Hlavní navigace

Čtyři funkce z Laboratoře Gmailu, které dozajista oceníte - 3.díl

13. 1. 2017

Sdílet

 Autor: © Gajus - Fotolia.com
Služba Gmail obsahuje celou řadu funkcí pro efektivní práci s elektronickou poštou. A to jste ještě nepoznali tato skvělá rozšíření z Laboratoře Gmailu!

Předcházející díl

 

I když je Gmail velmi mocnou službou, může být práce s ním ještě produktivnější a efektivnější s rozšířeními z Laboratoře Gmailu.

Předpřipravené odpovědi

Každý z nás často odesílá elektronickou poštou stále stejné odpovědi – ať se jedná například o rychlé odpovědi, potvrzení o přijetí, zprávy o nepřítomnosti apod. Funkce Předpřipravené odpovědi vám umožní si předem připravit odpovědi na tyto opakující se situace a uložit si je na pozdější dobu, abyste je v případě potřeby mohli odeslat stiskem jednoho tlačítka myši.

Funkce Předpřipravené odpovědi vám umožní vložit do e-mailu jedním klepnutím myši stále se opakující odpovědi

Po povolení této funkce je už pak vytvoření takové předpřipravené odpovědi velmi snadné. Stiskněte ve své poštovní schránce tlačítko Nová zpráva a napište zprávu, kterou budete chtít uložit. Poté klepněte na šipku, která se nachází v pravém dolním rohu okna a vyberte položku Předpřipravené odpovědi > Nová předpřipravená odpověď. Odpověď pojmenujte a klepněte na tlačítko OK. Až budete chtít předpřipravenou odpověď použít, klepněte v odpovědi na zprávu, znovu na šipku v pravém dolním rohu okna a z nabídky vyberte položku Předpřipravené odpovědi a poté na název předpřipravené odpovědi, kterou budete chtít použít.

Podokno náhledu

Jednou z nevýhod Gmailu je nutnost otevřít zprávu, abyste viděli její obsah, což zdržuje, pokud jen procházíte obsah celé poštovní schránky. Funkce Podokno náhledu dá webovému rozhraní Gmailu možnost zobrazení v podoknech, na která jsme zvyklí z většiny desktopových programů pro práci s elektronickou poštou, a umožní vám zobrazovat obsah zpráv pouhým jejich procházením.

Funkce Podokno náhledu vám umožní zobrazovat obsah zpráv pouhým procházením obsahu poštovní schránky

CS24

Když tuto funkci povolíte, objeví se vám vedle ikonky ozubeného kolečka ve vaší poštovní schránce další ikonka. Pomocí ní pak můžete zapínat a vypínat podokna náhledu a volit vodorovné nebo svislé zobrazení.

Automatický přechod

Pokud došlé e-mailové zprávy zpracováváte ve vyhrazenou dobu a nikoliv v okamžiku, kdy přijdou (jak by to asi mělo být), pak víte, jak je otravné, když se musíte po zpracování jednoho e-mailu vracet zpět do poštovní schránky, abyste mohli vybrat další e-mail. Funkce Automatický přechod vám ušetří čas tím, že vás automaticky přesune na další nejstarší nebo na další nejnovější e-mail (to závisí na způsobu, jakým proházíte obsah poštovní schránky). Konkrétní volbu pak můžete provést v nastavení Gmailu v sekci Obecné.