Hlavní navigace

Deepfake detektor odhaluje falešná videa přímo na PC

28. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Nová služba od McAfee má pomoct v boji proti deepfake obsahu. Zatím však běží jen na vybraných počítačích Lenovo.

Vývojáři softwaru všeho druhu se snaží využít nové možnosti umělé v počítačích Copilot+. S jednou takovou novinkou přišla i společnost McAfee: detektorem deepfake obsahu.

Důvěřujete firmám, které s vámi komunikují pomocí AI?

McAfee Deepfake Detector, jak zní jeho název, se jeví jako potenciálně užitečný nástroj pro boj s dezinformacemi, pokud bude fungovat tak, jak je inzerováno. Číhá na pozadí vašeho počítače a tiše sleduje všechna videa, na která se koukáte. Pokud je vytvořeno umělou inteligencí, služba vydá identifikační varování.

Zatím není součástí obecně dostupného antimalwarového řešení McAfee Total Protection. Místo toho výrobce aplikaci zpřístupnil exkluzivně zákazníkům společnosti Lenovo, kteří si zakoupí vybrané počítače Lenovo. Ti získají bezplatnou zkušební verzi detektoru, která je později vyjde na paušálních 9,99 dolarů za rok, jestliže se ji rozhodnou využívat i dál.

„Ve společnosti McAfee nás inspiruje transformační potenciál umělé inteligence a jsme odhodláni pomáhat utvářet budoucnost, v níž bude umělá inteligence využívána k dobrým účelům,“ uvedl v prohlášení Roma Majumder, produktový senior viceprezident McAfee. 

„Spolupráce se společností Lenovo zvyšuje naši schopnost poskytovat nejúčinnější, automatizovanou, hloubkovou detekci falešných zpráv na bázi umělé inteligence, která lidem nabízí výkonného digitálního strážce na jejich počítačích. 

Společně jsme schopni využívat umělou inteligenci novými a revolučními způsoby a poskytnout jednotlivcům nejpokročilejší detekci deepfake, aby se mohli bezpečně a s jistotou pohybovat ve vyvíjejícím se online světě.“

Jak Deepfake Detector funguje

Detektor se ve skutečnosti nedívá na video, což je zajímavé řešení. Místo toho naslouchá zvuku vloženému do videa a uplatňuje na něj své AI schopnosti. Veškerá detekce probíhá lokálně na NPU, nikoliv v cloudu, což pochopitelně vyžaduje, aby uživatel vlastnil počítač Lenovo vybavený NPU. Nic ze sledovaného videa přitom není jakkoliv zaznamenáváno a detekci zvuku lze samozřejmě zapnout a vypnout.

CS24

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Společnost McAfee uvedla, že také spouští nové centrum Smart AI Hub, které má pomoci zvýšit povědomí o deepfake obsahu. Uživatelé mohou pomoci v boji proti dezinformacím a trénovat umělou inteligenci společnosti McAfee nahráním adresy URL s deepfake obsahem. 

Nakolik bude služba užitečná, je těžké odhadnout. Ovšem vzhledem k tomu, že vývoj podobných nástrojů je stále ještě v rozpuku, je těžké říct, že ne.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.