Hlavní navigace

Cortana v Androidu má zásadní chybu, Microsoft reagoval odpojením

22. 12. 2015

Sdílet

 Autor: © Ken Hurst - Fotolia.com
Microsoft po stížnostech uživatelů vypnul v systému Android hlasovou aktivaci své virtuální osobní asistentky Cortana heslem „Hey Cortana“. Když byla služba zapnutá, vlastníci mobilů s Androidem nemohli využívat systémové hlasové vyhledávání samotného operačního systému.

Jinými slovy uživatelé, kteří chtěli svůj telefon oslovovat jak „Ok Google“, tak „Hey Cortana“, tak činit nemohli. Využívání Google Now a Cortany najednou možná zní zvláštně, ale může mít mnoho důvodů.

Hlasově vyvolávané vyhledávání Googlu totiž například funguje také uvnitř jakékoliv jiné aplikace. Cortana také ke svému vyhledávání využívá Bing, přitom řada lidí může preferovat Google a chce mít možnost výběru mezi svými asistenty.

Je podivuhodné, že se na tento problém nepřišlo během beta testování Cortany na Android. Rozhořčení uživatelé dokonce útočí přímo na stránku recenzí virtuální asistentky Microsoftu a žádají o její odstranění. Někteří dokonce software neschopný reagovat na jejich hlasové pokyny označují jako zbytečný.

Zatím není jasné, jak bude oprava softwaru probíhat, nebo zda vůbec nějaká přijde, avšak vzhledem k obrovské negativní vlně uživatelských reakcí by bylo překvapivé, kdyby se opravená Cortana na Androidu znovu neobjevila.

Pokud chce mít Microsoft Cortanu jako schopnou konkurentku Googlu také na Androidu, musí ji za každou cenu opravit. Je však nepravděpodobné, že se Cortana objeví ještě před začátkem roku 2016. Microsoft totiž nechce oslovení „Hey Cortana“ obnovovat dříve, než se jeho inženýři vrátí z vánoční dovolené.

Byl pro vás článek přínosný?