Hlavní navigace

Další výkonný SLI notebook od Toshiby

23. 10. 2008

Sdílet

Společnost Toshiba na trh uvádí další notebook se dvěmi mobilními grafickými kartami NVIDIA GeForce zapojených do SLI. A že výkonu nemá tato hračka málo, poznáte velmi rychle.

Novinka od Toshiby se jmenuje X305-Q708, patří do herní řady Qosmio. O tom, že notebook má opravdu vysoké ambice, svědčí už jen vzhled šasi, jež má v sobě zabudovanou 4.1 repro soustavu včetně subwooferu. To hlavní se však skrývá uvnitř. Začnu tím nejlepším, což jsou zřejmě dvě grafické karty NVIDIA GeForce 9800M GTS zapojené do SLI. To zní lákavě, že? Aby celý notebook v klidu neměl extrémní odběr, je v notebooku ještě třetí karta, tentokrát integrovaná a to GeForce 9400M, takže Hybrid Power by měl fungovat bez problémů.

V celkovém součtu je to však, myslím, poměrně jedno, protože výpočetním středem tohoto notebooku je čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Extreme QX9300 v mobilní verzi, takže notebook bude topit tak či tak. Dále v notebooku najdete 4 GB DDR3 pamětí a rovnou dva pevné disky. 128GB solid state disk s Windows Vista Ultimate a 320GB klasický pevný disk.

Celé dílo je dovybaveno volitelnou Blu-ray mechanikou, kterou k Full HD 17" displeji rozhodně doporučuji. Raději se však neptejte na cenu tohoto monstra, kterou výrobce stanovil na 4200 amerických dolarů, tedy při dnešním kurzu dolaru přes 80 000 korun, což si asi bude moci dovolit málokdo.

Stejně tak se nabízí otázka, nakolik je tento stroj pořád notebookem. Vždyť bude jistě mít hmotnost okolo pěti kilogramů nebo i více, takže na nějaké časté cestování to nebude. O výdrži baterie raději pomlčím úplně.

- - Tomáš Šulc

CS24