Hlavní navigace

Delphi 2007 for Win32

1. 5. 2007

Sdílet

Delphi: made by CodeGear Zhruba před rokem ohlásil Borland nabídku na odprodej sady vývojářských nástrojů, ted...


Delphi: made by CodeGear


Zhruba před rokem ohlásil Borland nabídku na odprodej sady vývojářských nástrojů, tedy prakticky všeho, co jej dostalo mezi světovou softwarovou elitu. Konkurenční tlak, vyvíjený z jedné strany Microsoftem a z druhé strany nástroji open source, doslova drtil do té doby velmi úspěšné produkty Delphi, JBuilder a další. Firemní orientace na takzvaný Enterprise sektor jejich popularitě také hodně ubírala, protože jsou záležitostí jednotlivců a je potřeba k nim přistupovat odlišně. Ozdravná kůra ve formě založení společnosti CodeGear, pod kterou byly převedeny všechny vývojářské nástroje, snad dokázala spolu s velice loajální zákaznickou komunitou zabránit nejhoršímu a zdá se, že se opět blýská na lepší časy.
Dalším důležitým strategickým krokem bylo rozdělení neohrabaného megabalíku dodávaného pod názvem Borland Developer Studio (BDS) na jednotlivé části, čímž se výrazně uvolnily ruce týmům, které na produktech pracují. Není totiž nutné vytvářet "umělé" verze navázané na změny v přímo nesouvisejících oblastech. Krásným příkladem je právě vydané Delphi 2007 for Win32 přímý pokračovatel prapůvodních Delphi postavených na jazyku Object Pascal a určených pro nativní vývoj pod Windows. Díky tomu, že CodeGear vyvázal Delphi z BDS, mohl flexibilně reagovat na vydání Windows Vista a připravit nástroj určený pro nativní vývoj na této platformě výrazně dříve než konkurence. Pojďme se podívat, jak se dílo podařilo.
Produkt je podle očekávání postaven na vývojářském prostředí označovaném jako Galileo. Díky tomu se bude uživatel předešlých verzí cítit v pracovním prostředí jako doma. Vývoj pro Windows Vista je asi stěžejní novinkou produktu. Jedná se zejména o podporu práce s grafickým prostředím Aero a návazné funkcionality (vzhledová schémata, průhlednost, apod.). Implementovány byly nové dialogy uživatelského rozhraní Vista: TFileOpenDialog, TFileSaveDialog a TTaskDialog a s nimi související třídy. Deklarována je podpora technologie Web 2.0/AJAX pro vývoj webových aplikací. Konkrétně realizace je provedena v sadě komponent IntraWeb, nyní označované jako VCL for Web.
Další významné novinky najdeme v oblasti nasazování složitějších aplikací; Delphi nyní používají sestavovací systém Microsoft (MSBuild). Ten využívá projektové soubory ve formátu XML, je lépe rozšiřitelný o produkty třetích stran, podporuje sady příkazů před a po provedení sestavení (pre-commands a post-commands), je multiplatformní a komfortněji zvládne zpracovat rozsáhlé projekty.
Instalaci obstará začleněná verze produktu Install Avare 6, který disponuje mimo jiné podporou pro distribuci updatů a hotfixů. Jedná se sice o obvykle omezenou verzi Express, ale i tak se jedná o velice komfortní nástroj, vybavený například podporou lokalizace instalačních dialogů nebo sadou skinů pro instalační dialogy.
Poslední zásadní novinkou je databázová technologie DBX4, která sjednocuje obě dosud používané technologie přístupu k relačním databázím: dbExpress určený pro vývoj pro Win32 a Borland Database Provider běžící v .NET. Nový databázový framework je psán čistě v Delphi, užívá silně typový přístup k datům, využívá plně obsluhu chyb pomocí výjimek a je tvořen jediným zdrojovým kódem pro obě platformy. Technologie DBX4 je plně unikódová, důsledně pracuje s abstraktními třídami, nad kterými je možné používat jak stávající, tak vlastní databázové ovladače. Framework pracuje s tzv. delegovanými ovladači (delegate drivers), které zprostředkují propojení mezi aplikací a skutečným ovladačem a starají se o trasování, audit, connection pooling a driver profiling.
Tím v podstatě výčet novinek Delphi 2007 for Win32 končí (nepočítám-li klasickou sadu oprav a vnitřních vylepšení kódu, deklarované s každou novou verzí). Jak vidno není dlouhý, což svědčí o určité vývojové stabilitě produktu. Přínosy vyvedení skupiny vývojářských nástrojů z mateřské firmy se projevují na každém kroku: stagnace byla vystřídána živým děním, na webu se objevuje mnoho materiálů a informací (což je vzhledem k nedokončené dokumentaci více než dobře). Výrazně se zlepšila podpora produktu a opravy jsou vydávány velmi flexibilně. Na druhou stranu stále zůstávají nenaplněny některé velké sny uživatelské komunity: například podpora unikódu v knihovně VCL (evidentně gigantická práce s nejistými dopady, do které se nikomu nechce) nebo podpora 64bitového vývoje. Tak snad příště!
Zamýšlím-li se na tím, pro koho je nová verze určena, napadají mě zejména vývojáři, kteří zůstali u Delphi 7 nebo u ještě starších verzí a nedali se zlákat nepříliš povedenými verzemi 2005 a 2006, kde byl preferován především .NET. Jako cestu pro migraci starších projektů do světa Visty těžko najdete vhodnější možnost. V nových projektech válcovaných technologií .NET budou Delphi 2007 nacházet uplatnění podstatně obtížněji, ale věřím, že i zde své příznivce najdou zejména u těch, kteří ještě chtějí využívat nabyté znalosti. Jiným důvodem může být také určitá renesance nativního vývoje, hlásící se o své místo na slunci.

Delphi 2007 for Win32

Programátorský nástroj pro rychlý vývoj aplikací.
Rychlá reakce na nový operační systém
sjednocený přístup k databázím na platformě Win32 a .NET
stabilizace celého prostředí
Dokumentace
K recenzi poskytla firma: Borland, s. r. o.,
www.borland.cz
Cena (bez DPH): Professional 23 900 Kč, Enterprise 50 800 Kč

Byl pro vás článek přínosný?