Hlavní navigace

Czech Top 100: Známe jména nejvýznamnějších firem roku v ČR

20. 6. 2008

Sdílet

Na slavnostním vyhlášení, které proběhlo včera večer v Národním divadle, byla jako každý rok oznámena jména nejvýznamnějších firem v ČR. Které společnosti se letos dostaly na špičku?

Na slavnostním vyhlášení, které proběhlo včera večer v Národním divadle, byla jako každý rok oznámena jména nejvýznamnějších firem v ČR. Které společnosti se letos dostaly na špičku?

Podle výsledků 14. ročníku žebříčku 100 nejvýznamnějších firem České republiky, který každoročně sestavuje Sdružení Czech Top100, dosáhly tržby prvních deseti firem za rok 2007 téměř jednoho bilionu korun (984 mld. Kč). Magická hranice jednoho bilionu je pak překročena přidáním tržby jedenácté firmy žebříčku. Tržby stovky nejvýznamnějších firem představovaly částku 2,449 bilionu Kč.

Žebříčku nejvýznamnějších firem dominuje stejně jako v minulém roce Škoda Auto, která dosáhla v roce 2007 tržeb v hodnotě téměř 222 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 9 %. Na druhém místě žebříčku se s 17% nárůstem tržeb udržela společnost ČEZ (174,6 mld. Kč). Třetí místo celkového žebříčku představuje překvapení v podobě společnosti Foxconn CZ, která ve srovnání s minulým rokem poskočila z pátého místa. Tržby Foxconnu CZ dosáhly v roce 2007 89,5 miliard Kč, což představuje více než 23% nárůst.

Dynamický nárůst tržeb je patrný nejen při pohledu na první příčku žebříčku, ale také při pohledu na první desítku či celou stovku firem. Od roku 1994 vzrostly tržby nejvýznamnější firmy, první desítky i stovky firem o více než 400 %. Největší posun vzhůru v rámci stovky nejvýznamnějších firem zaznamenala letos firma AAA Auto, která s tržbami přes 13 miliard poskočila o 28 míst na celkově 54. příčku.

Vedle hlavního žebříčku, který je sestavován na základě tržeb za uplynulé finanční období, využívá Czech Top100 získaných údajů k sestavování řady vedlejších žebříčků, předmětem jejichž sledování je například zisk, export, přidaná hodnota, produktivita či počet zaměstnanců.

Samostatně jsou sestavovány žebříčky finančních institucí, které jsou pro svoji různorodost rozděleny do několika podskupin. Z bank dosáhla největších výnosů za rok 2007 Česká spořitelna a to téměř 32,5 mld. Kč. V kategorii pojišťoven se nejlépe umístila Česká pojišťovna s předepsaným pojistným ve výši 40 mld. Kč. Mezi penzijními fondy dosáhl největších příspěvků za rok 2007 Penzijní fond České pojišťovny s příspěvky v hodnotě více než 9 mld. Kč a z finančních zprostředkovatelů a pomocných finančních institucí zaznamenala nejvyšší tržby v hodnotě 18 mld. Kč společnost ČSOB Leasing.

Speciální kategorií, která je vyhlašována Českou pojišťovnou, je „Dynamická firma roku“. Dynamickou firmou roku se stala společnost Foxconn CZ, která se výrazně umístila také v hlavním žebříčku nejvýznamnějších firem. Podkladem pro sestavení žebříčku je tzv. „koeficient dynamiky“, který připravují odborníci z Vysoké školy ekonomické tak, aby odrážel celou řadu sledovaných údajů u jednotlivých firem.

Co se týká specifické oblasti ICT firem, zde i časopis Computerworld vydává detailní žebříček zaměřený na pořadí firem v této oblasti dle dosaženého obratu v loňském roce. Tato publikace, nazvaná „Top 100 ICT společností v České republice“ vychází jako speciální příloha tištěného Computerworldu č. 12 a spolu s ním je k dispozici právě od dnešního dne. Kromě detailní tabulky s pořadím firem zde lze nalézt i jejich abecední seznam, žebříček telekomunikačních operátorů nebo také přehled společností s nejrychlejším růstem a největších systémových integrátorů. Jak se již stalo zvykem, i v tomto vydání jsou pak k dispozici studie renomovaných analytických společností, které mají za cíl nejen zhodnotit uplynulý rok ve sféře ICT, ale také nabídnout možné vize dalšího vývoje, jenž nás v nejbližších letech čeká. Text je též ilustrován řadou grafů a nejrůznějších srovnání vycházejících z výzkumů exkluzivně uskutečněných pro časopis Computerworld.

 

Autor článku