Hlavní navigace

Crysis - peklo, nebo ráj?

26. 11. 2007

Sdílet

Omluvte se ze školy, nebo zavolejte šéfovi, že je vám zle, a rychle nažhavte své počítačové železo. Konečně vychází nejočekávanější PC akční hra roku. Nasaďte si nanosuit a vydejte se na nebezpečný ostrov!

Letošní rok by se dal bez okolků označit za zlatý herní ročník. Kadence, s jakou se na nás špičkové tituly valí, je téměř nesnesitelná. „Nejproblémovější“ je rozhodně podzim. Omluvte se ze školy, nebo zavolejte šéfovi, že je vám zle, protože příchod nejočekávanějších her roku si nemůžete nechat projít mezi prsty. V první vlně se na naše přístroje dere Crysis – nejočekávanější PC akční hra roku, která má dokázat, že výborný nextgen titul lze vytvořit i primárně na PC. Nasaďte si nanosuit a vydejte se na nebezpečný ostrov!



Hned na úvod je důležité říci, že vizuální kvalita Crysis je jedním z hlavních pilířů hry, takže pokud vaše PC nepatří k současné špičce, bude váš zážitek neúplný. S tím se ale počítalo dopředu, a tím pádem kdo si chtěl Crysis vychutnat naplno, má už nadupanou krabici pod stolem. Grafika je opravdovou dominantou studia Crytek, které úzce spolupracuje s výrobcem grafických karet nVidia. Svůj um prokázali již v legendární akci Far Cry a jeho nepřímý nástupce nyní posunul úroveň vzhledu počítačových her o několik kroků vpřed. Jestliže jste majiteli Windows ve verzi XP, můžete mít sebelepší stroj, ale Crysis nerozjedete na největší výkon. Ten je totiž oficiálně přístupný jen na Windows Vista, jenž podporují nejnovější DirectX 10. Nicméně šikovní majitelé Xpček již vydali utilitu, která umožní rozjet titul v nejvyšší kvalitě i na jejich systému a přiznejme si, že po této úpravě se jeho vizuální podoba od DX10 verze vesměs neliší.



Sprechen Sie Tsechisch?
Ke grafice se budeme samozřejmě postupně vracet, nyní se vrhněme na další aspekty hry. Již při instalaci hráče praští do očí nabídka jazyků, ve které se vyskytuje i naše mateřská řeč. Naštěstí se nejedná pouze o přeložení instalace, nýbrž o plnohodnotný titulkový překlad celé hry. EA se pořádně vytáhli a česká lokalizace jejich předních značek se stává příjemnou tradicí. Česká verze není žádným zázrakem, ale rozhodně napomůže k lepšímu porozumění příběhu a orientaci v úkolech.



Báječná dovolená…v pekle

A o co že v Crysis vlastně jde? Americká speciální jednotka je vyslána na Severokorejský ostrov, na kterém se dějí nekalé věci. Nikdo pořádně neví, co je na místě čeká. Tomu odpovídají počáteční úkoly, které vás dovedou ke střetům s početným místním vojskem. Klíčovým momentem je proniknutí na jednu z jejich základen, kdy je vám mírně poodhalena rouška pokusů, jež na ostrově probíhají. A od tohoto zjištění není daleko k mimozemské existenci, která se objeví na konci první mise. Nebudeme zabíhat do detailů, jen prozradíme, že příběh se zajímavě větví a díky stylu vyprávění budete v očekávání, co se stane dál. Děj postupem času graduje a v závěrečné části, kde se už vyskytují mimozemská monstra, vás čeká opravdová lahůdka, ze které těžko spustíte oči.


„Ačkoliv se může zdát, že majitel futuristického obleku je nesmrtelný, rozhodně to není pravda.“


Crysis si zvolilo vyprávění příběhu za pomoci komunikace mezi vojáky a přehráváním animací v reálném čase. Nečekají vás tak v průběhu hraní mise žádné zbytečné loadingy, hraní plynule přejde do animace a vy si můžete na chvíli odpočinout. Podání příběhu se nese ve filmovém duchu, což lze koneckonců říci o celém titulu. Již od počátečního seskoku padákem s pohledem na celý ostrov a jeho vodní okolí jste naplněni očekáváním, co přijde. Rozhodně se nedá říci o každém titulu, že vás motivuje vpřed natolik, jako Crysis. Obzvláště v počáteční fázi, kdy každou chvíli očekáváte příchod nestvůr.


Kampaň začíná naprosto stejně jako demo, tudíž pokud jste hratelnou ukázku již okusili, nejspíše tento úvodní level proběhnete velice rychle. Pak už následuje jen nová „látka“ a spousta překvapení. Nicméně by se hodilo do uvozovek dát i slovo nová, neboť se zážitkem srovnatelným s Crysis jsme se již setkali. Samozřejmě je řeč o Far Cry od stejného tvůrčího týmu. Rozhodně se nelze tomuto srovnání divit. Všechny klíčové prvky se shodují. Oba tituly se odehrávají na ostrově s rozmanitou vegetací, zpočátku na vás utočí jen lidští nepřátelé, ovšem postupně se objevují nadpřirozené síly. Papírově shodné tituly se ovšem mohou lišit a to díky skvělému zpracování. CryTek rozhodně od vydání své prvotiny nelenil a pečlivě rozmýšlel, co dál. Výsledkem je stejné téma zpracované jiným, lepším způsobem.


Jeden oblek, prosím
Klíčovým prvkem hratelnosti je již mnohokrát omílaný nanosuit, tedy speciální oblek, do kterého jsou navlečeni všichni členové vašeho týmu. Nejenom, že nabízí vojákům větší bezpečí, ale disponuje několika speciálními funkcemi, jejichž užitečnost je k nezaplacení. Patří mezi ně razantní zrychlení běhu, větší síla, způsobující KO po jedné ráně soupeři, či vyšší a delší skoky. K užitku přijde i možnost zvýšit odolnost vašeho hábitu, popřípadě se můžete na chvíli zneviditelnit a udělat z protivníků blbečky přepadem ze zálohy. Oblek nedisponuje nekonečnou energií, tudíž si musíte po chvilce užití nějaké ze schopností dát oddych. Ten naštěstí netrvá dlouho, ukazatel se naplní a vy si znovu užíváte jeho předností. Stejně je na tom zdraví, které se díky absenci lékárniček doplňuje samo.


Ačkoliv se může zdát, že majitel futuristického obleku je nesmrtelný, rozhodně to není pravda. První pohled klame a Crysis vás o tom přesvědčí hned zkraje. S dobře rozmyšleným postupem dál můžete umírat minimálně, ovšem pokud se do nepřátel budete pouštět bezhlavě, smrt na sebe nenechá dlouho čekat. Ukládání pozic probíhá dvěma způsoby. Hra má po misích vytyčené záchytné body, po jejichž projití se váš postup automaticky uloží. Pokaždé ovšem nejsou checkpointy na vhodných místech a ke slovu se dostává starý dobrý quick save. V jakýkoliv okamžik stačí zmáčknout klávesu F5 a vaše pozice je rychle uložena.


Vstříc bezpečí!
Každá z několika dostupných misí se odehrává na jiné části ostrova, která se musí načítat. Loadingové čekání není nejkratší, takže se obrňte pevnými nervy. Prostředí ostrova je dech beroucí a do detailu propracované. Díky rozlehlosti každé lokace se nabízí spousta cest, kterými se za úspěšným splněním mise vydat. Mnohdy si zaběhnutím do lesa ušetříte spoustu času. Přeci jen nastanou situace, kdy nemáte nábojů na rozhazování a před vámi stojí desítka vojáků s vozidlem doplněným o přikovaný kulomet. Tehdy už se vyplatí skupinku obejít a zbytečně neriskovat.


S rozlehlostí souvisí i nezbytné delší pochody. Samozřejmě si můžete cestu urychlit za pomoci nanosuitu, ale co si zbytečně unavovat chodidla, když opodál stojí dopravní prostředek. Těch sice ve hře není mnoho, ale dostupné modely k rychlé přepravě postačí. Kromě automobilů, jež slouží k dopravě po souši, si můžete od vlídných korejců „půjčit“ také čluny. Některé dopravní prostředky jsou obohaceny o zabudované zbraně, takže je v případě potřeby možné za jízdy snižovat stavy korejské armády. U jeepů se jedná o příjemný doplněk, u tanků je zbraň samozřejmost. Najdou se ale i vozidla, která jsou civilnější a slouží ke klidné přepravě bez střílení. Nicméně i v těchto méně nápadných kárách nezůstanete bez povšimnutí a v případě nutnosti opět musíte vyskočit do boje.


Vítězem se stává… grafika!
Souboje jsou přitažlivé nejen vizuálně, ale především i po stránce hratelnosti. Díky poměrně rozsáhlému zbrojnímu arzenálu je možné bojovat několika způsoby. Bezhlavá řež se ve hře dá ve většině případů označit za sebevraždu a štít na nanosuitu ji jen o pár vteřin oddálí. Díky možnosti vylepšit si zbraně je možné namontovat laserový zaměřovač, který značně usnadní ostřelování na větší vzdálenost, tudíž sniperská taktika se nevylučuje. Pak tu máme samozřejmě těžké kalibry typu raketometů, granátů a pojízdných střílen. Vylepšování zbraní sice platí za zajímavý doplněk, nicméně nehraje zásadnější roli. Tomu odpovídá jeho zpracování, lépe řečeno možnosti – nejsou totiž nikterak rozmanité a omezují se jen na základní úkony. Tím je myšleno např. přidání svítilny, popřípadě laserového zaměřovače. Vylepšováky jsou rozděleny do několika kategorií, při čemž ale některé nelze kombinovat, jako již zmíněný laser a baterku.


Nabídka zbraní se povětšinou omezuje na dobře známé kusy, jen v pozdější fázi kampaně se dočkáme něčeho speciálnějšího. Co kousek, to unikát. Každý nabízí jiný pocit ze střelby, takže vám nebude dělat problém si po čase vybrat svého favorita. Nicméně oblíbenost k jednotlivé zbrani nehraje roli v situacích, kdy kolem vás nikdo onoho miláčka nepoužívá, tudíž k němu neseženete náboje a musíte přezbrojit.


Jelikož jsou přestřelky základem hratelnosti, nenechali v CryTeku nic náhodě a ačkoliv se v žádném ohledu nejedná o revoluční krok vpřed, rozhodně dobře sekundují vizuální složce. Ve hře zkrátka zůstává hratelnost až na druhém místě, ale takové Crysis zkrátka je. Rozhodně to ale není na škodu. Berme to tak, že bez špičkové grafiky bychom slintali o hodně méně a lokace by nebyli tak atmosférické. Sázka na tuhle kartu vyšla na jedničku, i když to nejvíce odnesou hráči s menším technickým zázemím. Hardwarové nároky jsou doslova krvavé, takže pro slabší stroje existuje jediná možnost – minimální detaily. Naštěstí i menší grafické nastavení nám dává okusit krásy ostrova. Sice v hodně okleštěné podobě, nicméně se starším PC buďme rádi alespoň za to.


Ani hloupí, ani chytří
Crysis vám hned na začátku dá vybrat ze čtyř obtížností, jejichž vliv na hraní odpovídá volbě. Ovšem i na lehčí varianty vás občas čeká pravé peklo. Protivníci dokáží vydržet nepřirozeně mnoho zásahů a to stále mluvíme o řadových korejských vojácích, nikoliv o mimozemšťanech. A když už je výdrž nějakých jednotek menší, bohatě vám to vynahradí svojí početností. Ufoni si rozhodně s korejci nezadají a také vám zatopí, což možná v ledových kulisách ostrova přijde vhod. Nestvůry jsou přirozeně dravější a rychlejší než vojáci a řádně otestují rychlost vašich reakcí. Umělá inteligence nepřátel je na velice slušné úrovni. Protivníci se nebojí po vás hodit granát z úkrytu, popřípadě si na vás počkat na nějakém nenápadném místě a pak do vás začít šít. Nic vám nedají zadarmo, ale zase nejsou ani natolik hloupí, aby se nechali snadno zabít.


Mise se dělí vždy na dvě části, na povinné a dobrovolné. Pomocí radaru, který vás doprovází až na výpadky po celou kampaň, se orientujete po lokacích. Jeho součástí je i vyznačení aktuálních úkolů, kde zeleně svítí takové, bez kterých se nepohnete dál. Žlutě jsou zobrazeny vedlejší práce, které slouží k prodloužení herního zážitku. Ačkoliv se náplň misí nedá označit za příliš rozmanitou, ani u jednoho typu misí se rozhodně nudit nebudete; vedlejší úkoly jsou dokonce mnohdy stejně těžké i dlouhé jako ty hlavní. Povětšinou musíte někam dojít a zničit určený cíl, popřípadě doběhnout na místo určení a tam se dozvědět, že o kousek dál je důležitý materiál, k němuž vede cesta jen přes nepřátelské vojáky. Pokořená hry vám zabere zhruba deset hodin; délka pochopitelně závisí na každém hráči a také na zvolené obtížnosti.


Dalším z aspektů, které posunují titul k devadesátkovým a vyšším hodnocením, je atmosféra. Těžko ji lze nějak popsat, tu prostě musíte zažít. Začátek se odehrává ve znamení nejistoty, kdy vlastně ani pořádně nevíte, co se kolem vás děje. Postupně odhalujete detaily o celé katastrofě. Krásně vše dokumentuje moment, kdy se prodíráte džunglí a obzor tvoří obrovská hora. Zem se začíná třást, v závalu paniky se rozhlížíte kolem, odkud vás zase bombardují. Nakonec váš zrak přitáhnou odpadávající kousky hory, z jejíhož nitra se postupně objevuje mimozemské těleso. Tento proces neproběhne během několika minut, nýbrž vás provází po dobu celé mise. A je to nádherná podívaná. Samostatnou kapitolou je pak vyvrcholení celého příběhu, kdy soupeříte hlavně s emzáky. Crysis je zkrátka po stránce příběhu a atmosféry mistrovské dílo, které se v tomto ohledu může rovnat s BioShockem. Samozřejmě, že se jedná o rozdílná díla, nicméně atmosféru a příběh oba tituly podávají výborně.


Na co ještě čekáte?
Crysis splnilo očekávání a stává se jedním z největších hitů letošního roku a rozhodně i posledních let. Vývojáři z CryTeku již podruhé na svět přivedli hru, u níž se budou skvěle bavit hráči bez rozdílu oblíbených žánrů, věku či pohlaví. Jedinou podmínkou k bezvadnému zážitku je nutnost vlastnit nadupaný počítač. Dokonalá atmosféra je umocněná skvělým audiovizuálním zpracováním umožňujícím v průběhu celé kampaně plynulý přechod z tropické části ostrova k jeho ledové pokrývce. K dokonalému vzhledu si přičtěte nadprůměrnou hratelnost, dostačující herní dobu i kvalitní multiplayer a Crysis se stává horkým kandidátem na triumf v několika kategoriích různých herních cen.

CS24


Hodnocení: 9,1
Žánr: first person akce
Výrobce: CryTek
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 1299 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.ea.com/crysis