Hlavní navigace

Cybersquatting narostl o 25 procent

17. 3. 2007

Sdílet

Podle údajů World Intellectual Property Organization (WIPO) vzrost v roce 2006 počet sporů o webové domény o čtvrtinu a hlavní příčinou je cybersquatting. Bylo přijato 1 823 stížností, nejvíce od roku 2000.

CS24

Cybersqatting je velice agresivní a nepříjemná aktivita spočívající v tom, že firma či jedinec podivných morálních kvalit si registruje potenciálně zajímavá doménová jména či si zaregistruje doménu někoho, kdo si ji zapomněl prodloužit.


Na takovém místě se pak buď objeví stránka informující o možnosti zakoupit doménu (za několikanásobek registračního poplatku) či nějaká rádoby vyhledávací stránka, ve skutečnosti jen neužitečný virtuální sqat.

WIPO již dříve varovala, že domény a systém jejich registrací se stanou bojištěm, na kterém se budou někteří snažit spekulacemi dosáhnout zisku a to zejména na zákonných držitelích ochranné známky obsažené v názvu domény. Cybersqatteři se postupem času stali mazanějšími, pro registraci prošlých domén mají automatické systémy. Nahrává jim také snižování registračních poplatků a vznik nových domén prvního stupně (info, name...).

To vše vede často k porušování práv vzniklých z držby ochranných známek, ale internet je místo, kde se často právo vymáhá velmi obtížně.

Foto: Darren Hester

- - Alexandr Radecký

Autor článku