Hlavní navigace

Computex: AMD pozdrží Barcelonu o tři měsíce

7. 6. 2007

Sdílet

Změna v harmonogramu uvedení nových čtyřjádrových procesorů znamená pro AMD další ztrátu ve snaze zmírnit zaostávaní za Intelem. Po nedávné radosti z kontraktu s Toshibou tak přichází vystřizlivění.

CS24

Nechat vybuchnou granát při předvádění serverů od Supermicro Computer, Tyan Computer a Uniwide Technologies s čipy "Barcelona" uvnitř, by bylo pro AMD jistě méně bolestivé než oznámení o odložení uvedení „Barcelony“. Jak řekli lidé z AMD - přestali jsme se soustředit na letní uvedení (červenec) a předpokládáme, že naši partneři zahájí dodávky svých řešení až ve třetím čtvrtletí. AMD ovšem obecně předpokládá uvedení v sropnu, nicméně partneři tak optimističtí nejsou, a dodávku svých systému na Barceloně předpokládají až během října.


Příjmy Advanced Micro Devices plynoucí z prodeje serverových čipů jsou totiž značně vyšší, než z desktopových nebo notebookových variant. Oznámení o odložení uvedení procesorů pod kódovým názvem Barcelona z července na říjen se zároveň negativně promítlo do odhadů hospodaření této společnosti v roce 2007. Analytici Citigroup z předpokládané ztráty 2,48 USD na akcii, „vylepšili“ předpověď na 2,59 USD.

Barcelona je totiž vnímána jako vynikající protiváha serverovým procesorům Intel a obecně se předpokládá, že se jí podaří zastavit propad AMD, jehož podíl na se nyní na serverovém trhu stále zmenšuje. Zdržení je nepříjemné právě z hlediska kapitálových trhu a příjmů samotného AMD.Již nyní se totiž jenom s Barcelonou spojuje možnost růstu marže pro AMD. Zřetelně to ukázala květnová dohoda AMD s Toshibou o dodávkách procesorů pro zhruba 25% notebooků určených pro evropský a severoamerický trh. Ta nepřinesla tolik očekávané zlepšení pozice – spíše byla přijata hodnocením „konečně něco udělali“. Jak zareaguje trh a investoři na tuto negativní zprávu, bude ještě zajímavé.

Pro odložení si AMD vybralo skutečně nevhodnou dobu. Oznámení dostupnosti Barcelony koncem druhého pololetí zastavilo růst nedůvěry vůči AMD, kdy obrovské vykázané ztráty a především ztráta trhu začali být noční můrou akcionářů. Očekávalo se, že AMD bude mít náskok přes jedno čtvrtletí, než Intel uvede svůj Xeon „Clovertown“, ohlášený na listopad. A stále máme v paměti odkladání nových Radeonů HD, nyní se objevuje odložení procesorů. Jistě nejenom my si položíme otázku, zda AMD věřit, že dodrží alespoň řijnový termín, nebo bude následovat další odklad. Samotné AMD přiznává, že musí plně přejít na novější výrobní proces a červík pochyb, že se "něco" nepovedlo, se jistě objeví u řady akcionářů. V každém případě by Vánoce u AMD mohly být ještě smutnější, než se čekalo.

- - Tomáš Jirásko