Hlavní navigace

Detaily o mobilní platformě Centrino 2

16. 7. 2008

Sdílet

Jak jsme již informovali, společnost Intel včera představila produkty s mobilní procesorovou technologií Centrino 2, která disponuje pěti novými procesory Intel Core 2 Duo. Podívejme se na další detaily o této nové platformě a na kompletní soupis novinek uvolněných na trh.

Jak jsme již informovali, společnost Intel včera představila produkty s mobilní procesorovou technologií Centrino 2, která disponuje pěti novými procesory Intel Core 2 Duo. Podívejme se na další detaily o této nové platformě a na kompletní soupis novinek uvolněných na trh.

V souvislosti s Centrinem 2 se připravuje podle slov Intelu něco kolem 250 inovativních návrhů notebooků pro firmy a domácí spotřebitele - včetně modelů s optimální kombinací výkonných procesorů, grafiky a bateriemi s dlouhou výdrží. Uživatelé se tak mohou těšit na zážitek ze sledování videa ve vysokém rozlišení a zvýšení uživatelského komfortu práce s počítačem a internetem.

Intel dále uvedl údajně nejvýkonnější dvoujádrový mobilní procesor na světě Intel Core 2 Extreme, který běží na svižných 3,06 GHz (měřeno průmyslovým testem SPECint_rate_base2006 - http://www.spec.org).

Intel dále oznámil, že do 90 dnů hodlá představit osm dalších procesorů, mezi kterými budou vůbec poprvé i čtyřjádrové mobilní procesory. Představí i druhou generaci produktů pro ultratenké a lehké notebooky. Celkově uvede na trh 14 nových procesorů.

Procesorová technologie Intel Centrino 2 a Intel Centrino 2 vPro, známá pod kódovým názvem Montevina, zlepšuje podle slov výrobce prostřednictvím nových procesorů a čipsetů všechny hlavní funkce notebooků včetně výkonu a životnosti baterií. Obsahuje také rychlejší bezdrátovou technologii 802.11n (samotná technologie WiMAX bude k dispozici koncem letošního roku). Novinkou jsou také nové možnosti správy počítače pro firemní zákazníky.

Společnost Intel dále představuje pět nových dvoujádrových procesorů založených na tranzistorech typu high-k s kovovým hradlem, které jsou vyrobeny 45nm výrobní technologií. Tyto procesory disponují rychlejším kmitočtem FSB 1066 MHz a až 6 MB cache L2. Tři z nich se pak vyznačují nízkou spotřebou 25 wattů, což znamená snížení energetické náročnosti zhruba o 30 %. Další možností je využití technologie Deep Power Down, která výrazně šetří energii tím, že v okamžiku, kdy je notebook nečinný, vypíná některé komponenty procesoru, jakými jsou hodiny jádra nebo cache paměť.

Dále Intel uvedl čipset Mobile Intel 45 Express a bezdrátovou síťovou kartu Intel Wi-Fi Link série 5000, které jsou již v prodeji. V noteboocích budou k dispozici v červenci a srpnu. Intel Wi-Fi Link 5000 díky podpoře 802.11 draft-N umožňuje nejrychlejší možnou přenosovou rychlost současnosti – až do 450 Mb/s. Oproti starší technologii 802.11a/g to představuje pětkrát vyšší rychlost a navíc s dvojnásobným dosahem.

Přepínatelná grafika a nové možnosti energetických úspor notebooků s technologií Intel Centrino 2 dovolují na každém notebooku využívat integrovanou nebo přídavnou grafiku. Možnost výběru umožňuje dosáhnout vyššího 3D výkonu nebo větších energetických úspor.

Firemním uživatelům nabízí Intel Centrino 2 prostřednictvím technologie vPro rozšířené možnosti správy počítačů a nové bezpečnostní funkce. V době, kdy společnosti notebooky nahrazují stolní počítače, potřebují disponovat vzdálenou diagnostikou a možností aktualizovat a opravovat počítačové systémy přes bezdrátovou síť.
Nenechte si ujít:
Centrino 2 : revoluce v noteboocích

Supervýkonný notebook se čtyřjádrovým procesorem je už realitou

Intel připravuje čtyřjádrové procesory QX9300 pro notebooky

AMD odhaluje notebookovou platformu Puma

Fujitsu Siemens uvádí notebooky postavené na platformě Puma

Byla rovněž integrována vylepšená správa s AMT 4.0, která povoluje bezdrátový management počítače i v době, kdy je ve spánkovém režimu. Dále Intel Centrino 2 obsahuje funkce vzdálené konfigurace systému a podporu standardů správy nové generace (WS-MAN a DASH 1.0). Součástí je i funkce, která zaměstnancům umožňuje iniciovat komunikaci s IT oddělením i mimo firemní firewall.

OEM partneři a Channel system builderspak přinesou na trh téměř 250 systémů. Více informací včetně ceníku produktů naleznete na www.intel.com/go/processor_pricing.