Hlavní navigace

Cos to udělal… Pepíku?

28. 7. 2007

Sdílet

Bontonfilm začíná svůj boj s větrnými mlýny a prvním cílem bude svoboda informací. Alespoň tak lze usoudit ze znění tiskové zprávy věnované pirátské kopii filmu Simpsonovi ve filmu.

Stanovisko společnosti BONTONFILM a.s. k úniku české verze filmu Simpsonovi ve filmu na internet.


Dnes dopoledne (28.7.) jsme dostali oznámení od České protipirátské unie, že byl v České republice pořízen přímo v kině záznam snímku Simpsonovi ve filmu, jehož jsme distributorem. V tuto chvíli stále není jasné, ve kterém kině a za jakých okolností kopie vznikla. Podle vyjádření ČPU se jedná o první únik tohoto typu na území České republiky.

ČPU postupně likviduje internetové odkazy na uložené soubory a společně připravujeme trestní oznámení na neznámého pachatele.

V odpoledních hodinách vydala ČTK zprávu o úniku i s odkazem na informaci, kde se adresy stránek s ilegální kopií objevily. Tento postup může naši společnost významně ekonomicky poškodit a zároveň i narušit řádné vyšetření celé záležitosti. Obáváme se, že díky takové medializaci může stoupnout počet lidí, kteří se k ilegální kopii filmu dostanou. Film přitom vstoupil do českých kin teprve včera.

Jelikož se jedná o precedentní případ, budeme s právníky řešit i mediální zprávy, které o zdroji informací o umístění ilegální kopie informují.

Každopádně tento případ poškodil dobré jméno České republiky i v zahraničí. Podle vyjádření společnosti FOX International (součást News Corp.) to bude především znamenat zpřísnění bezpečnostních opatření pro český filmový trh.

Za vedení společnosti Bontonfilm a.s.
Ladislav Hrabě
ředitel

Velmi pěkné, že? Bude zajímavé sledovat, jak se ČPU podaří odstranit odkaz na nelegálně pořízený záznam například z dobře známého serveru mininova.org, kde je umístěn torrent pojmenovaný The.Simpsons.Movie.2007.CZECH.CAM. XVID-Josef.3754416.TPB

Uvidíme i právní řešení otázky informování o umístění ilegální kopie – samotná stránka totiž nenese informace o umístění nelegálního obsahu, to obsahuje až samotný torrent. Například německý tisk, včetně internetových médií (včetně našeho bratříčka PCWelt.de) tyto informace přináší a rozhodně se proto nestává terčem šikany ze strany distributorů.

Ovšem proč je pak do tiskové zprávy přidán vtip o tom, že tento případ poškodil dobré jméno ČR v zahraničí je otázkou. ČR se ve všech žebříčcích sestavených ochránci ziskovosti softwaru či dalších autorských práv umisťuje na místech, které ji ostudu rozhodně nedělají. Navíc nefiguruje ani na předních místech rozesilatelů spamu a dalšího neřádstva.

Nový The Simpsons Movie se stává zajímavým nástrojem, jak organizace ochraňující všemožná autorská práva lehce potrápit a vyvést z konceptu (prostě se jim vysmát). Nebo je to jen takové přátelské pošťuchování? Obrázek na serveru piratebay.org je více než výmluvný.




Zdroj/grafika: Bontonfilm, Fox, piratebay

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku