Hlavní navigace

Dell vydal extra tenký notebook Adamo, prý "zabijáka" MacBooku Air

18. 3. 2009

Sdílet

Nový notebook Adamo firmy Dell je odpovědí na ultra tenké laptopy včetně stylového MacBook Air od Applu.

Adamo má odlehčený a ultra tenký design, díky kterému je možno notebook držet pouze několika prsty. Jeho rozměry jsou 16,39 mm v jeho nejtenčí části, váha okolo 1,8 kilogramů a disponuje displejem o velikosti 13,4 palce.

Kvůli ceně, která začíná na 2 000 dolarů, není tento přístroj zaměřen na obyčejné uživatele, je si vědom John New, senior manažer firmy Dell, který se zabývá produktovým marketingem.

"Je to pro náročnější uživatele, pro někoho, kdo sleduje módní trendy, zajímá se o stylové věci. Jsou to lidé, kteří nosí pěkné hodinky, mají značkové doplňky a my chceme, aby náš notebook byl další věcí, kterou chtějí mít," dodává New.

Laptop využívá nejnovější technologie, které z něj dělají velmi svižný stroj. Používá úsporný procesor od Intelu, podporuje DDR3 paměti a obsahuje SSD paměť. Baterie vestavěné v notebooku poskytují čtyři až pět hodin energie.

Spekulace kolem modelu Adamo se stupňovali minulý rok, když pozorovatelé odhalili, že Dell vyrábí notebook, který bude odpovědí na MacBook Air firmy Apple. Dohady byly potvrzeny, když Dell ukázal laptop novinářům na Consumer Electronic Show v lednu. Firma ale nezveřejnila jeho specifikace, chtěla pouze umlčet spekulace ohledně existence tohoto modelu.

Adamo je těžší a pravděpodobně i větší než MacBook Air, ale otevře Dellu dveře na trh s ultra přenosnými notebooky a firma tak bude moci bojovat s podobnými zařízení, například také s modelem Voodoo Envy od HP. Obzvláště může Dell čelit namáhavému boji proti Applu, který má podporu v impozantním designu a věrné zákazníky, kteří mu dovolí účtovat si větší ceny za výjimečné produkty.

Aby trochu popíchnul Apple, tvrdí New, že model Adamo obětoval rozměry na úkor větší praktičnosti (model například obsahuje Ethernet port) místo dbání na hezčí detaily. Apple byl kritizován právě za absenci Ehternet portu na modelu MacBook Air.

"Můžete dělat takovéto kousky, abyste vyrobili něco extra tenké," rýpe New. "My si ale chceme být jistí, že dodáme velký výkon a hodnotu, ne jen načechraný zevnějšek."

Dell v minulosti vyráběl dost nudně vypadající produkty, ale společnost se snaží tento trend výrazně změnit, řekl Stephen Baker, více prezident firmy NDP Group, zabývající se analýzou průmyslu a průzkumem trhu. "Zatímco ne všechno byl úspěch, myslím, že jejich barvy a vzory na laptopech byly dobré a firma neustále zvyšuje přitažlivost designu jejich produktů," tvrdí Baker.

Bude ale někdo připraven zaplatit více za prémiový produkt vzhledem k tomu, že zákazníci během krize utrácí méně peněz? Adamo může být dobře přijat u zámožných zákazníků, kteří rádi kupují technologické novinky, ale musí být dobře umístěný na trh a být správně prodávaný, říká Baker.

Ceny laptopu začínají na 1 999 dolarech za model s 128GB SSD diskem, ultra úsporným procesorem Intel Core 2 Duo SU9300 běžícím na 1,2 GHz a se dvěma gigabyty DDR3 operační paměti. Nejdražší verze Adamo bude stát 2 699 dolarů a nabídne Intel Core 2 Duo SU9400 běžící na 1,4 GHz a čtyři giga operační paměti.

Data budete ukládat na 128GB SSD disky a jako operační systém slouží 64 bitový Windows Vista. Samozřejmostí je Wi-Fi připojení a Ethernet port. Model Adamo bohužel neobsahuje žádnou optickou mechaniku, ale Dell nabízí externí DVD-RW mechaniku, Blu-ray mechaniky a externí pevné disky s kapacitou 250 a 500 GB.

Vestavěné baterie se dají vyměnit pouze v servisu, prozrazuje New a nedokáže říct, jak dlouho bude muset uživatel čekat, než se mu jeho laptop vrátí s novými bateriemi.