Hlavní navigace

Develop Ineo +203

Sdílet

Multifunkční zařízení, které vám dnes představíme, se tak trochu vymyká většině produktů, o nichž jsme v po...


Multifunkční zařízení, které vám dnes představíme, se tak trochu vymyká většině produktů, o nichž jsme v poslední době na stránkách našeho časopisu psali. Místo all-in-one produktu pro jednotlivce nebo malou kancelář jsme si totiž pro test vybrali zařízení, které vyhoví menší společnosti zaměstnávající například 15–20 zaměstnanců. Develop Ineo +203 není žádný drobek, který si sekretářka postaví na pracovní stůl a bude z něj odebírat výtisky či kopie. Podpora maximálního formátu A3+ naznačuje, že půdorys stroje musí tento formát přesahovat. Zařízení je řešeno modulárně – zákazník si podle svých potřeb může vybrat jen základní tiskový stroj s deskovým skenerem, doplněným standardním podavačem pro 500 + 500 listů papíru, sáhnout po doplňkových přihrádkách spodních podavačů (1 000 nebo 2 500 listů), automatickém podavači předloh ke skeneru (100 listů), zvolit přihrádkový výstup s tříděním dokumentů a spodní podstavec v podobě boxu na kolečkách. My jsme mohli vyzkoušet „zázrak na čtyřech kolech“, tedy stroj se dvěma přihrádkami podavačů papíru, spodním boxem s kolečky, bočním automatickým vstupním zásobníkem, dvoupřihrádkovým výstupním podavačem, zabudovaným duplexním modulem pro oboustranné zpracování dokumentů a skenerem opatřeným ADF modulem pro práci s vícestránkovými předlohami.
Testované zařízení může tisknout na papíry s maximální gramáží 256 g/m2 ve formátech A3+ nebo menších, včetně banerového papíru 297 × 1 200?mm. Rozhodnete-li se jen pro jednostranný tisk, může gramáž papíru, podávaného z bočního modulu pro speciální média, dosáhnout až 271 g/m2. Rychlost tisku je u černobílého i barevného zpracování shodná a dosahuje 20 stran za minutu u papírů A4 a 12,5 strany za minutu při dvojnásobném formátu. Měřená rychlost prvního výtisku dokumentu závisí na nastavení kvality i na náročnosti předlohy a pohybuje se mezi 6–12 sekundami u formátu A4 a 8–15 sekundami u formátu A3. Rychlost kopírování je z hlediska opakování shodná s rychlostí tisku a podílí se na ní jak rychlá tisková mechanika, tak nezvykle svižný skener. První kopie je však přece jen o sekundu pomalejší než první výtisk.
Při tisku může obsluha vybírat mezi tiskovými jazyky PCL5C, PCL6 a PostScript Level3, ovladače tiskového stroje jsou připraveny pro operační systémy Windows 2000, 2003, XP, XP64, Vista, ale také MacOS od verze 9.X, samozřejmostí je i podpora unixových a linuxových systémů. Maximální rozlišení tisku činí 1 800 × 600 dpi s vyhlazováním. Komunikaci s počítačem zajišťuje rozhraní USB 2.0 a ethernetová zásuvka 10/100/1 000 BaseT. Mezi další důležité technické údaje patří kapacita instalované operační paměti 1 024 MB, rychlost faxu 33,6 kb/s, či rozměry produktu 643 × 770 × 852?mm a hmotnost 99?kg (základní modul).
Skener zabudovaný v zařízení je jedním z nejrychlejších, s nimiž jsme se při testech setkali. Pokud budeme srovnávat jen skenery multifunkčních produktů, tak je s rychlostí práce 70 stran A4 za minutu (při průchodovém skenování) jasným vítězem. Ani při zpracování předloh položených na sklo se skener nijak necourá, barevnou předlohu formátu A3 dokázal sejmout a uložit na vestavěný disk vždy do 3,5 sekundy. Jeho maximální hardwarové rozlišení 600 × 600 dpi vyhoví většině snímaných předloh, výřezy z originálu lze úspěšně interpolací zvětšit na čtyřnásobnou hodnotu, větší rozlišení již kvůli zvýšené míře slití či kostičkování nedoporučujeme. Skenovaný dokument lze odeslat přímo na e-mailovou adresu, FTP, IP adresu nebo do přihrádky.
Z předchozího textu jste se jistě dovtípili, že zařízení je vybaveno pevným diskem, na který lze ukládat jak tištěné úlohy, tak snímané materiály. Jeho využití a správa je při první instalaci v rukou technika, který zařízení instaluje, avšak administrátor přístroje může kdykoliv zřizovat, mazat či měnit oprávnění přístupu k disku a k vytvořeným přihrádkám. Pevný disk má kapacitu 60 GB a nabízí tak dostatečné možnosti pro uložení dat.
Právě možnost zřízení přihrádek jednotlivým uživatelům či skupině pracovníků je jednou z věcí, která Ineo +203 odlišuje od běžných kancelářských multifunkčních strojů. Zřizované přihrádky na pevném disku mohou být volně přístupné nebo chráněné heslem, při práci proto lze počítat i se zabezpečeným tiskem či kopírováním dříve uložených dokumentů pouze těmi pracovníky, kteří je vytvořili nebo kteří mají pro manipulaci s nimi dostatečná oprávnění. Při tisku i skenování může uživatel zároveň zadat, jak dlouho má být dokument na disku uložen, do uplynutí stanovené doby pak nemusí tisknout či skenovat znovu, ale po vyvolání dokumentu z nabídky ovládacího panelu jej může znovu zpracovat.
Hovoříme-li o ovládacím panelu, je třeba uvést, že se jedná o dotykový velkoplošný barevný panel s úhlopříčkou 21,6?cm (8,5"), který může být nakonfigurován pro zobrazení všech nastavitelných položek nebo pro rychlé volby skenování, kopírování, tisku či faxového provozu. Panel lze sklápět a natáčet do stran. Smysl tohoto konstrukčního řešení nám nejprve trochu unikal. Teprve později jsme se dozvěděli, že tento způsob uchycení chrání panel před poškozením při nechtěném mírném nárazu, ale zároveň je výhodný pro prostředí s handicapovanými pracovníky, například pro osoby v kolečkovém křesle. Naklopení panelu do jiné roviny podstatně zlepšuje čitelnost.
Přístup do přihrádek totiž není možný jen z ovládacího panelu multifunkčního produktu, do boxu se lze jednoduše dostat i běžným internetovým prohlížečem. Znovu platí, že heslem zajištěné přihrádky jsou k dispozici jen oprávněným uživatelům. Neznamená to však, že skener nemůže uživatel využít i „standardním“ způsobem, tedy vyvoláním rozhraní TWAIN z aplikace operačního systému (grafický editor atd.). I tato volba je k dispozici a přestože ve srovnání s obdobnými rozhraními běžných skenerů se může zdát poněkud strohá, nabízí všechny potřebné funkce pro zpracování náhledu, základní korekce jasu a kontrastu, ale také volby rozlišení. Přesto je vhodné připomenout, že skenování do PDF souboru či JPG formátu a uložení na disk Inea šetří práci a komprimovaná data lze rychleji (a s menší zátěží počítačové sítě) přesouvat například na FTP nebo na pevný disk počítače. Výhodou je i to, že dokumenty uložené na disku multifunkčního produktu nemusíte rozpoznávat podle jména, ale je k nim přiřazen i náhledový obrázek jejich obsahu. Ani v případě, že si nebude správným výběrem podle malého obrázku jisti, nemusíte zoufat. Stačí jej stisknout a dokument se otevře do plné velikosti, kde ani to nestačí, tam můžete použít zoom pro zvětšení textu nebo obrazu. 8 0087/TJi o

Verdikt

Z předchozího popisu snad vyplynulo, že práce s produktem Develop Ineo +203 je rychlá a poměrně intuitivní, v případě problémů nebo nutné pomoci je na panelu k dispozici kontextová nápověda. Hlášení panelu i ovladačů jsou v českém jazykovém prostředí. S kvalitou skenování, tisku i kopírování jsme byli nadmíru spokojeni, kancelářské úlohy zvládl k naprosté spokojenosti a přestože stroj není primárně určen pro grafická pracoviště, může díky barevné věrnosti posloužit i pro základní předtiskovou přípravu. Větší využitelnosti či zabezpečení stroje by prospěla snad jen instalace čtečky otisků prstů nebo možnost přímého skenování na USB flashdisk a tisk z takového disku. Tyto doplňky jsme netestovali, ale jsou v nabídce společnosti Robinco, která nám zařízení k testu zapůjčila. Na závěr zbývá uvést jen náklady na tisk, které se pohybují na hranici 0,14?Kč při černobílém tisku A4 s pokrytím 5?% nebo 1,19?Kč při barevném tisku A4 s pokrytím 20?%. V ceně tisku jsou zahrnuty všechny části běžného spotřebního materiálu, tedy tonery a zobrazovací jednotky. Cena produktu závisí na zvolených modulech, konfigurace námi testovaného zařízení vyjde na 120 000?Kč. Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH. Za výjimečné vlastnosti produktu a nízké provozní náklady jsme se rozhodli udělit ocenění TOP Produkt.

Develop Ineo +203

Multifunkční zařízení s podporou skenování, kopírování, tisku a faxování, odesílání příloh elektronickou poštou
Rychlost tisku: 20 stran A4 barevně a černobíle za minutu
Rozlišení: 1 800 × 600 dpi
Emulace: PCL5C, PCL6, PostScript 3
Skener: 600 × 600 dpi, snímání až 70 stran A4 za minutu
Výbava: paměť 1 024 MB, pevný disk 60 GB, ethernet 10/100/1 000 Base, USB 2.0, velkoplošný barevný ovládací panel
? rychlost prvního výtisku, přesnost skenování a kopírování, barevná věrnost, práce s uživatelskými boxy
? vyšší pořizovací cena
Cena bez DPH: 120 000?Kč
Zapůjčil: Robinco CS,
www.robinco.cz

Autor článku