rukou první výtisk.
Podobně jako ostatní stroje řady bizhub, i model C550 je multifunkčním zařízením, které umí nejen tisknout a kopírovat, můžete jej také využít jako skener nebo fax. Pro skenování je připraven vyspělý podavač dokumentů, který pracuje rychlostí až 70 stran za minutu. Faxování pomocí bizhub C550 je efektivnější než kdy předtím. Systém používá sadu nových digitálních funkcí, které umožňují snížit náklady za datový přenos. Samozřejmostí je možnost přesměrování faxu na e-mail či jeho uložení do zvoleného umístění. bizhub C550 spolupracuje s balíkem aplikací PageScope, který umožňuje jak vzdálenou správu zařízení, tak i komplexní správu účtů a dat. Pro každého uživatele je možné nastavit parametry po ověření totožnosti, způsob účtování a také omezení přístupu k některým funkcím zařízením. Využitím zmíněných vlastností lze snadno a efektivně snížit náklady a mít pod kontrolou výstupní objem tisku. Podstatnou inovací je u bizhub C550 možnost biometrické autentizace. Ověřování pravosti uživatele je založeno na snímání prstu. Tento způsob ověření je rychlý a především pohodlný, protože si uživatel nemusí pamatovat žádná hesla.
bizhub PRO C6500e navazuje na úspěšný černobílý tiskový systém bizhub PRO 1050, oproti němu však nabízí plnobarevný tisk a řadu nových technologií. Kompletní systém produkčního tisku je určen pro provoz se zatížením až 300 000 výtisků měsíčně, a to jak na papír standardní gramáže, tak na nejrůznější specifické materiály.
Nová řada strojů je vybavena pokročilou technologií pro zpracování barev, díky níž je dosaženo dokonalých barevných výtisků, při zachování maximální rychlosti. Vysoká vstupní a výstupní kapacita pak umožňuje realizaci objemných tiskových úloh ve velice krátkém čase. bizhub PRO C6500e se dodává jako multifunkce pro tisk, kopírování a skenování, nebo pouze jako tiskové zařízení, technické parametry jsou shodné. Na výběr je celkem šestnáct tiskových sestav, jejichž součástí je řada dokončovacích jednotek, např. na vázání, sešívání, skládání či děrování dokumentů.
Bezkonkurenční novinkou je zařízení na tvorbu lepených brožur, díky němuž budete vždy o krok napřed a na profesionální úrovni. Maximální tloušťka lepené vazby je 30 mm, doba pro fixaci lepidla je méně než sedm minut.

Bluetooth sluchátka Philips

Tomáš jirásko

Blutoothová sluchátka pro MP3 přehrávače, mobilní telefony a osobní počítače, se kterými se v nejbližší době setkáme na pultech obchodů, představil Philips. Výrobky budou nabízeny ve dvou provedeních, jako sluchátka s obloukem na krk a jako sluchátka do uší s páskem. Všechny modely jsou kompatibilní s nejnovějšími bluetoothovými profily a lze je tedy použít se stále se rozrůstajícím počtem telefonů, notebooků a dalších zařízení, která jsou schopná komunikovat přes toto rozhraní. Všechna bluetoothová sluchátka Philips fungují s většinou bluetoothových telefonů umožňujících stereo přehrávání hudby a podporujících bluetoothové profily A2DP, AVRCP, HFP a HSP. Pokud dáváte přednost sluchátkům v plné velikosti, Philips připravil trojici sluchátek s obloukem na krk SHB6100, 6101 a 6102. Tato sluchátka jsou určena pro cestovní použití a jejich součástí je vylepšený oblouk OptiFit, vyvinutý společností Philips pro snadné nastavení optimální polohy držáků za uši bez nutnosti sejmutí sluchátek.
Mezi novými stereo sluchátky s technologií Bluetooth jsou i "pecky" označené SHB7100 a SHB7102, jež kombinují kvalitní zvuk s páskem na krk a odlehčeným designem sluchátek do uší.

Nové modely Sony Vaio FZ

Tomáš Jirásko

Nová platforma Intel Centrino (Santa Rosa) je základem přírůstků do rodiny modelů Sony Vaio FZ. Nechybí samozřejmě ani pro Sony typický
X-black LCD displej. V současné konfiguraci je použit procesor Intel Core 2 Duo T7100 s 2GB DDR2 SDRAM a 120GB pevným diiskem
Notebooky jsou tentokrát osazeny novou verzí 15,4palcového X-black LCD displeje s technologií podsvícení Bravia. Za vysoký grafický výkon vděčí řada Vaio VZ grafické kartě nVidia GeForce 8400M GT. Kromě 3D výkonu nabízí GeForce 8400M GT i hardwarové dekódování HD obsahu s vysokým bitovým tokem při přehrávání. HDMI výstup včetně HDCP doplňuje výbavu HD funkcí a umožňuje jedním kabelem připojit HD-Ready televizor.

Autor článku