Hlavní navigace

Děti a počítačové hry - jak na ně?

21. 10. 2010

Sdílet

Děti a počítačové hry k sobě neodmyslitelně patří. Jak z této symbiózy mohou rodiče pro rozvoj svého potomka vytěžit co nejvíc?

1.    Zapojte se do hry

Udělejte z hraní rodinnou zábavu. Hry jsou důležitou součástí kultury pro lidi každého věku, tudíž je nutné si uvědomit, že s tím, jak vaše děti stárnou, se bude měnit i charakter jejich her. Nejlepší je zapojit se, hrát s dítětem nebo proti němu, takže hru důkladně poznáte.

2.    Dohlédněte na to, že děti hrají hry, které jsou vhodné pro jejich věkovou skupinu

Systém PEGI (Pan-European Game Information) hodnotí počítačové hry podle toho, jaká věková skupina je může bezpečně používat. Patřičný údaj bývá uveden na krabici, v níž jste hru zakoupili, nebo na stránkách autorů.

3.    Dohlížejte na mladší děti

Zvažte, do jaké míry je vaše dítě schopné samostatně hrát, dohlédněte na to, aby svoboda, kterou získá, odpovídala úrovni svobody ve skutečném světě.

4.    Vytvořte zdravé prostředí

Dohlédněte na to, že hry jsou hrány v dobře osvícených místnostech a že hráči si dávají pravidelné přestávky. Do některých her se lze snadno ponořit a ztratit pojem o okolním světě, pravidelné přestávky jsou proto velice důležité.

5.    Zajistěte bezpečnost ve společenských hrách

Sociální funkce jsou zabudovány do her pro hráče každého věku. Děti a mladí dospělí si musí uvědomit, jaká rizika obnáší hrát s někým, koho nevidí.

6.    Vytvořte uživatelské účty, jimiž budete kontrolovat využívání PC

Abyste měli kontrolu nad tím, jaké hry vaše děti hrají, zabraňte neautorizované instalaci softwaru do počítače.

7.    Seznamte se s učiteli svých dětí

O hrách a počítačích si promluvte s učiteli svých dětí. Zcela jistě budou hry používat při výuce, proto zjistěte, jaké hry používají a zda to, co děti hrají doma, nějak doplňuje hry, které hrají ve škole.

8.    Hledejte zábavné, vzdělávací hry

Hry jsou hlavně zábava, avšak to neznamená, že jejich obsah musí být vždy o ničem. Na trhu se vyskytuje celá škála her, které mohou děti inspirovat, vzdělávat a pobízet v reálném světě.

Byl pro vás článek přínosný?