Hlavní navigace

Další astronomická pokuta pro Google

20. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Google
Evropská komise si došlápla na Google kvůli nekalým obchodním praktikám, jakými protěžuje své produkty.

Google dostal rekordní pokutu ve výši 5 miliard dolarů – přes 110 miliard korun – kvůli systému Android. Dle Evropské komise jej společnost zneužívala k upevnění své dominantní pozice mezi vyhledávači. Mateřská společnost Alphabet teď má devadesát dní na to, aby změnila své obchodní praktiky, jinak může čelit dalším sankcím, a to až ve výši 5% svého průměrného denního obratu. Společnost už prostřednictvím svých zástupců uvedla, že má v plánu odvolat se.

Ač se vyměřená částka zdá astronomická, nejspíš by pro Alphabet ale nepředstavovalo problém zaplatit ji, dle finančních zpráv se finanční rezervy společnosti na konci března pohybovaly kolem 103 miliard dolarů.

Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, uvedla, že zákazníci musí mít na výběr a naznačila, že výrobci chytrých zařízení by je mohli na základě aktuálního rozhodnutí začít dodávat i s jinými operačními systémy než jen s Androidem, což je prý možnost, kterou dle ní dosud neměli.

„Tohle rozhodnutí změní tržní prostředí,“ uvedla Vestagerová.

Výkonný ředitel Googlu Sundar Pichai reagoval následovně: „Rychlá inovace, široká možnost volby a klesající ceny jsou typickými znaky silného konkurenčního prostředí. Android přispěl ke všem z nich. Rozhodnutí Evropské komise jde proti obchodnímu modelu, na kterém stojí systém, který všem poskytl více možností, nikoliv méně.“

Podle Vestagerové Google jednal nezákonně především ve třech oblastech:

            - vyžadoval po výrobcích androidových handsetů, aby do nich instalovali googlovský    vyhledávač a prohlížeč Chrome, jakožto podmínku k přístupu ke službě Google Play

            - platil výrobcům a operátorům za exkluzivní předinstalaci googlovského vyhledávače

            - bránil výrobcům v prodeji zařízení s upravenými verzemi Androidu (takovým Google   údajně hrozil zákazem instalace jeho aplikací)

CS24

Dle svých slov si Vestagerová je vědoma toho, že googlovský Android uživatelům nebrání v tom, aby si stáhli jiné prohlížeče či vyhledávací engine, ovšem činí jich tak jen nepatrné procento. Komise proto Googlu nařídila, aby od uvedených praktik opustil.

Že nejde o nic nerealizovatelného, dokazuje příklad z Ruska, kde se příslušný regulační úřad odhodlal k obdobnému kroku a Google na ruském trhu v současnosti uživatelům Androidu nabízí volbu, zda chtějí jako defaultní využívat jeho vyhledávač, Yandex či Mail.ru. Především Yandex, nejrozšířenější vyhledávač v Rusku, z tohoto rozhodnutí vytěžil a svou pozici ještě upevnil.