Hlavní navigace

Computex : Computex 2008 pravděpodobně i s čínskými firmami

9. 6. 2007

Sdílet

Čínské společnosti se velice pravděpodobně zúčastní příští rok výstavy Conmputex i jako vystavovatelé, což by byl nečekaný průlom, vzhledem k separaci „obou" Čín.

Tato zpráva přišla téměř ruku v ruce s oznámením, že tchajwanská výstava Computex v tomto roce opět zvýšila svoji návštěvnost, Především růst návštěvníků ze zahraničí o 10 procent je vynikajícím ukazatelem. Těch v minulém roce přijelo 30 275, tento ročník Computexu pak podle předběžných údajů navštívili na 33 000 návštěvníků ze zahraničí.


I když by se to mohlo například oproti CeBItu jevit jako relativně malý počet, je nutné vzít v úvahu, že složení návštěvníků německého veletrhu a toho tchajwanského je značně rozlišené. Zatímco CeBIT lze označit za spotřebitelský veletrh, zahraniční návštevníci Computexu představují ve větší míře nákupčí obchodů i jednotlivých lokálních značek, zástupce nadnárodních značek, manažery IT apod. Obecně jde o management rozhodující o nákupech IT a je jedno k jakým účelům. Computex je tak spíše kontraktačním veletrhem, kde návštěvník dostane informace o nabídce výrobců téměř přímo z výrobní linky. Ty nejbližší jsou ostatně asi hodinu cesty z místa konání výstavy. Vzrostla ostatně i návštěvnost místních – ze 100 177 v minulém roce na 103 tisíc v tomto. A to i přes nepříznivé počasí. Obvykle teplé a vlhké podnebí tento rok vystřídaly dennodenní přívalové deště.

Příští rok pořadatelé plánují výstavu rozdělit mezi čtveřici výstavních hal, mezi kterými budou návštěvníky převážet autobusy. Ovšem udávaný čas 15 minut pro cestu mezi jednotlivými halami je za současného stavu spíš žertem. Letos totiž jedna z těchto cest trvala 30 minut. No možná organizátoři plánují vyhrazení jednoho pruhu pro potřeby výstavních shuttlů, nicméně to by určitě nepotěšilo místní občany. Již takto je doprava mírně řečeno komplikovaná a přehuštěná. Nu, uvidíme.

Rozšíření plochy však znamená, že organizátoři vážně počítají se 4 500 stánky vystavovatelů oproti 2 926 vystavovatelům v tomto roce. Již v tuto chvíli projevilo o účast na Copmputexu 2008 na 500 firem. Rozšíření je i pozvánkou pro čínské společnosti, které účast dosud odmítaly pro nedostatek výstavní plochy, kterou jejich prezentace vyžadují. Uvidíme nakolik to byl zástupný problém, protože Tchajwan je od roku 1949 považován za vzbouřeneckou provincii a Čína si stále činí nárok na jeho území. K tomu je zde stále nedořešená otázka „jediné Číny“. Čínská lidová republika několikrát pohrozila útokem, pokud se Čínská republika rozhodne formálně vyhlásit samostatnost.

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?