Hlavní navigace

Detaily o Sapphire Atomic HD3870

4. 1. 2008

Sdílet

Před několika dny jsme vás informovali o nové luxusní řadě grafických karet a základních desek Atomic od Sapphiru. V posledních dnech se objevilo několik nových informací o Atomic HD3870, například o jeho unikátním jednoslotovém chladiči.

Všechny dosud vydané karty s čipem HD3870 měly dvouslotové chladiče, pouze nová Sapphire Atomic HD3870 ponese jednoslotový chladič. Čím to? Sapphire se u chladiče na této kartě rozhodl použít vysoce účinnou, ale drahou technologii Vapout Chamber Technology (VTC, v překladu parní komora). Ta funguje podobně jako heatpipe. Je to dutá trubice, jejíž prostor je vyplněn vakuem a kapalinou. Ta se při ohřátí začne vypařovat a přenášet teplo na celý povrch parní komory, odkud je odvedeno klasickým chladičem. Jednoslotový chladič na této kartě je ve výsledku schopen uchladit až 150W, což pro HD3870 s příkonem 105W bohatě dostačuje.

Konečně známe také přesné frekvence. Jak jsme již napsali, karta je přetaktovaná. Konkrétní frekvence jsou 825MHz jádro a 2400MHz paměti GDDR4. A výkon? Bez problémů soupěří s GeForce 8800GT od nVidie, v některých testech je dokonce výkonnější (například Crysis).

Sapphire také odhalil cenu tohoto produktu, ta bude 370 USD, takže včetně DPH to dělá něco lehce přes 8000Kč. To je méně než minulý odhad (10000Kč), ale král poměru cena/výkon z této karty nebude.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?