Hlavní navigace

Dejte linuxové distribuci Ubuntu vzhled Windows 7 - 3. díl

27. 3. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Scanrail - Fotolia.com
V tomto díle našeho seriálu stáhneme a následně nainstalujeme do operačního systému Ubuntu balíček s motivem Windows 7. Poté tento motiv použijeme i pro ikony, okraje okna a pro widgety.

Také se znepokojením sledujete, jakým směrem se vyvíjí operační systémy Microsoftu, konkrétně nová Windows 8? Pokud patříte spíše mezi konzervativní jedince a za nic na světě se nechcete vzdát svého důvěrně známého grafického rozhraní z Windows 7 a chtěli byste jej mít i na počítačích s jiným operačním systémem, pak máme pro vás řešení. Je jím operační systém Ubuntu Linux předělaný do podoby Windows 7.

1. dílÚvod

2. dílVytvoření linuxové distribuce Ubuntu ve stylu Windows 7

 

Instalace motivu Windows 7 do rozhraní Ubuntu

Okno terminálu otevřete stiskem klávesy Windows (která se v Linuxu označuje jako Super key), zadáte příkaz Terminál a následně stisknete klávesu Enter. Namísto klávesy Windows můžete případně použít logo Ubuntu, které se nachází v levém horním rohu monitoru, a na které stačí klepnout.

Nejprve nainstalujeme balíček s motivem Windows 7. Zkopírujte a postupně vložte do okna terminálu všechny níže uvedené příkazy a za každým příkazem stiskněte klávesu Enter, čímž příkaz spustíte. První příkaz přidá do operačního systému osobní archiv balíčků (Personal Package Archive – PPA), z něhož následně Ubuntu dokáže instalovat balíčky. Pomocí druhého příkazu se stáhnou informace o všech nově dostupných balíčcích a třetí příkaz nainstaluje motiv Windows 7, a to aniž by bylo nutné používat nějakého průvodce instalací. Řetězec sudo uvedený na začátku každého příkazu zajistí jeho vykonání s právy administrátora – v podstatě se jedná o to samé, jako kdybyste ve Windows spouštěli program v režimu správce.

sudo add-apt-repository ppa:upubuntu-com/gtk3

sudo apt-get update

sudo apt-get install win2-7

 

Už jsme skoro tam...

Nyní máte nainstalován motiv Win2-7. Abyste povolili motiv pro ikony, okraje okna a widgety, je třeba vložit a spustit v terminálu příkazy uvedené níže. Po vykonání každého příkazu uvidíte, jak se vaše plocha postupně proměňuje a jak její vzhled začíná stále více připomínat Windows.

gsettings set org.gnome.desktop.interface gtk-theme 'Win2-7-theme'

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences theme 'Win2-7-theme'

gsettings set org.gnome.desktop.interface icon-theme 'Win2-7-icons'

ICTS24

 

Příště dokončíme proměnu prostředí Ubuntu do prostředí Windows. Konkrétně budeme do tohoto prostředí integrovat tlačítko Start, nastavíme tapetu Windows, přemístíme do pravého rohu tlačítka pro práci s oknem a nakonec do každého okna aplikace umístíme panel nabídek.