Hlavní navigace

Dejte Windows 8 nabídku Start, jakou si zaslouží - 1. díl

17. 11. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pakliže je pro vás přechod na nové Windows 8 oříškem, můžete si prostředí alespoň částečně přizpůsobit tak, aby se přiblížilo Windows 7.

Operační systém Windows 8 je na trhu a s ním se začínají množit názory na práci s novým rozhraním. Poměrně značná část uživatelů citelně postrádá nabídku Start a také rozhraní optimalizované pro zařízení s dotykovou obrazovkou není zrovna tím, co by uživatel používající klasický monitor, klávesnici a myš vítal s otevřenou náručí. Ale není třeba si hned zoufat, alespoň problém s chybějící nabídkou Start lze vyřešit pomocí nástrojů třetích stran.

Pokud nevlastníte dotykovou obrazovku, pak toho opravdu není moc, co byste si na rozhraní dříve označovaném jako Metro mohli oblíbit. A skutečnost, že tato omezenější verze starého a důvěrně známého uživatelského rozhraní nemá tolik oblíbenou nabídku Start, jí na popularitě určitě nepřidá.

Pokud však Windows 8 používáte, nemějte obavy, protože nabídka Start je opět zde. Dva naprosto odlišné nástroje, které vám nyní představíme, doplní do Windows 8 nabídku Start ve stylu Windows 7. Vzhledem k tomu, že vám oba nástroje umožní spouštět operační systém přímo do režimu pracovní plochy, nebudete muset ani jedním očkem zahlédnout dlaždicovité rozhraní Metro, pokud ovšem sami nebudete chtít.

Prvním z obou nástrojů, který vám nyní představíme, je utilita Start8 od firmy Stardock, která dokáže naprosto dokonale vytvořit ve Windows 8 nabídku Start z Windows 7. Museli byste jej zkoumat skutečně do nejmenších podrobností, abyste narazili na něco, kde by nestačil. Výraznější slabinou jsou chabé možnosti jeho konfigurovatelnosti. Firma Stardock nabízí v současnosti program Start8 v podobě trial verze, přičemž po uplynutí zkušební doby je třeba si program zakoupit za 5 USD.

Druhým nástrojem pak je program Classic Shell, který je šířen jako open-source, takže je k dispozici zdarma. Jeho slabší stránkou je na rozdíl od programu Start8 napodobení operačního systému Windows 7, na druhou stranu jsou bezesporu jeho silnější stránkou rozsáhlé možnosti konfigurace.

Je jasné, že každý nástroj má svá omezení, nicméně ať si vyberete z těchto dvou kteroukoliv variantu, každá vám dokáže Windows 8 přetvořit do daleko přívětivější podoby zejména pro pokročilé uživatele.

Start8: O krok zpět od Windows 8 směrem k Windows 7

Po nainstalování nástroje Start8 od firmy Stardock vám budou Windows 8 připadat daleko známější. V první řadě uvidíte starou dobrou nabídku Start z Windows 7, a to s naprosto stejným vzhledem a funkcemi. Zkrátka tak, jak jste ji znali z Windows 7. Jejím slabším stránkám se budeme věnovat později.

Testování programu Start8 probíhalo na trial verzi, která je nyní dostupná na stránkách firmy Stardock.

Nabídka Start ve Windows 8

Nabídka Start vypadá a skutečně se chová jako nabídka Start z Windows 7. Po klepnutí na tlačítko Start ve tvaru kolečka se zobrazí dva panely se stejnými položkami jako ve Windows 7.

V levém panelu se nachází seznam naposledy použitých programů. Pokud na kterýkoliv program zde klepnete pravým tlačítkem myši, můžete si tento program do tohoto seznamu připnout natrvalo, a to do horní části tohoto seznamu. Stejně jako ve Windows 7 má většina programů svůj vlastní seznam naposledy otevřených souborů.

Panely v nabídce Start ve Windows 8

Ale ani zde podoba nekončí. Jakmile klepnete na kterýkoliv ze seznamu naposledy otevřených souborů, najdete v jeho místní nabídce možnost připnutí souboru do nabídky Start. Bohužel v námi testované verzi však tato volba nefungovala (respektive neprovedla vůbec nic).

 

V následujícím díle tohoto seriálu se budeme dále zabývat nástrojem Start8. Integrace je velmi povedená a funkční, na druhou stranu nabízí jen malé možnosti konfigurace.

Byl pro vás článek přínosný?