Hlavní navigace

Death Track Resurrection - agresivně střižená jízda

8. 4. 2009

Sdílet

Máte chuť na maximální závodní vyblbnutí? Pak jste na správné adrese - akčnější a arkádovější než v Death Track Resurrection to být nemůže. Aneb ať žije jízda za rykotu palby.

Závodní hry jsou tradičně oblíbeným žánrem, o čemž svědčí ohromující prodeje her jako Burnout, Race Driver Grid či neustále upadající série Need for Speed. Abychom to upřesnili - zájmu se těší zejména arkádové závody, ve kterých nejsou na hráče kladeny příliš velké požadavky. Simulace se krčí spíše na okraji zájmu. A ani v případě Death Track Resurrection o simulaci nejde. Naopak, jde o několikrát znásobenou sázku na jistotu. Ruští autoři se totiž rozhodli, že udělají akční závody, že to ani víc nejde. A nemyslíme tím jenom arkádový jízdní model. Oni zkrátka závodní zážitek zkombinovali z klasickou akcí, takže si tu i zastřílíte.

 


Jak už název napovídá, v této hře půjde doslova o život. Jistě, není tu vykresleno prakticky žádné násilí, maximálně abstraktně - proti vozidlům. Nikdo neumírá, pouze vybuchují prapodivně sestavená auta. Prapodivně proto, že se nacházíme v blízké budoucnosti, kdy svět potkala apokalyptická katastrofa a závody se odehrávají v podstatě na troskách řady světových metropolí. Je tu Londýn, Paříž, Tokio, ale překvapivě také Praha. Nedělejte si však iluze, že byste z ní poznali nějakou pamětihodnost.

 


Všechna města jsou si podobná - někde něco hoří, tam zase blikají křiklavé neony, nad městem pluje vzducholoď, kterou z nějakého důvodu můžete sestřelit a získat tak hodnotné bodíky. Inu, podivný galymatyjáš, kterého si stejně brzy přestanete všímat, stejně jako rádoby vtipných průpovídek závodníků mezi sebou.

 


O co tu jde především, je hratelnost. A ta vykazuje bohužel velmi rozporuplné rysy. Jistě, chápeme, že to musí být arkáda jako řemen, na druhou stranu, taková arkáda potřebuje kvalitní jízdní model, aby byla zábavná. A ten Death Track Resurrection zoufale postrádá. Futuristické a kanóny oblepené vozy sedí na silnici jako přibité, přitom jdou do zatáčky velmi ochotně. Zdá se však, jako by tak činily pod předdefinovanými úhly, které znemožňují citlivější řízení.

 


O něj tu však zas až tolik nejde. Vyhrát se dá totiž několika způsoby a docela záleží na tom, jaký z herních módů jste si zvolili. Je to možné klasicky dojetím do cíle na prvním místě, nasbíráním největšího počtu bodů nebo zkrátka tím, že fyzicky odstraníte všechny soupeře z tratě. Za tímto účelem máte na palubě trojici zbraní, kterou lze v rámci tuningu, stejně jako ostatní komponenty auta, měnit. V zásadě se však jedná o nějaký ten raketomet, samopal apod. Nesmíme zapomínat ani na zákeřné miny, do kterých se ve vysokých rychlostech snadno vjede. Protivníci jsou velmi agresivní a odstřelují nejen vás, ale sami sebe navzájem. Bohužel se nám zdálo, že je ve hře nedostatek munice, takže je zapotřebí šetřit, což poněkud ubírá akční grády.

 


Po grafické stránce je Death Track Resurrection přinejlepším průměrná, ovšem to zase tak nevadí. Coby hudební doprovod byl zvolen tvrdý hard rock, který podkresluje maximální míru absurdity a vyblbnutí. Jistě, taková hra těžko může mít nějakou atmosféru, potřebuje ale parádní hratelnost. A tu Death Track Resurrection bohužel do značné míry postrádá. Je třeba si zvykat na nepříliš dobrý jízdní model. Poté je možné se u hry docela bavit, zejména pak s přáteli na LAN či internetu. Ale žádná pecka to vážně není.

 


Plusy: únikové vyblbnutí, možnosti tuningu, netradiční téma

Mínusy: rozporuplná hratelnost kvůli jízdnímu modelu, často chybí munice

Verdikt: Death Track Resurrection je kontroverzním počinem, na kterém je znát, že na něj nebylo zase tolik financí. Na druhou stranu, nebýt zmršeného jízdního modelu, bylo by to docela zábavné. Pokud si na něj zvyknete, užijete zejména v multiplayerou jistou legraci.

Hodnocení: 50%

CS24