Hlavní navigace

Dell přichází s bezdrátovým dobíjením baterie u notebooků

30. 9. 2009

Sdílet

Společnost Dell uvedla novou řadu notebooků Latitude Z, která mimo jiné disponuje novou technologií pro bezdrátové (či spíše bezkonektorové) dobíjení akumulátorů.

Notebook Dell Latitude Z musí být pro bezdrátové dobíjení baterie umístěn na speciální podložku, která generuje elektromagnetické pole. Dell tuto technologii označuje jako induktivní nabíjení a podle Steva Belta, vice prezidenta Dellu trvá nabití stejnou dobu, jako s klasickým drátovým adaptérem. Belt konkrétně popsal, že ve spodní části notebooku je cívka a obdobná je pak umístěna v podstavci a při jejich přiblížení k sobě dojde k vytvoření pole, které umožňuje dobíjet baterii notebooku. Ve skutečnosti tedy jde sice o bezdrátové dobíjení, ale i to je závislé na určitém typu „kontaktu“, v tomto případě s nabíjecí podložkou.

Tato technologie má u Dellu s modely Latitude Z premiéru, nicméně nabíjení podložka musí být zakoupena separátně jakožto dodatečné příslušenství a tato technologie by měla umožnit omezit závislost na tradičních adaptérech používaných k dobíjení notebooků. Bezdrátové nabíjení se již několikrát vyskytlo u spotřební elektroniky jako jsou mobilní telefony a balíček pro bezdrátové dobíjení nabízí např. Palm ke svému novému smartphonu Pre. Podobná technologie se také využívá třeba pro nabíjení elektrických zubních kartáčků a některých typů nářadí.

Dell také nové notebooky vybavil hardwarem pro rychlý start s přístupem k nejpopulárnějším aplikacím pro práci na webu či psaní e-mailů v prostředí Linuxu. Toto prostředí Dell nazývá Latitude On a notebook se do něj dostane několik sekund od zapnutí. Pro tyto účely jsou totiž notebooky Latitude Z vybaveny druhým procesorem typu ARM, který umožňuje tyto jednoduché aplikace obsluhovat. Pro běh OS Windows pak slouží procesor Intelu. Vzhledem k nízké spotřebě procesorů ARM pak notebook může v prostředí Latitude On fungovat i více než 12 hodin na jedno nabití.

Co se týká technických parametrů, jsou notebooky Latitude Z vybaveny 16“ displejem, nízkonapěťovými procesory Intel Core 2 Duo s frekvencí od 1,4 po 1,6 GHz a podporováno jsou až 4 GB operační paměti a dva solid state disky s celkovou kapacitou 512 GB. Samozřejmostí je podpora rychlých bezdrátových datových přenosů. Váha notebooku je 2 kg a cena v USA začíná na 1 999 dolarech, přičemž modely Latitude Z mají být dostupné i v Evropě a Asii.