Hlavní navigace

Čtyři příkazy příkazového řádku, které by měl znát každý - 2.díl

17. 1. 2017

Sdílet

 Autor: © ktsdesign - Fotolia.com
Opravte si pomocí příkazového řádku připojení k Internetu, prozkoumejte nastavení napájení apod.

Předcházející díl

 

Klidně byste si mohli myslet, že příkazový řádek bude po 30 letech existence operačního systému Windows s grafickým rozhraním úplně zapomenut. Kupodivu to tak není a vězte, že k tomu existují docela pádné důvody. I přesto, že spoustu funkcionalit převzaly ikonky a dlaždice, stále existuje dost operací, které se na příkazovém řádku provedou daleko jednodušeji a rychleji – to ale není nic, co by nevěděl každý, kdo má jen trochu něco společného s informačními technologiemi.

2. Kontrola síťového připojení: ping

Asi jsme všichni zažili stav, kdy jsme se pokoušeli načíst nějakou internetovou stránku, a nedařilo se. Pak nevíte, jestli se jedná o problém webu nebo o problém na vaší straně. Zkuste proto použít příkaz ping na nějaký jiný web, třeba na web Google. Tak zjistíte, zda se vůbec pomocí vašeho internetového připojení připojíte k nějakému webu na Internetu.

Příkaz ping můžete použít třeba na web Google, ale samozřejmě můžete použít i nějakou jinou IP adresu

Otevřete okno příkazového řádku a zadejte do něj příkaz ping www.google.com. Tento příkaz pošle síťové pakety na cílový server a čeká na odpověď. Poté zobrazí údaj o době, kterou zabralo odeslání každého paketu a přijetí odpovědi. Dále se zobrazí informace o tom, jestli dorazily všechny pakety, popřípadě jestli se nějaký po cestě ztratil. Pokud je vaše připojení k Internetu v pořádku, pak všechny pakety dorazí do cíle a vrátí se odpovědi, aniž by došlo ke ztrátě paketu. A doba strávená putováním paketu a odpovědi by měla být minimální (max. několik sekund).

3. Oprava poškozených systémových souborů: sfc (System File Checker)

Poškozené systémové soubory opravíte velmi snadno právě pomocí příkazového řádku

Nástroj System File Checker vyhledává a opravuje poškozené systémové soubory. Řada počítačových techniků radí svým zákazníkům, kteří mají těžko diagnostikovatelné problémy se svými zařízeními, aby vyzkoušeli právě tento příkaz. Když už nic, alespoň poslouží jako nástroj pro základní diagnostiku, od něhož se pak dá odrazit dále.

Jeden příklad za všechny: čtenář si stěžoval na zmizení ikonky z Hlavního panelu – konkrétně se jednalo o ikonku na bezpečné odebrání externích disků. Nakonec problém odstranil příkazem sfc /scannow, když počkal, až tento příkaz dokončí svoji práci (což může trvat pět až deset minut v závislosti na operačním systému).

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?