Hlavní navigace

Další fakta o Windows Seven

30. 1. 2008

Sdílet

Microsoft oznámil několik nových faktů o připravovaných Windows Seven. V těch mimo jiné odhalil nový souborový systém, hlavně však odsunutí vydání systému o několik let proti původním odhadům.

CS24

Dosud Microsoft prezentoval Windows Seven jako revolučního nástupce Windows Vista, kterého bychom se měli teoreticky dočkat už na konci příštího roku.

V pondělí však Microsoft přišel se zprávou, že toto datum vydání je nereálné a jako nejbližší reálné vidí konec roku 2011, možná i rok 2012. Tím se vydání značně posouvá a Windows Vista se stanou vlajkovou lodí Microsoftu nejméně na stejnou dobu jako Windows XP, možná i déle. (Což dost možná nahraje Linuxu a Mac OS X.)

Další novinkou bude přepracovaný souborový systém. Současný systém NFTS je již podle Microsoftu nevyhovující, máme se tedy připravit na WinFS, který Microsoft vyvíjí již od roku 2003.

Další zprávou (ne tak úplně novinkou, protože se o tom spekulovalo již dříve) je přítomnost 32 i 64-bitové verze Windows Seven. Což je dosti sporný krok, protože za čtyři roky, kdy Windows Seven pravděpodobně vyjdou, bude již standardem nejméně 4 nebo i 8GB RAM a 32-bitový operační systém je pro práci s takovým množstvím RAM krajně nevhodný. (32 bitů nemůže adresovat takové množství paměti, tedy ne přímo a používání různých oklik zpomaluje systém.)

- - Tomáš Šulc