Hlavní navigace

Crysis

1. 12. 2008

Sdílet

Omluvte se ze školy nebo zavolejte šéfovi, že je vám zle, a rychle nažhavte své počítačové železo. Konečně vyc...


Omluvte se ze školy nebo zavolejte šéfovi, že je vám zle, a rychle nažhavte své počítačové železo. Konečně vychází nejočekávanější PC akční hra roku. Nasaďte si nanosuit a vydejte se na nebezpečný ostrov!
Hned na úvod je důležité říci, že vizuální kvalita Crysis je jedním z hlavních pilířů hry, takže pokud vaše PC nepatří k současné špičce, bude váš zážitek neúplný. Grafika je opravdovou dominantou studia Crytek, které svůj um prokázalo již v legendární akci Far Cry a jeho nepřímý nástupce nyní posunul úroveň vzhledu počítačových her o několik kroků vpřed. Nejvyšší grafické detaily jsou oficiálně přístupné jen ve Windows Vista, jež podporují nejnovější DirectX 10. Nicméně šikovní majitelé „Xpček“ již vydali utilitu, která umožní rozjet titul v nejvyšší kvalitě i na jejich systému a přiznejme si, že po této úpravě se jeho vizuální podoba od DX10 verze vesměs neliší.
A o co že v Crysis vlastně jde? Americká speciální jednotka je vyslána na jeden severokorejský ostrov, na kterém se dějí nekalé věci. Nikdo pořádně neví, co je na místě čeká. Tomu odpovídají počáteční úkoly, které vás dovedou ke střetům s početným místním vojskem. Klíčovým momentem je proniknutí na jednu z jejich základen, kdy je vám mírně poodhalena rouška pokusů, jež na ostrově probíhají. A od tohoto zjištění není daleko k mimozemské existenci, která se objeví na konci první mise. Nebudeme zabíhat do detailů, jen prozradíme, že příběh se zajímavě větví a díky stylu vyprávění budete v trvalém očekávání, co se stane dál. Děj postupem času graduje a v závěrečné části, kde se už vyskytují mimozemská monstra, vás čeká opravdová lahůdka, ze které těžko spustíte oči.
Klíčovým prvkem hratelnosti je nanosuit, tedy speciální oblek, do kterého jsou navlečeni všichni členové vašeho týmu. Nejenom, že nabízí vojákům větší bezpečí, ale disponuje několika speciálními funkcemi, jejichž užitečnost je k nezaplacení. Patří mezi ně razantní zrychlení běhu, větší síla, neviditelnost či vyšší a delší skoky. Oblek nedisponuje nekonečnou energií, tudíž si musíte po chvilce použití některé ze schopností dát oddych. Stejně je na tom zdraví, které se díky absenci lékárniček doplňuje samo. Ačkoliv se může zdát, že majitel futuristického obleku je nesmrtelný, rozhodně to není pravda. S dobře rozmyšleným postupem můžete umírat minimálně, ovšem pokud se do nepřátel budete pouštět bezhlavě, smrt na sebe nenechá dlouho čekat.
Díky rozlehlosti každé lokace se nabízí spousta cest, jimiž se za splněním mise vydat. Mnohdy si zaběhnutím do lesa ušetříte spoustu času nebo se vyhnete početným skupinám vojáků. S rozlehlostí souvisí i nezbytné delší pochody. Samozřejmě si můžete cestu urychlit za pomoci nanosuitu, ale co si zbytečně unavovat chodidla, když opodál stojí dopravní prostředek. Těch sice ve hře není mnoho, ale dostupné modely k rychlé přepravě postačí. Kromě automobilů si můžete od vlídných Korejců „půjčit“ také čluny. Některé dopravní prostředky jsou obohaceny o zabudované zbraně, takže je v případě potřeby možné za jízdy snižovat stavy korejské armády.
Souboje jsou přitažlivé nejen vizuálně, ale především i po stránce hratelnosti. Díky poměrně rozsáhlému zbrojnímu arzenálu je možné bojovat několika způsoby. Bezhlavá řež se ve hře dá ve většině případů označit za sebevraždu a štít na nanosuitu ji jen o pár vteřin oddálí. Díky možnosti vylepšit si zbraně se dá namontovat laserový zaměřovač, který značně usnadní ostřelování na větší vzdálenost, tudíž sniperská taktika se nevylučuje. Pak tu máme samozřejmě těžké kalibry typu raketometů, granátů a pojízdných střílen. Vylepšování zbraní sice platí za zajímavý doplněk, nicméně nehraje zásadnější roli.
Crysis splnilo očekávání a stává se jedním z největších hitů letošního roku a rozhodně i posledních let. Vývojáři z CryTeku již podruhé přivedli na svět hru, u níž se budou skvěle bavit hráči bez rozdílu oblíbených žánrů, věku či pohlaví. Jedinou podmínkou k bezvadnému zážitku je nutnost vlastnit nadupaný počítač. Dokonalá atmosféra je umocněná skvělým audiovizuálním zpracováním umožňujícím v průběhu celé kampaně plynulý přechod z tropické části ostrova k jeho ledové pokrývce. K dokonalému vzhledu si přičtěte nadprůměrnou hratelnost, dostačující herní dobu i kvalitní multiplayer.


Akce, 9.1
Výrobce: CryTek
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: EA Czech
Lokalizace: titulky
Cena: 1 299?Kč
Multiplayer: ano
www.ea.com/crysis