Hlavní navigace

Devět PC s Vistou

1. 5. 2007

Sdílet

Sestavy multimediální, herní i kancelářské cd/dvd Uplynul necelý rok od našeho posledního testu počítačový...


Sestavy multimediální, herní i kancelářské cd/dvd


Uplynul necelý rok od našeho posledního testu počítačových sestav, a proto nastal čas se opět porozhlédnout po českých luzích a hájích. Za tu dobu se objevilo mnoho zásadních novinek a nás zajímalo, jak se výrobci vyrovnali s příchodem Intel Core 2 Duo, AMD AM2 a zejména nového operačního systému Vista. Právě na poslední jmenovanou inovaci jsme se rozhodli zaměřit, a tak do testu měly otevřené dveře pouze sestavy nesoucí nálepku Windows Vista.
e že bychom snad za nový systém chtěli lobbovat či vás přesvědčovat, abyste jej v novém PC požadovali. Skutečnost je ale taková, že přes všechny dětské nemoci, které Vistu prozatím sužují, se jedná o budoucí standard a při investici do nového PC byste s ním měli přinejmenším počítat. Proto jsme tentokrát veškerá omezení pro vstup do testu ohraničili jednou podmínkou na počítačové sestavě musel být instalovaný operační systém Microsoft Windows Vista v jakékoliv dostupné variantě. Jedná se totiž o jediný způsob, jak spolehlivě ověřit, že je daná sestava skutečně "Vista Ready". I když jsme oznámení o testu rozesílali výrobcům s více než měsíčním předstihem, do testu nám dorazilo pouze devět počítačových sestav. Je to číslo překvapivě nízké čekali jsme účast dobrých šestnácti kusů a nezbývá než konstatovat, že reklamní "Wow" sice funguje dobře na billboardech či v televizi, situace u tuzemských dodavatelů ale není ani zdaleka "Wow". Na druhou stranu to znamená výhodu pro sestavy, které do testu dorazily můžeme jim totiž věnovat o něco více prostoru.

Windows Vista = 2 GB paměti

Tento test byl naším prvním reálným sblížením s novým operačním systémem Microsoftu v "maloobchodním balení", a tak jsme byli zvědaví, jak se s tímto přechodem vypořádali tuzemští výrobci a dodavatelé PC. Na všech strojích byly nainstalovány verze podporující grafické rozhraní Aero Glass (vyžaduje grafickou kartu podporující Shader Model verze 2.0), konkrétně Vista Home Premium, Vista Business a Vista Ultimate. Z hardwarového hlediska se jednalo o průřez prakticky všemi současnými platformami počínaje AMD Athlon 64 X2 v patici AM2, přes nestydatě levné Intel Pentium D až po výkonné Intel Core 2. Windows Vista budou na kterékoliv z těchto platforem běhat svižně, rozhodně není třeba RAID diskové pole, nejdražší procesor či nejvýkonnější grafická karta (nebo raději dvě). Výrazný rozdíl ale při přechodu ze systému XP najdeme v požadavcích na systémovou paměť. Vista prostě potřebuje pro svůj běh dobrých 750 MB operační paměti a pokud plánujete na počítači vybaveném pouhým jedním GB paměti spouštět jiné aplikace než internetový prohlížeč či media player, budete nemile překvapeni neochotou systému spolupracovat. Ano, spustíte i náročnější aplikace, ale všechno bude trvat výrazně déle než jste byli zvyklí u systému XP. Například instalace všech testovacích procedur a programů použitých ve srovnávacím testu trvá na naší referenční sestavě cca 15 minut ve Windows XP. Při použití Windows Vista a 2 GB operační paměti to je necelých 22 minut, ale při použití Windows Vista a 1 GB paměti se protáhne instalace na neúnosných 45 minut. Zhruba stejný poměr mezi osazenou pamětí a rychlostí zpracování jsme pak mohli sledovat i u dalších aplikací, zejména těch, které často přistupují k pevnému disku (typicky kopírování). V tomto případě se námi požadovaná operace vykonala až po ukončení kopírování. Na druhou stranu, pokud plánujete využít počítač opravdu pouze na méně náročné kancelářské aplikace, e-mail a přístup do firemní sítě, 1 GB bude stačit. Proč tedy ten povyk? Jednoduše proto, pokud chcete PC na multimédia (práce s fotografiemi či filmy), hry nebo intenzivní práci s více kancelářskými programy současně, je 1GB RAM v kombinaci s Vistou naprosto nedostačující. Za rozumnou spodní hranici lze označit 1,5 GB, 2 GB jsou pak optimální.

Poznatky z testů

Všechny testované počítače měly díky podpoře operačního systému Windows Vista zapnutý spořící režim procesoru, což se pozitivně projevilo nejen na teplotě samotného CPU, ale i na celkové teplotě sestavy a z toho plynoucí stabilitě. Přestože aktivní spořící režim vede někdy k horší stabilitě systému, v případě sestav se systémem Vista tomu tak nebylo všechna PC prošla náročným zatěžkávacím testem (kombinace spuštění Prime95 a 3DMark 2006 po dobu 48 hodin) na jedničku. Všechny sestavy byly optimalizovány, BIOS byl aktuální, stejně jako ovladače základní desky a grafické karty. Zkrátka přípravu na Vistu výrobci, kteří dodali sestavy do testu, nepodcenili. Zajímavé bylo též sledovat celkovou hlučnost PC sestav a jejich chladící výbavu: v mnoha jsme nalezli chladiče a ventilátory Arctic Cooling (ty už tradičně kombinují výtečné chlazení, nízkou hlučnost a přijatelnou cenu) a alespoň jeden přídavný 8cm ventilátor pro odvod teplého vzduchu ze skříně.

Jak jsme testovali?

Všechny testy kromě výkonnostního SYSmark 2004 SE probíhaly v operačním systému MS Windows Vista (tak, jak byl dodán výrobcem, tedy s nainstalovaným antivirovým programem nebo jinými aplikacemi), pro běh SYSmark 2004 SE musel být nainstalován operační systém MS Windows XP Professional 64bit Edition, neboť doposud nevyšla aktualizace tohoto testu pro Windows Vista. Co se týká ovladačů, pro všechny ostatní testy byly ponechány ovladače původní, pro SYSmark 2004 SE jsme zvolili vždy ty nejnovější dostupné. Všechny výkonnostní testy probíhaly s vypnutým spořícím režimem CPU (Možnosti napájení vysoký výkon a deaktivované funkce AMD CoolnQuiet a Intel EIST), vyjma měření teplot, které jsme prováděli jako první v pořadí.

Když už Vistu, tak na čem?

O možnostech a novinkách, které nový operační systém Microsoftu přináší, jsme již obsáhle psali v rubrice software. Hlavním lákadlem pro běžného uživatele je ale bezpochyby zvýšená bezpečnost a pohlednější či příjemnější grafické rozhraní. Obojího lze však do značné míry dosáhnout i u XP pomocí nejrůznějších doplňků a utilit. Nová DirectX 10 jsou sice již pro Vistu k dispozici, prozatím ale neexistují hry, které by DX10 využily, nehledě na to, že většina sestav neměla grafické karty podporující rozhraní DX10. To ale neznamená, že jsme mezi sestavami nedokázali najít favority, které vám s klidným srdcem doporučíme.
Z kancelářsky zaměřených PC jsme udělili Top produkt sestavě Tecom Office Pro. I přesto, že disponovala pouze 1 GB paměti, byla její optimalizace a podaný výkon v kategorii plně dostačující, navíc je tato sestava dostupná za velmi příznivou cenu a disponuje podporou pro nově zaváděnou platformu Intel vPro, snižující náklady na provoz počítačů a zvyšující jejich užitnou hodnotu. V případě multimediálních sestav se nám zamlouvaly modely DXT, Agen a Barbone, ocenění jsme ale nakonec udělili prvně jmenovanému, zejména s ohledem na kombinaci atraktivní ceny, výkonu, nízké hlučnosti, výbavy a podpory DX10. PC od Agenu chybí právě podpora DX10 a sestava Barbone je cenově posazena přeci jen poměrně vysoko (pokud vám ale vyšší cena nevadí, jedná se o dobrou volbu). Nad veškerou konkurenci se výkonem, výbavou a bohužel i cenou a hlučností zařadilo Prestigio. Ostatní sestavy zaostaly za oceněnými mnohdy jen o pomyslný vlásek, často by stačila k vynikajícímu výsledku investice několika stovek korun (tu za lepší chladič CPU, tu zase na přídavný ventilátor či další GB paměti atp.). Obecně lze říci, že pokud byste si přáli jeden z námi testovaných počítačů a požadovali po jeho výrobci/prodejci patřičné doplnění, nemůžete nikdy z obchodu odejít nespokojeni.7 0165/LUC o

Agen Silence Partner+

První počítačová sestava v testu je koncipována jako domácí počítač, vybavený vším potřebným pro práci i zábavu. Základem je platforma Intel Core 2 spolu s operačním systém MS Windows Vista Home Premium. Ovládání funkcí media center je možné provádět jednak speciálním dálkovým ovladačem, jednak výtečnou bezdrátovou MCE klávesnicí Genius LuxeMate 810 Media Cruiser a myší Microsoft Wireless 6000. Počítačová sestava spadá do kategorie těch ztišených, je vybavena firemní technologií Agen Silencer skříň je "vystlaná" odhlučňovací hmotou Akasa, použit je tichý zdroj Fortron 350W, pevný disk je usazen v antivibračním krytu Nexus a k chlazení procesoru je použit jeden z nejlepších dostupných chladičů současnosti Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Na rozdíl od dříve testovaných sestav Agen byl tento model osazen i jedním přídavným ventilátorem vyhánějícím teplý vzduch z case. Díky tomu se snížila teplota použitých komponent na dostatečnou hranici (neboť je osazena grafická karta s pasivním chlazením a ta vytváří opravdu hodně odpadního tepla), stabilita sestavy byla bezchybná. Celková hlučnost byla s ohledem na výkon na nízké úrovni, nicméně chod je při použití jako media center slyšet. Kvalita zpracování je na dobré úrovni, včetně snahy o optimalizaci vedení kabelů a jejich svázání. Díky 2 GB operační paměti a dostatečné výpočetní kapacitě CPU a výkonné grafické kartě zvládne sestava i nejnovější hry či náročnější střih videa. Jedná se o vyvážené výkonné PC, splňující nároky celé rodiny. Celkový dojem kazí pouze občasné hlášení case o překročení nastavené teploty VGA (projevuje se pípáním) a použití přídavného řadiče Firewire, který zaplňuje jeden z PCI slotů (stačilo osadit lepší model základní desky, jenž na sobě již nese integrovaný Firewire).
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 32 279 Kč

Počítač:Agen Silence Partner+Barbone W Gold CAD UltimateDXT Red DragoFSC Scaleo Pa 1545Lenovo 3000 J110 Tower 739599GLynx Virtuální pokojíček 4 Premium VistaPrestigio Gamer Limited EditioSuma PC 007TECOM Office PRO
Technické parametry:ProcesorIntel C2D E6400Intel C2D E6600AMD Athlon 64 X2 5200+AMD Athlon 64 X2 4200+Intel C2D E6300Intel Pentium D 915Intel Core 2 Extreme QX6700Intel C2D E6400Intel C2D E6300
Operační paměť2x 1 024 MB DDR2 667 MHz2x 1 024 MB DDR2 800 MHz Kingmax2x 1 024 MB DDR2 800 MHz2 x 512 MB DDR2 533 MHz1x 1 024 MB DDR2 667 MHz1x 1 024 MB DDR2 667 MHz, A-Data4x 1 024 MB DDR2 667 MHz, Kingsto2x 1 024 MB DDR2 667 MHz, Kingsto2x 512 MB DDR2 800 MHz, HyperX
Základní deskaMSI P965 Neo-F rev. 1.1Gigabyte 965P-DS4 r2Gigabyte M55S-S3Asus M2R-FVMLenovo 946GZAsus P5VD2-VMIntel Desktop Board BLKD975XBX2KRIntel Desktop Board D965LTIntel Desktop Board DG965GF
Čipová sadaIntel P965Intel P965nForce 550ATI Xpress Radeon 1150Intel 946GZVIA P4M900/VIA VT8237AIntel 975XIntel P965Intel Q965
Sloty PCI-e x1/x4/x162/0/12/0/12/0/01/0/01/0/11/0/00/0/23/0/01/0/1
Sloty PCI321121232
Porty SP/PP/USB/PS/2/FireWire1/1/4/2/31/1/4/2/11/1/4/2/11/0/4/0/11/1/4/2/01/1/4/ 2 / 01/1/4/2/10/1/6/2/10/1/6/2/0
Další rozhraní--S/PDIF, optický výstupOptický výstup-eSATAS/PDIF--
Grafická kartaMSI NX7950GT-VT2D512EZ-HDGigabyte GeForce 8800 GTX 768 MBnVidia GeForce 8800 GTS 320 MBFSC GeForce 7650 GSIntel GMA 3000Asus EN7300TC512Gainward GeForce 8800GTX 768MBSapphire Radeon X1650XTIntel GMA X3000
Grafický čipnVidia GeForce 7950 GTnVidia GeForce 8800 GTX 768 MBnVidia GeForce 8800 GTS 320 MBnVidia GeForce 7650 GSIntel GMA 3000nVidia GeForce 7300 TCnVidia GeForce 8800 GTX 768 MBATI Radeon X1650 XTIntel GMA X3000
Frekvence GPU/Mem [MHz]550/1 440576/1 800500/1 600450/700667/667450/500576/1 800600/1 400667/800
Paměť GK512 MB GDDR3768 MB GDDR3320 MB GDDR3256 MB DDR2až 256 MB sdílenéaž 512 MB sdílené768 MB GDDR3256 MB GDDR3až 256 MB sdílené
Výstupy (VGA/DVI/TV-Out)DVI/DVI/TV OutDVI/DVI/TV OutDVI/DVI/TV OutDVI/ VGA/TV OutVGADVI/ VGA/TV OutDVI/DVI/TV OutDV/ DVI/TV OutVGA
Pevný diskSeagate 400GB, ST3400620AS2x WD Caviar WD5000YSSamsung 400 GB SATAIISeagate 320 GBWD Caviar 160 GBWD CaviarXL WD2500KS2x Seagate Barracuda ST3750640ASSeagate ST3320620ASSeagate ST380815AS
Kapacita/Rozhraní/Otáčky/mi400 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi500 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi400 GB / SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi320 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi160 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi250 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi750 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi320 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./mi80 GB/SATA 3Gb/s/7 200 ot./min
Optická mechanikaNEC AD-7173A LF/Black R+18x/-18xLG GSA-H30N, SATASony AD-7170S, SATADVD+-RW driveMulti-Burner (DVD_RW)Asus DRW-1608P3SLite ON Blu Ray drive BD-R SL 2xPioneer DVR-111LG DVD+-R/RW/RAM
Disketová mechanikaFDD 3,5" + Card readerTeac 3,5" + 7v1 Card ReaderAlps 3,5" FDD+ 11in1 čtečka----ALPS 3,5""Volné pozice (3,5"/5,25")3/22/44/22/13/11/33/43/32/1
Přední porty (USB/Audio/FireWire)2/2/02/2/12/2/00/2/02/2/02/0/02/2/12/2/00/0/0
Síťová karta/TypRealtek RTL8110SC/1GbitMarvell 8053/1GbitMarvell 1116/1GbitIntegrated Gigabit EthernetIntegrated Gigabit EthernetRealtek RTL8110SC PCI / 1GbitIntel? 82566DC/1GbitIntel? 82566DC/1GbitIntel? 82566DM/1Gbit
Zvuková kartaRealtek ALC883Realtek ALC883Realtek ALC883ADI 1986 AADI 1986 AADI AD1986ASigmaTel STAC9227SigmaTel STAC9227SigmaTel STAC9227
TV TunerAver TV-DVB-T 777-Kworld DVB-T210 Digital + AnalogTV tuner Analog + Digital---Aver TV Hybrid+FM PCIWi-Fi 802.11 b/g-Gigabyte WLAN Card 802.11b/g------Počítačová skříň/ZdrojEuroCase/350W FortroGigabyte Poseidon/500W Enermax Foxconn 3GTLA-570/500 W Blue Storm IIFSC microtower/350 W FSCLenovo/250 W Eurocase ML 5454 Black/400 WEZCool BigTower/Cooler Master 450 WModecon C-707 Black/400 W FortroHarry case Mini Tower/300W Fortron
Teplota CPU min/max (?C)29/4933/5326/4733/4646/6435/5731/6429/5135/57
Teplota VGA min/max (?C)57/9462/8257/7655/73N/A/N/A54/7063/8146/64N/A/N/A
Teplota HDD min/max (?C)29/3726/3424/3231/4032/4131/4228/3430/3830/39Příslušenství:
KlávesniceGenius LuxeMate 810 Media CruiserLogitech Cordless Desktop EX110 CZLogitech Deluxe 650, Wireless, BlackFSC keyboardLenovo Keyboard BlackOEM Microsoft Basic Keyboard BlackMicrosoft¦ Wireless Laser SetBenQ A122 Silver-BlackLogitech Internet
MyšMicrosoft OEM Wireless Mouse 6000Logitech Cordless Desktop EX110 CZLogitech Deluxe 650, Wireless, BlackFSC MouseLenovo Mouse BlackOEM Microsoft Basic Mouse BlackMicrosoft¦ Wireless Laser SetLogitech Optical Wheel Mouse S96Logitech B58
Čtečka paměťových karetFDD 3,5" + Card readerTeac 3,5" + 7v1 Card ReaderAlps 3,5" FDD+ 11in1 čtečkaFSC 11in18 in 1 čtečkaAll in 1 (Black)Card reader 33 IN 1DeLock čtečka 21in1+USB11in1 čtečka
Ostatní příslušenstvíDálkový ovladač Aver, Sluchátka + mikrofon Logitech, USB Flash Disk-Dálkový ovladač MC-Mikrofon Genius, Kabel USB A-B, PC kit,---propojovací kabely 512MB, BlueTooth USB, Příručka Pracujeme s PCSoftware:Operační systémMS Windows Vista Home MS Windows Vista MS Windows Vista Home MS Windows Vista HomeMS Windows Vista Business CZEMS Windows Vista Home Premium CZEMS Windows Vista Ultimate 32bit CZEMS Windows Vista Home Premium CZEMS Windows Vista Business CZEPremium CZEUltimate 64bit CZEPremium 64bit CZE Premium CZE
Antivir-AVG 7.5 OEMAVG 7.5 OEMNorton Internet Security 2007Symantec System Security AVG Anti-Malware OEMAVG 7.5 Trial 3 měsíce--30denní trial
Recovery-DVD Recovery Kit-FSC RecoveryLenovo Recovery---Ostatní softwarePlná hra Company Of HeroesMicrosoft Office 2007 60denní demoMicrosoft Office 2007 60denní demo--Microsoft Office 2007 60denní demo, CyberLink BD Solution, OEM Nero 7 Essentials Suite 1 CZ,-Zoner Photo Studio 9, FlatOut 2Siege, Age of Empire Aplikace OEM Suma-Testy:
Everest čtení/zápis paměť (MB/s)8 793/4 8406 878/4 8507 730/7 4064 268/4 0967 717/3 1105 032/4 1296 656/4 8419 251/4 9328 807/4 850
Super PI 1M/4M (v sec)28/14821/11734/17143/21832/20349/24819/11126/13527/149
PCMark05 CPU (body)5¦2605¦9855¦3254¦2684¦5944¦4688¦5025¦3465¦261
DVDShrink (min:sec)8:487:0310:0413:4415:5311:273:388:019:09
HD Tach3 (MB/s)61,3100,362,554,349,955,367,66559,7
WinRar (čas)2:442:382:584:085:014:132:122:453:28
PCMark05 HDD (body)4¦9686¦2355¦1024¦2262¦4894¦2715¦2145¦7034¦307
3DMark 2005/2006 (body)7 758/5 02114 194 /9 73913 343/8 0073 711/2 263493/N/A1 618/52014 056/ 10 7847 707/3 359695/266
Half-Life2/Quake4 (fps)102,9/101,1205,8/137,6166,3/73,5 64,1/35,2 N/A/N/A30,1/26,3210,6/139,7145,7/67,513,8/12,5
PCMark05 Systém (body)6¦0047¦3755¦6874¦6023¦2783¦6768¦1325¦6214¦397
SYSmark 2004 SE (body)290/360/233326/393/270296/361/242232/277/194247/314/212227/264/190356/478/256292/359/238269/324/223Ostatní údajeVýrobce/PoskytlAGEN Computer, s.r.o.T.S.Bohemia, a.s.DXT, s.r.o.Fujitsu Siemens Computers, s.r.o.Lenovo Czech RepublicBGS Levi, a.s.PrestigioSuma, s.r.o.TECOM, s.r.o.
Výkon:HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
Výbava:HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
Cena s DPH: [Kč]32¦279 Kč54¦816 Kč33¦991 Kč22¦534 Kč26¦169 Kč17¦862 Kč124¦271 Kč27¦906 Kč19¦992 Kč
Záruka [měsíce]242424243624242424

Barbone W Gold CAD Ultimate

Počítač Barbone patřil do dvojice systémů vybavených nejvyšší verzí nového operačního systému MS Windows Vista Ultimate, navíc ještě v 64bitové verzi. Maximalistické pojetí sestavy určené především pro multimediální využití a počítačové hry naznačuje i použitá konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo E6600 a dvěma GB rychlé paměti DDR2 800, dvěma pevnými disky v RAID 0 konfiguraci s celkovou kapacitou v řádu terabyte a výkonná grafická karta GF 8800 GTX s podporou DX10. Celkové zpracování si stejně jako neokoukaná skříň Gigabyte Posieidon zaslouží pochvalu. Ani na chlazení sestavy nebylo zapomenuto, a tak se kromě běžného ventilátoru v napájecím zdroji objevily v case i dva přídavné ventilátory (jeden u pevných disků a jeden na zadní straně skříně). I chlazení CPU je řešeno na jedničku (Arctic Cooling Freezer 7 Pro) je účinné a tiché. Součástí výbavy je sada bezdrátové klávesnice a myši Logitech, čtečka paměťových karet, sluchátka a mikrofon, 51MB flash disk a taktéž Wi-Fi 802.11 b/g. V softwarové výbavě bylo recovery DVD, z nějž je možné provést obnovu základní instalace systému, antivirus AVG a zkušební verze MS Office 2007. 64bitová verze OS je podle našeho názoru vcelku zbytečná (PC má stejně pouze 2 GB RAM), pravdou ale je, že PC v dodané konfiguraci bylo precizně vyladěno a systém šlapal jako hodinky. Na problémy jsme narazili pouze v souvislosti se stabilitou ovladačů GeForce 8 pro Windows Vista a kompatibilitou 64bitového systému s některými aplikacemi. Za vysoký výkon ale musíte pochopitelně zaplatit nějakou tu korunu navíc, nemluvě o výrazně dražší licenci systému Vista Ultimate, která je v ceně též započítána.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 54 816 Kč

DXT Red Dragon

Třetím počítačem v testu byl opět výkonný model určený pro náruživé hráče (a díky televiznímu tuneru též jako multimediální PC pro celou domácnost). DXT se v případě modelu Red Dragon rozhodlo zvolit platformu AMD přesněji dvoujádrový Athlon 64 X2 5200+, doplněný o 2 GB RAM a výkonnou grafickou kartu GeForce 8800 GTS s podporou Direct X 10, která představuje vcelku rozumný kompromis mezi cenou a nadprůměrným výkonem. Ve výbavě je též set klávesnice a myši Logitech. Nevýrazná skříň je chlazena pouze jedním 12cm ventilátorem ve zdroji a jedním ventilátorem v zadní stěně, což se odrazilo ve vyšší teplotě pevných disků. Namísto standardního chladiče byl osazen tichý a účinný Arctic Cooling Freezer 64 Pro. K výběru a rozmístění komponent nemáme výtek, optimalizace kabeláže by ale mohla být provedena lépe. Sestava byla sice o něco hlučnější než modely Agenu či Barbone, stále se ale jednalo o velmi přijatelnou úroveň, vhodnou i pro PC do obývacího pokoje či ložnice. Celá sestava tak dokázala, že i se "zeleným" procesorem lze v současné době dosáhnout velmi dobrých výkonů i stability díky výkonnému procesoru a grafické kartě bude DXT Red Dragon ještě mnoho měsíců postačovat i nejnovějším hrám či jiným náročným úlohám. Jako jediný problém jsme vnímali vyšší teplotu pevného disku a o něco horší zpracování kabeláže. Vzhledem k poměru ceny, výbavy a výkonu jsme se rozhodli udělit ocenění TOP Produkt. Jestliže hledáte všestranné PC, které uspokojí nároky na výkon pro práci i pro nejnovější hry, můžeme vám jej s klidným srdcem doporučit. Dokoupili bychom snad jen zvukovou kartu X-Fi.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 33 991 Kč

FSC Scaleo Pa 1545

První počítač od nadnárodní, či chcete-li globální společnosti v testu je model Fujitsu Siemens Computers Scaleo Pa 1545. Fujitsu-Siemens se tradičně věnuje zejména celofiremním řešením od serverů přes pracovní stanice a notebooky až po stolní PC, v nabídce má ale i řadu modelů určených primárně pro domácnost. Scaleo Pa 1545 Fujitsu-Siemens je postaven na platformě AMD (Athlon 64 X2 4200+) s čipovou sadou ATI Xpress Radeon X1150, 1 GB RAM a grafickou kartou GeForce 7650 GS. Nálepka AMD Live! na skříni značí, že se jedná o plnohodnotnou media center sestavu (včetně dálkového ovladače), schopnou pracovat s rozšiřujícím balíkem aplikací AMD Live!. Vzhledem k formátu skříně je ale určen spíše do pracovny, ložnice či dětského pokoje než jako součást domácího kina. Scaleo bohužel neoslní výkonem, zejména v systému Vista 1 GB RAM znamená, že sledování televize či brouzdání internetem jsou jediné doporučené činnosti. Pro náročnější práci s fotografiemi, videem či pro hry bude nezbytné dokoupit RAM ve Windows Vista je totiž jakákoliv náročná činnost zatěžující pevný disk v konfiguraci s jedním nebo méně GB operační paměti přímo za trest. Pokud to s hrami myslíte váže, bude asi též třeba výkonnější grafická karta. Koneckonců jen instalace našeho balíčku testovacích programů zabrala více než hodinu, zatímco na PC se 2GB RAM se vše "překlopilo" za méně než polovinu času. Doplnění RAM je ale poměrně snadnou záležitostí a pokud hledáte zejména profesionálně zpracované a patrně i spolehlivé PC (vše je čistě zpracované, stabilní, přímo německy uspořádané a hygienické), je FSC Scaleo tou pravou volbou.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 22 534 Kč

Lenovo 3000 J110 Tower 739599G

Sestava 3000 J110 Tower 739599G (zdá se že Lenovo a Foxconn mají společné oddělení pro vymýšlení nezapamatovatelných modelových označení) je od nožiček až po poslední průduch u zdroje navržena pro kancelářskou práci. Základ tvoří procesor Intel Core 2 Duo E6300, osazený v základní desce Lenovo s čipovou sadou Intel 946GZ. Výrobce už jen přihodil 1 GB operační paměti, disk, optiku a čtečku karet. Jako operační systém je vcelku logicky předinstalován Vista Business, doplněný o antivirus Symantec System Security a Recovery DVD pro snadné a rychlé obnovení systému. Z hlediska provedení jsme po otevření skříně v úžasu zírali na sice precizně navrženou, nicméně nejhůře provedenou instalaci komponent v tomto testu. Byla sice znát snaha vytvořit z volných kabelů svazky, jejich umístění nás ale přeneslo v čase do doby samo-domo PC sestav z konce devadesátých let. Na druhou stranu, co uživatel nevidí, srdce nebolí, a lze předpokládat, že typický uživatel Lenova, tedy banka či jiný shluk "bek a front offisů" podobné prkotiny nezkoumá. Pochvalu si Lenovo zaslouží za příkladnou stabilitu a taktéž za chlazení: byl osazen přídavný ventilátor, odvádějící účinně teplo pryč z microATX skříně, hlučnost je pro kancelářské prostředí vyhovující. Navzdory výkonnému procesoru je Lenovo díky pouhému GB paměti (z nějž ještě užírá integrovaná grafika a řada předinstalovaných rezidentních aplikací a utilit) vyložený louda nainstalovat na tento počítač jakoukoliv aplikaci je na jedno velké kafe a (nekuřáci odpustí) dvě cigarety k tomu. Na druhou stranu se jedná o výtečného společníka pro uvolněné kancelářské pracovní tempo a případné dokoupení a rozšíření by paměti nemělo představovat (ostatně jako i u dalších sestav) problém.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 26 169 Kč

Lynx Virtuální pokojíček 4 Premium Vista

BGS Levi se při návrhu sestavy z řady virtuální pokojíček drželo při zemi, zejména co se ceny týče. Má to svůj důvod zatímco v našem testu naleznete pouze PC samotné, komplet virtuálního pokojíčku obsahuje počítač s kompletním příslušenstvím včetně headsetu, tiskárny a dalších doplňků. Počítač se tak musí vejít do poměrně těsných cenových mantinelů a výrobce se při výběru komponent nevyhne určitým kompromisům. V tomto případě dvoujádrový Procesor Pentium D915 doplňuje deska s čipovou sadou VIA P4M900 a pouhý jeden paměťový modul s kapacitou 1 GB. Patrně v obavě, že zoufale pomalá integrovaná grafika čipsetu P4M900 Vistu ve verzi Premium nerozhýbe, přihodili v Levi ještě "výkonnou" GeForce 7300TC a tím zajistili, že z pro Vistu už tak malé paměti ubudou další desítky MB, vyhrazené pro grafickou kartu. Operační systém Vista Home Premium je doplněn o AVG Anti-Malware, Zoner Photo Studio 9 a hru FlatOut. Sestava je usazena v modifikované skříni Eurocase ML5454, doplněné o příjemně tichý chladič CPU Foxconn. Ve skříni bohužel nejsou další ventilátory a některé komponenty (zejména pevný disk) tak musí snášet vyšší provozní teplotu. Počítač však byl po dobu testu naprosto stabilní a přes papírově nižší výkon (procesor, pouze jednokanálová paměť) běžel svižněji než kancelářské PC od Lenovo. Přesto bychom ale sestavu v dané konfiguraci bychom doporučili jen méně náročným uživatelům, kteří si chtějí pouze přehrávat video nebo audio a přitom pracovat v kancelářských aplikacích, brouzdat po internetu a zpracovávat (nepříliš velké) fotografie z digitálního fotoaparátu. Je ironií, že ani přibalené hře FlatOut se při plných detailech a vyšším rozlišení nedostává výkonu.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 17 862 Kč

Prestigio Gamer Limited Edition

Srovnávacího testu počítačových sestav se zúčastnila i společnost Prestigio se svým Gamer Limited Edition PC. Nejsme si ale jisti, že prosté označení "PC" vystihuje obsah skříně, která je doslova nacpána tím nejvýkonnějším, co si můžete v současné době na platformě Intel pořídit. Základem je čtyřjádrový "extrémní" procesor Intel Core 2 Extreme QX6700, 4 GB operační paměti (pouze 667 MHz) a základní deska Intel Desktop Board BLKD975XBX2KR. Ani na grafice se nešetřilo: GeForce 8800 GTX 768 MB je tím nejvýkonnějším řešením na trhu (tedy pomineme-li dvě karty téhož typu v konfiguraci SLi). Disková kapacita 1,5 TB také není zrovna běžná, nemluvě o Blu-ray vypalovačce Lite-on, díky které se můžete vydat do nepoznaných vod zálohování HD filmů. Výkonu a výbavě odpovídají i rozměry skříně bigtower, precizní instalace a zpracování kabeláže (byť to by mohlo být ještě lepší). Skříň je sice odvětrávána tichým a výkonným ventilátorem, na procesoru ale výrobce z nepochopitelných důvodů zapomněl originální chladič Intel, který je díky absenci regulace otáček na desce vskutku hlučným společníkem. V oblasti výkonu neměla pochopitelně sestava konkurenci: některé úlohy byly dokončeny oproti nelevnějším sestavám v testu za čtvrtinu času. Vista na čtyřjádrovém CPU a 4GB RAM doslova svištěla a jediné, co chybí k dokonalosti, je kvalitnější zvuková karta, například X-Fi pro hry či jiná alternativa pro pokročilou práci se zvukem a hudbou, tichý chladič CPU (ten by zároveň mohl být i účinnější) a konfigurace disků v RAID poli, jenž se ostatně doslova nabízí. A pak je tu ještě jedna nepříjemnost: cena, za kterou byste pořídili středně ojetý rodinný vůz.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 124 271 Kč

Suma PC 007

Suma PC 007 je "čistokrevným" spojením procesoru Intel Core 2 Duo a firemní základní desky Desktop Board D965LT, doplněné o 2 GB operační paměti to obvykle naznačuje snahu o postavení PC, které je především spolehlivé a stabilní. Chlazení je vyřešeno na jedničku skříň má dostatek větrání a na procesoru je osazen tichý a účinný AC Freezer 7 Pro. Vzhledem k tomu, že je počítač osazen "pouze" ATI Radeon X1650 XT, neměla by sestava plnit primární funkci herního PC, ale spíše multimediálního centra (tomu odpovídá kapacita disku či osazený hybridní TV tuner). Windows Vista Home Premium doplňuje užitečné Nero 7 a sada aplikací či spíše demoverzí "OEM Suma". Provedení a návrh počítače je na vysoké úrovni, vnitřní optimalizace kabelů je znát a při pohledu dovnitř skříně se rozhodně nezhrozíte, ba naopak. Jako jedna z mála sestav byla tato osazena jak disketovou mechanikou, tak i čtečkou paměťových karet trochu archaické, ale pro ty, kdo mají své staré dokumenty a data z devadesátých let na disketách, užitečné. Stabilita byla příkladná a díky dostatečné operační paměti Suma PC 007 pracovala v systému Vista bez jakýchkoliv problémů: počítač zvládne dokonce i práci s videem, středně náročné počítačové hry a nebudete se bát ani pustit více aplikací najednou. Ke štěstí nám chyběla snad jen plná verze nějakého antiviru (90denní Norton nelze klasifikovat jako plnou verzi, ani jako rychlý antivirus) a recovery DVD. To jsou ale jen nepatrné nedostatky na jinak dobře provedené domácí sestavě, která sice v nejnovějších hrách nezazáří, ale jinak zvládne prakticky všechny myslitelné úkoly. Díky celkem stylové skříni PC nezkazí ani luxusněji zařízený interiér či poblíž postavené domácí kino.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 27 906 Kč

TECOM Office PRO

Poslední sestavou v našem "výhledovém" přehledu je čistě kancelářské PC od firmy Tecom. Základem je opět Intel Core 2 Duo E6300 spolu s deskou Intel DG965GF, která sestavu zařazuje do nové intelovské firemní platformy vPro (ta zaručuje snadnou správu, vyšší zabezpečení a možnost sestavení energeticky méně náročných systémů). Samotná výbava a specifikace jsou vcelku spartánské počínaje integrovanou grafikou Intel GMA 3000 přes pouhý 1 GB RAM až po 80 GB pevný disk. Jedná se zkrátka o spolehlivé, jednoduché a nepříliš svižné kancelářské PC. Koneckonců není důvod účetní či děvčata z "bekoffisu" rozmazlovat, na hraní solitaire a min v pracovním čase je to i tak až dost. MicroATX skříň je osazena přídavným ventilátorem, procesor pak tichým chladičem AC Alpine 7 celková hlučnost je na kancelářské PC na velmi příjemné úrovni. Uvnitř skříně zaslouží pochvalu umístění pevného disku, naopak zpracování kabeláže by mohlo být lepší. Absence DVI výstupu může být nepříjemná, naopak chybějící sériový port by neměl znamenat v kancelářském prostředí problém. Pouhý 1 GB paměti bude sice (podobně jako u ostatních sestav) poněkud brzdit kancelářskou práci s více programy, instalace PC by ale díky podpoře vPro měla snadno probíhat pomocí vzdálené správy a image souborů například mimo pracovní dobu zde tedy pomalejší průběh instalačních procedur příliš nevadí, protože je lze provést například během noci. Pokud hledáte čistě kancelářské PC se systémem Vista Business, vychází sestava Tecom, mimo jiné i díky podpoře vPro, z našeho testu nejlépe rozhodli jsme se jí proto udělit ocenění Top produkt.
Výkon:HHHHH
Výbava:HHHHH
Cena: 19 992 Kč