Hlavní navigace

Deska ASRock s čipsetem Intel X48

11. 3. 2008

Sdílet

Společnost ASRock do několika týdnů vydá desku postavenou na highendovém čipsetu Intel X48. Ta by měla nabídnout integrované Wifi nebo sloty pro operační paměti DDR2 i DDR3.

CS24

Před nedávnem společnost ASRock (mimochodem dceřiná společnost Asusteku) oznámila, že kromě lowendových desek se hodlá pustit také do mainstreamových modelů, pořád však se zaměřením na cenu. Vydala desky s čipsetem Intel P35 nebo i výkonným nVidia nForce 680i. Nynější oznámení však vyrazilo dech i těm největším fandům této společnosti. Topendová deska v podání ASRocku, to tu opravdu ještě nebylo.

Novinka na čipsetu Intel X48 ponese označení ASRock X48TurboTwins-WIFI a kromě klasických možností. jako je podpora 45nm procesorů, několik PCI Express x16 2.0 slotů pro grafické karty a dalších portů/slotů, nabídne také integrované Wifi a několik slotů pro operační paměti DDR2 do 1066MHz a DDR3 do 1600MHz.

Zůstává otázkou jak to bude u této desky s cenou, které se v tomto segmentu obvykle pohybuje těsně pod 10‘000Kč včetně DPH, ASRock však obvykle drží ceny proklatě nízko při zemi. Stejně tak jsem zvědavý na BIOS této desky. ASRock je totiž známý jako tvůrce ne zrovna vydařených BIOSů a u desky této kategorie je to z důvodu taktování jedna z nejdůležitějších věcí. To vše se dozvíme koncem měsíce, kdy chce výrobce na trh dodat první kusy.

- - Tomáš Šulc