Hlavní navigace

Další obří akvizice, HP kupuje ArcSight za 1,5 miliardy dolarů

22. 9. 2010

Sdílet

Krátce poté, co Intel oznámil dohodu o koupi McAfee, došlo k další velké akvizici na poli IT bezpečnosti. HP přebírá ArcSight, firmu dodávající především řešení pro zajištění shody s předpisy.

ArcSight má v portfoliu ale i vlastní bezpečnostní řešení pro enterprise segment. Hlavní produkt ArcSight Enterprise Threat and Risk Management nabízí kromě zajištění shody také sledování nežádoucích aktivit ve firemní síti, především ochranu před útoky na klíčové aplikace a před únikem dat/počítačovou špionáží. Významným zákazníkem ArcSight je např. CIA a další vládní agentury.

Hewlett-Packard chce díky akvizici nabídnout zajištění bezpečnosti jako součást systémové integrace, zkombinovat software ArcSight se svým jiným bezpečnostním softwarem, ale i bezpečnostním hardwarem i službami. To je zřejmě vlastní jádro transakce: zabezpečení není jen samostatnou „obálkou“, ale komplexní služby bez něj nelze poskytovat, nebo je to alespoň stále obtížnější.

Cena za akvizici – 1,5 miliardy dolarů – bude zaplacena v hotovosti. Dokončení akvizice se očekává v letošním posledním čtvrtletí.

CS24

HP již před ArcSight koupilo firmu Fortify, která kromě řízení shody nabízí i speciálně hledání softwarových zranitelností. Spekulovalo se, že Hewlett-Packard měl zájem i o McAfee, zde ale ostatní zájemce údajně přeplatil Intel. O ArcSight se zase měly zajímat také firmy Oracle, IBM a EMC.

Poznámka: Už v loňském roce se na poli IT bezpečnosti odehrála celá řada velkých akvizic. To ovšem velké bezpečnostní firmy kupovaly ty menší. Letos je situace odlišná, největší firmy světa IT kupují ty bezpečnostní. Snad specializované bezpečnostní společnosti brzy vymizí? Jaký to bude mít další dopad na celý trh? Má to znamenat, jak spekuluje americký Computerworld, větší orientaci na bezpečnost firem a potenciálně tedy i větší ohrožení koncových uživatelů?