Hlavní navigace

Creative záměrně šidí své ovladače

3. 4. 2008

Sdílet

Společnost Creative se opět ukázala v negativním světle a jsou za tím opět ovladače. Uživatel Daniel_K byl totiž natolik znechucen ovladači Creative pro Vista, že si raději naprogramoval vlastní a nestačil se divit.

Jakmile totiž začal Daniel Kawakami z Brazílie ovladače programovat, tak zjistil, že Creative své karty záměrně limituje, aby se lépe prodávaly nejlepší a nejdražší modely, které se však od těch běžných nijak neliší.

U levnějších karet X-Fi tak Creative v ovladačích zakázal Dolby Digital Live, u karet Audigy Audio Crystalizer a u karty Live jsou dokonce pod Windows Vista úmyslně znehodnocené bugem, který zvuk značně poškozuje! Ano, opravdu se jedná o úmyslný čin, jak Daniel_K dokázal na svém webu, kde celý problém objasnil.

Všechny tyto otřesné skutečnosti samozřejmě ihned zveřejnil a ke stažení uvolnil i své vlastní ovladače, kde jsou tyto problémy pochopitelně ošetřené. Společnosti Creative se samozřejmě nelíbí, že někdo odemkl na jejích kartách "skryté funkce", a dokonce odblokoval nepoužitelné karty a tak přemýšlí o žalobě.

Vše je samozřejmě naprosto absurdní, zvláště když přihlédneme k faktu, že oficiální ovladače Creative téměř nevydává (většinou tak měsíc po vydání produktu a to je vše) či k jejich neuvěřitelně pomalému stahování.

Tato kauza však není jediná, která pobuřuje veřejnost. Minulý rok to mimo jiné byla aféra, kdy Creative jako součást ovladačů vydal program ALchemy, který umožňuje použití EAX efektů pod Windows Vista, ovšem pro majitele starších karet Audigy tyto ovladače zpoplatnil!

Budu velice rád, když se k celému problému vyjádříte v diskusi a na závěr přidávám reakci některých uživatelů po zjištění výše uvedenýchh faktů.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?